Bahan-bahannya:
1. Secekak keladi kemahang (macam gambo kat atas tu :)
2. Tempoyak agak2 lah 3- 4 sudu besar tak kuranglah
(biarlah kuahnya pekat sikit jangan cair sangat lecas laa pulak :)
3. Lada kecik @ cili api (nak pedas isi banyak-banyak jangan melehet sudah)
4. Kunyit hidup satu inci kunyit serbuk tidak sesuai :)
5. Daum kesum wajib ada tak ada kurang piaw :)
6. Bunga kantan ( pilihanlah jika ada)
7. Air
8. Garam
9. Sekiranya tempoyak tak berapa masam boleh tambah asam keping sesekeping :)
10. Sedikit gula putih sebagai perisa bahan perasa lain tidak digalakan :)
Cara2 membuatnya:
1. Tumbuk lada kunyit....kalau keladi panjang sangat potong separuh...pastu campur semua bahan di atas dalam periuk tambah air sehingga ampuh keladi. Ketika memasak periuk hendaklah di tutup dengan tudungnya...JANGAN dikacau-kacau atau di timbuk-timbuk atau digode-gode (macam buat gulai lemok pulak) ......tunggu sampai masak sehingga keladi tadi menjadi lembut atau sudah boleh di putuskan dengan sudu. Bolehlah ditutupkan apinya.
p/s: Biasa kalau keladi itu gatal payah boleh putusnya. Untuk lebih sedap gulai keladi ini tambahlah jering semai dipotong-potongkan @ petai,terung, terung manggor (pipit) atau terung telunjuk atau campur keledek sahaja best juga.. Tips lainnya campokan setengah cancer tea minyak masak... petua ini bagi mengelakan keladi itu gatal ....sedapnya jangan citer kata dek orang tu :) . Makan bersama nasi yang panas-panas :)
Selamat mencube :)
Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat daripada :
pasti sedap ni... juadah baru berbuka nanti
BalasPadamSedap buat ulam keladi ni Sin.. nanti aok buat entri tentang keladi Biroh pulok ye Sin..
BalasPadamAbu Muaz - bolehlah neray esok :)
BalasPadamRelevan - aok jgn tebing keladi biroh tu :)
weiii.. dah tos air liyur keh ni.. keknya, nak tanye jugok ket aok ni, apa khasiatnya keladi mahang ni ye.. kala aok tahu lah..
BalasPadammenamboh selere makan aje... bolehlah abis nasi 2 pinggan tu :)
PadamHisyam - khasiatnya kawas tak tau keknya org tua dulu2 ada ngabor kalau org jantan jangan byk ngat makan keladi nie bimbang nyer lembik :(
BalasPadammy peberet ni waris wehh
BalasPadamkalau balik mok kome wajib masok gulai ni :)
salam..
BalasPadamtak tahu nape
koi kurang makan
keladi nih..
#Terima kasih komen anda di
www.zulkbo.com amat saya hargai,
jangan lupa singgah lagi.Wassalam
Kat sini selalu masak asam sulur keladi.. Jarang pulak nampak masak tempoyak...
BalasPadamNak kena pergi Jerantut la pulak nak merasa masakan keladi kemahang ni.. huhu...
kegemaran sekeluarga.sy org dong.kami belah raub pandai makan keladi kemahang tapi belah mertua sy di jengka-kuantan-pekan-sg lembing tak reti makan ni ...seb baik balik kampung hubby boleh layan masakan mak mertua dia.cuma kalau gatal tekak tu nasiblaa...:D
BalasPadamKas sokmo g ngutip keladi kt dpn umoh wan kas kat selekoh beso kg kemahang te... Memang sedak, xde gatei lalu.. kas dgr cite ni antara makanan kegemaran sultan pahang
BalasPadam