MAIN MENU

Footer Pages

10 Ogo 2014

MENU ISTIMEWA TENGAH HARI, MAKANAN ORANG PAHANG.

Salam, hari ini sekadar nak berkongsi menu @ hidangan istimewa orang Pahang yang berasaskan lauk kampung. Menu diatas hari ini diantaranya ikan pekasam beras, bunga keladan + petai masak tempoyak, goreng sayur selayar @ selimpat berlada dan gulai masam ikan patin lawang. Bagi kami hidangan diatas ini sudah cukup istimewa dan mampu makan nasi bertambah dan cukup menyelerakan.
Sayur selayar atau sayur selimpat yang tumbuh dikawasan berpaya dan berair sangat sedap jika digoreng berlada bersama belacan. Sesetengah orang celur (rebus sekejap) dicicah bersama sambal belacan, budu dan sebagainya rasanya seakan lemak dan sedikit pahit sememang menyelerakan. (didalam bekas plastik itu bunga keladan) sedap dibuat masak sambal tempoyak atau dibuat ulam begitu sahaja bersama sambal tempoyak mentah. 

Entri berkaitan : MASAKAN TRADISI PAHANG

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

5 ulasan:

  1. wah sedap...sayuran kampung ..

    BalasPadam
  2. assalammualaikum
    baru semalam singgah jenderak makan lauk macam diatas..bunga keladan koi baru keney sebenarnye hihi..makan ngan nasik panas bapoklah sedat

    BalasPadam
  3. bunga keladan tu balik raya baru ni ada la segenggam di dapur umah abah,sempat la buat ulam..huhuu payoh benor nok dapek sekarang huuhuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat pahang sebelah Jerantut, lipis raub mungkin mudah dpt bunga keladan nie... di pekan sehari.

      Padam

Terima kasih di atas kunjungan anda ke halaman blog ini. Paparan blog lebih menarik jika anda menggunakan paparan versi website. Sebarang pertanyaan, pandangan dan cadangan. Sila email kepada pengarang. Terima kasih.