Salam, hari ini sekadar nak berkongsi menu @ hidangan istimewa orang Pahang yang berasaskan lauk kampung. Menu diatas hari ini diantaranya ikan pekasam beras, bunga keladan + petai masak tempoyak, goreng sayur selayar @ selimpat berlada dan gulai masam ikan patin lawang. Bagi kami hidangan diatas ini sudah cukup istimewa dan mampu makan nasi bertambah dan cukup menyelerakan.
Sayur selayar atau sayur selimpat yang tumbuh dikawasan berpaya dan berair sangat sedap jika digoreng berlada bersama belacan. Sesetengah orang celur (rebus sekejap) dicicah bersama sambal belacan, budu dan sebagainya rasanya seakan lemak dan sedikit pahit sememang menyelerakan. (didalam bekas plastik itu bunga keladan) sedap dibuat masak sambal tempoyak atau dibuat ulam begitu sahaja bersama sambal tempoyak mentah. Entri berkaitan : MASAKAN TRADISI PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.
wah sedap...sayuran kampung ..
BalasPadamaduh..terliurnya.sedap tu!
BalasPadamassalammualaikum
BalasPadambaru semalam singgah jenderak makan lauk macam diatas..bunga keladan koi baru keney sebenarnye hihi..makan ngan nasik panas bapoklah sedat
bunga keladan tu balik raya baru ni ada la segenggam di dapur umah abah,sempat la buat ulam..huhuu payoh benor nok dapek sekarang huuhuu
BalasPadamKat pahang sebelah Jerantut, lipis raub mungkin mudah dpt bunga keladan nie... di pekan sehari.
Padam