REALITI PERANG SAUDARA DIPAHANG DIANTARA TUN MUTAHIR DAN TUN AHMAD

Realiti Perang Saudara Pahang? 1.Tun Mutahir bin Tun Ali Tun Wan Muhammad Tahir, atau lebih dikenali sebagai Tun wan Mutahir merupak...

Realiti Perang Saudara Pahang?

1.Tun Mutahir bin Tun Ali
Tun Wan Muhammad Tahir, atau lebih dikenali sebagai Tun wan Mutahir merupakan Raja Bendahara Pahang yang memerintah daripada 1847 sehingga 1863, Beliau merupakan Raja Bendahara Pahang yang terakhir dan meninggal dunia pada tahun 1863 berikutan Perang Saudara Pahang.

2.Kehidupan awal
Tun Mutahir dilahirkan pada tahun 1803. Tun wan Mutahir adalah putera Tun wan Ali, Bendahara Siwa Raja dan Che Wan Ngah.[1]. Pada tahun 1832, beliau diistyharkan sebagai Bendahara Muda di Lingga, ibu negeri Kesultanan Johor pada masa itu. Tun Mutahir mempunyai beberapa orang isteri iaitu:-
1.Tengku Kechik, puteri Sultan Johor, Sultan Abdul Rahman Muazzam Shah
2.Tengku Chik, puteri Sultan Kedah, Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Shah II (perlu lebih siasatan)
3.Tengku Chik, puteri Sultan Lingga-Riau, Sultan Muhammad II Muazzam Shah.[2]
4.Chik Puan Lingga pada tahun 1832 yang merupakan ibu kepada Tun Ahmad.[3]

3.Perang saudara
Pada tahun 1847, Tun Ali mula bersara dan menyerahkan kuasa pada Tun Mutahir. Pada tahun 1857 Bendahara Ali, menandatangani surat perisytiharan menjatuhkan hukuman mati terhadap Tun Ahmad[4]. Ini menyebabkan Tun Ahmad melarikan diri ke Singapura[5] dan kembali ke Pahang berikutan kematian Tun Ali. 

Berikutan peristiwa tersebut, konflik telah timbul diantara Tun Mutahir dan Tun Ahmad sehnigga menyebabkan perang saudara.

Konflik ini juga telah melibatkan Temenggung Johor, Sultan Terengganu dan pihak British yang memainkan peranan politik.[6] Konflik ini berakhir berikutan kematian Tun Mutahir pada tahun 1863.

BENDAHARA SRIWA RAJA PAHANG (1863-1882) 
Bendahara Wan Ahmad Ibni Bendahara Wan Ali

4.Kenapa Tun Ahmad lari ke Singapura dan memberontak setelah kembali ke Pahang setelah kematian Tun Ali ayahandanya?

Suatu lagi peristiwa yang berlaku dalam tempuh terjadinya Perang Saudara Peringkat Kedua di Pahang, ialah buat pertama kalinya semenjak kemangkatan Tun Ali, timbul isu keujudan surat wasiat Al-Marhum, dimana Tun Ahmad mendakwa kekandanya melanggar amanat ayahnda mereka dalam surat wasiat tersebut.

Gabenor Cavenagh yang mendapat maklumat mengenai isu surat wasiat tersebut telah bertindak berjumpa sendiri dengan Tun Mutahir bagi mendapatkan pengesahan baginda.

Dalam pertemuan tersebut, Perdana Menteri Engku Sayyid telah memaklumkan kepada Cavenagh bahawa surat wasiat tersebut sebenarnya merupakan suatu komplot salah seorang isteri Tun Ali (adakah ini bermaksud Chik Puan Lingga pada tahun 1832 yang merupakan ibu kepada Tun Ahmad?). Beliau (Perdana Menteri Engku Sayyid) juga menegaskan bahawa Tun Ali telah sempat berwasiat kepada Tun Mutahir untuk mengusir Ahmad dari negeri Pahang kerana telah maklum akan siasahnya.

5.Inggeris mula mendapat ruang mengkacau bilaukan Pahang untuk menjatuhkan Tun Mutahir.
Dalam perjumpaan tersebut, Cavenagh telah meminta Tun Mutahir untuk ke meja rundingan bagi menyelesaikan masalah yang berlaku antaranya dengan Tun Ahmad.Cavenagh juga mendapat jaminan dari Tun Mutahir untuk memberikan sara hidup kepada Tun Ahmad walau apapun keputusan yang bakal dibuat dalam rundingan yang bakal diadakan itu. 

Tun Ahmad yang pada masa itu sedang terkepung di Kuantan telah berjaya meloloskan dirinya kerana kawalan keselamatan yang longgar (penumpuan keselamatan difokus pada Cavenagh dan pengikutnya).

Surat perjanjian yang ditandatangani oleh Tun Mutahir mengenai hal kesediaan baginda ke meja rundingan telah dihantar kepada Tun Ahmad, namun surat tersebut ditolak bulat-bulat oleh Tun Ahmad, dan menegaskan bahawa ia akan tetap menawan Pahang samada hidup atau mati. Rundingan itu berlaku dalam Ahmad terkepung dan campurtangan pihak Britishlah yang melepaskan Ahmad.

6.Bantuan daripada Ulu Pahang
Pada peringkat ini, Ahmad telah berjaya mendapat sokongan dan dokongan Maharaja Perba Tok Raja yang amat berpengaruh di daerah Ulu Pahang itu . Kesetiaan rakyat Jelai pada Tun Mutahir mula dicurigai kerana mereka lebih setia pada Tok Raja. 

Walaubagaimanapun Perang Saudara Peringkat Kedua tetap tidak memihak pada angkatan Tun Ahmad, walupun pada mulanya pihak Tun Mutahir menghadapi tentangan yang hebat darinya.

Setelah terkepung, Tun Ahmad dan para pengikutnya berjaya meloloskan diri dan berundur kembali ke Terengganu, kemudian pergi menuju ke Kelantan dan berdiam diri di situ sehinggalah tercetusnya Perang Saudara Peringkat Ketiga dan yang terakhir.

Susulan darinya, Wan Daud telah menghantar utusan pergi berjumpa dengan Tok Raja yang ketika itu bersama dengan Tun Ahmad di Kelantan bagi meminta pertolongannya. Tok Raja bersetuju untuk kembali membantu pemberontakan di Ulu Pahang dengan mendapat restu dari Tun Ahmad.

Sekembalinya Tok Raja ke tanah jajahannya telah menaikkan semangat orang-orangnya yang terus membuat keputusan menyokong pendiriannya. Pemberontakan demi pemberontakan yang berlaku di Ulu Pahang akhirnya telah memihak kepada Tok Raja, beberapa daerah kecil jatuh ke tangan para pemberontak tersebut.

Dengan keyakinan baru, Tok Raja dengan para pengikutnya menjemput Tun Ahmad kembali ke Pahang. Sampai di Tembeling, Tun Ahmad telah disambut secara besar-besaran. Dalam tempuh beberapa bulan berikutnya, Tun Ahmad dengan dokongan Tok Raja serta rakyatnya di Ulu Pahang telah berjaya mengambil satu demi satu daerah Pahang.

Beberapa perkara yang terjadi dalam tempuh ini telah dilihat sebagai faktor yang merugikan pihak Tun Mutahir. Antara yang terbesar ialah sikap menantunya Temenggong Abu Bakar yang agresif dalam tindak-tanduknya membantu Tun Mutahir menangkis serangan dari kem Tun Ahmad dan Tok Raja.

Dalam keadaan Tun Mutahir tersepit itu sekonyong-konyong British memberi restu kepada Temenggung Abu Bakar Johor iaitu putera Temenggung Ibrahim untuk masuk campur. Walhal Almarhum Temenggung Ibrahim telah dihalang sekeras-kerasnya oleh Inggeris untuk menyokong Tun Mutahir. 

Berbanding ayahandanya, temenggung Abu Bakar lebih disenangi Inggeris. Bantuan Temenggung Abu Bakar itu bukanlah percuma walaupun Tun Mutahir itu mertuanya. Tun Mutahir terpaksa menerima kerana hanya Johor sanggup membantu memandangkan seluruh Tanah Melayu ketika itu bergolak dengan hebat.

Temenggung Abu Bakar telah membuat suatu pengisytiharan bahawa Pahang telah diamanahkan di bawah jagaannya, atau seperti kenyataannya kepada beberapa pemerintah di Tanah Melayu bahawa sudah terserah negeri Pahang itu kepada Seri Paduka anaknda jahat baiknya.

Temenggung Abu Bakar juga menawarkan hadiah bernilai $500 pada sesiapa yang dapat membunuh Tun Ahmad. Malangnya, sikap agresif yang ditunjukkan oleh Temenggung Abu Bakar telah menimbulkan kemarahan para pembesar tempatan di Pahang yang melihat tindakan baginda sebagai suatu campurtangan dari orang luar yang cuba mengambil alih kekuasaan dari mereka dalam urusan perang saudara di Pahang itu. 

Gabungan angkatan perang Temenggung Abu Bakar dari Rembau, Perak, Muar, dari tempat-tempat lain dan askar-askar upahan Bugis juga telah menyebabkan Orang-Orang Besar Pahang mula merasa tergugat dan terpinggir.

Pihak Tun Ahmad cepat-cepat mengambil kesempatan dari sini untuk mengisytiharkan Perang sabil dengan teriakan; "kerana wajib mempertahankan orang yang mahu membinasakan negeri kita." Susulan darinya, rakyat Pahang mula berpecah, ada yang masih setia kepada Tun Mutahir, namun ada yang mengalih sokongan kepada pihak Tun Ahmad.

Kini perang saudara tidak lagi dilihat sebagai perang antara adik beradik, tetapi menjadi perang diantara orang Pahang dengan orang luar. Malangnya orang luar ini dilihat sebagai pendokong utama kepada Bendahara Tun Mutahir, maka bagindalah yang menjadi mangsa keadaan. Selepas Maharaja Perba, Orang Kaya Temerloh dan Orang Kaya Lipis pula berpaling tadah. 

Hanya Orang Kaya Chenor dan Orang Kaya Syahbandar sahaja yang masih setia kepada Tun Mutahir.

Muslihat British yang terus menerus membiarkan orang Jelai dan angkatan Tun Ahmad dari Kemaman melakukan pemberontakan dan menghuru-harakan negeri Pahang untuk beberapa bulan lamanya telah juga membantu perjuangan Tun Ahmad untuk menawan bumi Pahang.

Akhirnya, Tun Mutahir dan anakndanya Bendahara Muda Tun koris mangkat semasa baginda sedang berundur di Kuala Sedili dan terus dibawa ke Johor dan dimakamkan di Tanjung Puteri.

7.Raja Bendahara Tun Abdul Rahman menyambung perjuangan
Dalam keadaan yang menyedihkan ini putera Tun Mutahir iaitu Tun Aman (Abdul Rahman) diangkat oleh Orang-Orang Kaya dipimpin oleh Orang Kaya Syahbandar sebagai Raja Bendahara Seri Maharaja, mengambil gelaran Almarhum ayahandanya serta meneruskan perjuangan Al-Marhum ayahandanya. 

Baginda dilantik dengan beradat menurut tradisi Bendahara-Bendahara dan Raja-Raja. Perjuangan Al-Marhum Tun Mutahir Tun Ali diteruskan oleh anakndanya Tun atau Engku Abdul Rahman (Wan Aman) sebagai Raja Bendahara Seri Maharaja, Engku Da (Wan Da) dan Engku Abdullah (Wan Abdullah). 

Tun Abdul Rahman yang dilantik sebagai Bendahara Seri Maharaja selepas kemangkatan ayahnda serta kekandanya Tun Koris telah bekerja keras bersama kedua-dua adindanya selama beberapa tahun untuk menuntut kembali teraju pemerintahan negeri Pahang. Malangnya, takdir tidak berpihak kepada mereka.

Buku-buku sejarah yang memperincikan perjuangan Tun Abdul Rahman telah mencatatkan bahawa Sultan Abu Bakar Johor, yang pada asalnya bergelar Temenggung telah memerintahkannya menolong dalam perang saudara di Selangor serta mencari pengaruh dan bantuan dalam ikhtiarnya untuk merampas kembali kekuasaan dari bendahara Tun Ahmad. 

Kali terakhir catatan mengenai Tun Abdul Rahman memperihalkan peristiwa dimana ia ditawan oleh Sayyid Mashur di Kelang iaitu dalam tahun 1871M.Adinda Tun Abdul Rahman yang bernama Tun Da itu kemudiannya dikatakan berbaik semula dengan Bendahara Tun Ahmad dan kembali semula bermastautin di Pahang. Keturunannya dikatakan masih berkembang biak di Tembeling.

Itulah serba ringkasnya sejarah sebenar peristiwa perang saudara di Pahang. Akhirnya, diharapkan semoga pensejarahan ini berupaya membuka lembaran baru dalam pengkisahan-pengkisahan sejarah perang saudara di Pahang yang lebih neutral, seimbang dan realistik. Semoga pengkaji-pengkaji sejarah Pahang di masa-masa akan datang dapat berlaku adil dalam menelusi sejarah sebenar Raja Bendahara Seri Maharaja Tun Mutahir Tun Ali.

-Sumber-
Cerita ini adalah dari pihak keluarga Tun Mutahir. iaitu dari buku 'Mencari Sejarah Yang Hilang' oleh Suzana M.Osman (Tun Suzana)

8. Komen Apam Baghdad (AB) sebagai menyahut saranan penulis diatas.
Keturunan Tun Mutahir dikatakan telah berdamai dengan Tun Ahmad maka selesai satu bab yang tidak perlu dipanjangkan lagi. Mereka berdua asalnya daripada Bendahara Tun Ali. Maka tetaplah asal Bendahara juga yang memerintah Pahang sehingga ke hari ini. Begitulah juga di Johor yang asalnya Temenggong berubah menjadi Sultan. Ini cerita semua orang sudah tahu.

Tetapi AB melihat sejarah daripada sudut realiti. Dan Pahang adalah sebuah negeri yang mengaku asal pemerintahan adalah daripada Bendahara, maka positifnya ia adalah satu ketelusan dalam sejarah pemerintahannya. Maka kita tinggalkan buat sementara waktu peranan Merong Mahawangsa dalam hal berkaitan perang saudara di Pahang ini.

"Pada tahun 1881, jurutulis kepada Bendahara Ahmad, Encik Abdullah b. Hassan yang dikenali sebagai Encik Dollah Tulis dengan persetujuan Bendahara, telah meminda cap iaitu daripada “Bendahara” kepada “Sultan”. atas sebab itu, pada 6hb Ogos 1882, Tun Ahmad diisytihar sebagai Sultan Ahmad. 

(petikan http://www.pekan.my/darjah-bintang-kebesaran-pahang/sejarah-kesultanan-pahang/all-pages)

Baik, Pahang adalah antara sebuah negeri yang paling lama di Alam Melayu dan asalnya dibawah pemerintahan Siam Merong Mahawangsa yang berpusat di Pekan Lama, Pahang Tua. Keadaan konflik perebutan takhta yang berlaku menyebabkan perpindahan jawatan pemerintah daripada Sultan yang bersusur galur daripada Merong Mahawangsa kepada pemerintahan Acheh Sultan Iskandar Muda (Thani?) dan seterusnya kepada pemerintahan Bendahara Tun Ali, seterusnya Tun Mutahir dan kemudian Tun Ahmad yang mengguna pakai gelaran Sultan (Bendahara menjadi Sultan ini memang dinyatakan dalam sejarah Pahang). 

Ini kerana terdapat banyak nesan-nesan Acheh purbakala yang kedapatan di Pahang dikampung atau tempat yang bernama Teluk Siam, Parit Siam dan juga Kampung Langgar. 

(Siam ini bukannya Sukhotai, kerana mana pernah puak-puak kapir Sukhotai masuk sampai ke Pahang melainkan orang-orang Melayu Kemboja yang duduk ditepi sungai Pahang sehingga ke hari ini.)

Daripada pemerintahan Bendahara ini kemudian mengakibatkan peperangan saudara bermula daripada pemberontakan Tun Ahmad(adik) vs Tun Muhammad Tahir (abang), kedua-duanya adalah anak kepada Tun Ali. 

Tun Ahmad pernah lari ke Singapura kerana atas perintah yang dikeluarkan oleh Tun Ali untuk membunuhnya kerana sahsiah Tun Ahmad yang tidak diperkenan oleh Tun Ali. Dekree itu dikeluarkan dizaman Tun Ali masih hidup dan dijalankan oleh Tun Mutahir.

Tun Ahmad pula mengatakan bahawa ada wasiat yang dikeluarkan oleh Tun Ali untuk memberikan tahkta kepadanya bukan kepada Tun Mutahir, kenyataan ini disokong oleh Tok Gajah pembesar Pahang. Manakala ini dinafikan oleh Engku Sayyid Perdana Menteri ketika itu dengan mengatakan surat itu dibuat oleh salah seorang isteri Tun Ali.

Inggeris mula mendapat ruang untuk dengan menyokong Tun Ahmad tetapi tidak secara terbuka. Orang-orang ulu Pahang yang bersama Tok Gajah menyokong Tun Ahmad menentang Tun Mutahir.

Tun Ahmad mengistiharkan Perang Sabil menentang Tun Mutahir padahal mereka adalah seagama, kemudiannya pula Tun Ahmad yang telah berjaya berkuasa bersekongkol pula dengan Inggeris membenamkan pemberontakan Tok Gajah, Tok Bahaman dan Mat Kilau yang dituduh pemberontak. Sebenarnya mereka ini tidak sedar yang mereka telah dipermainkan oleh Inggeris

Tun Mutahir tidak pernah pula mengistihar perang Sabil terhadap adiknya melainkan menjalankan arahan ayahandanya Tun Ali untuk mengusir Tun Ahmad daripada negeri Pahang.

Ini kerana setelah perang itu tamat, Wan Ahmad dimahkotakan pada 1887, tetapi peranannya cuma secara istiadat kerana British telah memaksanya menandatangani sebuah perjanjian yang membawa kawalan negeri itu dibawah Residen British yang kemudian menghadkan kuasa pembesar di Ulu Pahang untuk mengutip cukai sungai (tol) yang mengakibatkan pemberontakan orang-orang Semantan menentang Inggeris.

Inggeris berjaya dalam muslihatnya untuk menguasai Pahang dalam apa cara sekalipun, dan pada awalnya telah memberi ruang kepada Temenggong Abu Bakar menantu Tun Mutahir kerana dengan itu ia membuka ruang kepada pihak Tun Ahmad mendapat alasan "orang luar" datang menjajah.

Padahal sebelum itu Temengggong Ibrahim (ayahanda Temenggong Abu Bakar) dihalang sekeras-kerasnya oleh Inggeris membantu Tun Mutahir. Ini kerana Inggeris berasa senang dengan Temenggong Abu Bakar dan tidak senang kepada Temenggong Ibrahim.

Polisi keras Temenggong Abu Bakar inilah yang merugikan bapa mertuanya Tun Mutahir. Apabila Inggeris tidak dapat kuasa melalui Temenggong Abu Bakar, mereka beralih kepada Tun Ahmad kerana berpendapat Tun Ahmad sudah mempunyai momentum untuk menjatuhkan Tun Mutahir akibat sentimen marahnya mereka kepada orang luar iaitu Temenggong Abu Bakar. Yang tersepit adalah Tun Mutahir. 

Teriakan perang sabil Tun Ahmad yang sepatutnya ditujukan pada Inggeris tidak lama, kerana dipenghujung perjuangannya dia berjaya mendapatkan elaun daripada Inggeris buat dirinya dan para pengikut. 

Maka benarlah wasiat Tun Ali kepada Tun Mutahir mengenai cara sahsiah Tun Ahmad ini.

Terima kasih -
Apam Baghdad, Peramu.
Jejak Kampung Orang Kaya Datuk Syahbandar, Kampung Langgar, Kampung Parit Padang Polo, Pahang Tua, Pekan Bandar Diraja. Artikel dipetik dan kredit kepada http://themalaypress.blogspot.com Artikel hanya sebuah perkongisan untuk pengetahuan dan rujukan bersama akuanakpahang

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

COMMENTS

BLOGGER: 1
Loading...
Nama

ADAT RESAM,1,air terjun,1,aki jabuk,1,Al fatihah,2,ALAM,1,alam mistik,1,anak pahang,1,anggun.,1,angpaw,1,apam balik jerantut. daud apam balik,1,ARTIS,2,award,1,awek bertudung,1,awek cun,3,awek gebu,1,ayam kampung,1,bahagia rumah tangga,1,Bait-bait kata,1,Bandar Jerantut,4,BANDAR LAMA JERANTUT,1,bedah payu dara,1,BENCANA ALAM,2,benta,1,BERITA,2,Berita Semasa,2,berkoran apa sahaja,1,berlajar buat di blog,1,Bicara agama,20,Bila rindu ku sebut nama mu. siti fairuz.,1,biodata fazura,1,BLOG,1,Blog mesra pengunjung,1,blogger jerantut,1,bobok,1,bolgger pahang,1,bolok,1,Broadband,1,BUAH-BUAHAN,1,bunga keladan,1,BUNGA SAKURA MALAYSIA,1,CAR BOOT SALE,1,cara amalan membunuh binatang,1,Cerita Lawak,7,cerita malam jumaat,1,Cintai Negara,1,citer setan,1,comel,1,Coretan Kenangan,4,cuaca hari ini,1,Cuai,1,cucuk angin,1,cun,1,Doa untuk kekasih,1,duit raya,1,Elizabeth Taylor,1,entri,1,Facebook,4,Fasha Sandha,1,gambang,1,GAMBAR ARTIS,1,gambar berkemban,1,GAMBAR HANTU (MISTERI),1,Gambar Klasik Pahang,1,GAMBAR PORNO SEX,1,gulai asam rom,1,gulai keladi,1,gulai rom kenerak,1,hakikat kehidupan,1,Hanis Zalikha,1,hantu,2,harga kelapa,1,hilang muntah,1,Hotel bercirikan Islamik di Jerantut.,1,IDOLA DAN SELEBRITI TERKENAL,1,IKAN STURGEON,1,info telur,1,INFORMASI,12,ISLAM,2,Jackie Chan,1,jalan-jalan carik apam,1,JBA,2,Jerantut,5,Julia Perez,1,Jupe,1,KADAR BAYARAN SAMAN DAN KOMPAUN KESALAHAN SAMAN,1,Kampong Lorong Buangkok | Kampung terakhir Singapura,1,kampung Pulau Tawar,1,Kampung Serambi Pekan,2,Kamus dan istilah kata Pahang,1,Keajaiban Allah.,1,kemahang,1,KEMERDEKAAN,1,Kena skodeng,1,Keputusan PRK Dun Merlimau dan Kerdau,1,Kereta kelisa,1,KERUH,1,KESULTANAN SULU,1,Kita cucuk dia dahulu,1,KOLEKSI GAMBAR PAHLAWAN PAHANG,1,KPDNKK,1,KUALA TAHAN,1,kubu jerantut,1,lata,1,lata jarum,1,lata jerantut,1,lata meraung,1,lawa,1,lebuh raya pantai timur,1,LEBUHRAYA KARAK,1,Legging,1,Lelaki paling kerdil Junrey Balawing,1,Loghat Pahang,11,LPT,1,malam jumaat hujan,1,manis mulut,1,Maria Ozawa,1,Mat kilau,1,Mat Rempit.,1,mata lelaki,1,mata perempuan,1,Mata Wang,1,Matawang,2,mengopek,1,mimpi,1,mimpi mainan tidur,1,MINYAK CENUAI,1,munyusu,1,nak jadi popular,1,NEGERI PAHANG,1,ONLINE,1,Osama bin Laden,1,p ramlee,1,Pahang,2,PAHLAWAN,1,Pahlawan Pahang,1,Pak pacak,1,pasukan polis hutan,1,Patah Mengkarung,1,pawang diraja,1,pawang nong,2,Pawng haji Mohamed,1,payu dara perempuan,1,Pekan sehari jerantut,1,Penawar rindu,1,pengantin malang,1,pengatain pening,1,Pengharaman Botol Susu Bayi Polikarbonat Bisphenol A Berkuat Kuasa 1 Mac 2012,1,penjawat awam muflis,1,PERBANKAN,1,PERKAHWINAN,1,PERUMAHAN AWAM,1,petua muntah-muntah,1,Petua tahan lama,1,POLITIK,3,potret cinta,1,potret kenangan,1,PRU,1,PTPTN CCRIS,1,Puisi,33,Pulau chekas,1,putih gebu,1,putu mayam,1,Ramadhan,4,Ramai yang mempersendakan Tsunami di Jepun,1,ramalan cuaca,1,Raub,1,reban ayam,1,Rendang Tak Berbuah,1,RESEPI MASAKAN,1,RESEPI NASI KEBULI PAHANG,1,Risiko Berbolgger,1,rokok e-elektronik,1,rom jerantut,1,rumah pelacur,1,sambal hitam,1,sebab fasha berbikini...,1,sebelum dia cucuk kita.,1,Sejarah Pahlawan,1,Sekitar Jerantut,1,sekolah,1,sekolah pawang nong ulu cheka jerantut,1,Seloka,4,Sembang Ramadhan,3,Sembang-sembang,13,serlahkan keayuan mu,1,SUNGAI PAHANG,1,susu badan,1,syaitan,2,TACOMA,1,tajuk entri,1,takbir raya,1,Takbir raya masjidil haram,1,TAMAN NEGARA JERANTUT PAHANG,1,Taman Pedah Jaya,1,tampak anggun dan bergaya,1,tanjung besar,1,tapak pekan sehari,1,Teguran,6,TEKOMA,1,Telefon bimbit punca lelaki mati pucuk,1,Telur palsu,1,TERCEMAR,1,Tg besar Benta.,1,tidak termimpi,1,tip meringankan blog anda,1,TIPS,2,TIPS BLOGGER,1,Tips membuat entri menarik.,1,tips tahan lama,1,TOKOH,1,TUN TEJA PAHANG,1,ukk,1,ulu cheka jerantut,2,Ulu Dong,1,UP TOWN Jerantut.,1,Up Town Jerantut,1,usah mimpi,1,Usop Wilcha,1,Video,1,Warna warni hari ini,1,
ltr
item
AKU ANAK PAHANG: REALITI PERANG SAUDARA DIPAHANG DIANTARA TUN MUTAHIR DAN TUN AHMAD
REALITI PERANG SAUDARA DIPAHANG DIANTARA TUN MUTAHIR DAN TUN AHMAD
http://4.bp.blogspot.com/-Ll2EXRzn2P4/UFVJWLxw-0I/AAAAAAAAJOs/vYFPsol0UUM/s320/wan+ahmad+wan+ali.bmp
http://4.bp.blogspot.com/-Ll2EXRzn2P4/UFVJWLxw-0I/AAAAAAAAJOs/vYFPsol0UUM/s72-c/wan+ahmad+wan+ali.bmp
AKU ANAK PAHANG
https://akuanakpahang.blogspot.com/2012/09/realiti-perang-saudara-dipahang.html
https://akuanakpahang.blogspot.com/
https://akuanakpahang.blogspot.com/
https://akuanakpahang.blogspot.com/2012/09/realiti-perang-saudara-dipahang.html
true
8223854750831391477
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Baca Lagi Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy