Jangan Jiplak !

Salam semua, kita sering mendengar orang menyebut  "copy paste" disini mungkin maksud saya lebih terarah pada copy paste entri...

Salam semua, kita sering mendengar orang menyebut  "copy paste" disini mungkin maksud saya lebih terarah pada copy paste entri orang dan sebagainya. Namun bila di rujuk makna didalam Bahasa Melayu maksudnya "jiplak" atau disebut juga "ciplak" maksud daripada kamus Dewan menyebut :

1. Meniru atau mengutip karangan orang lain (tanpa izin drpd pe­nulisnya), mencuri karangan orang lain;

2. Meletakkan kertas kosong di atas gambar atau tulisan yg telah ada dan menirunya; jiplakan salinan, tiruan, kutipan, dll; penjiplakan perihal atau perbuatan men­jiplak, plagiarisme; penjiplak orang (pihak) yg menjiplak atau meniru hasil kerja orang (pihak) lain.

Baru-baru ini saya ada terbaca dekat blog dot..dot.., dia marah-marah katanya, dia sakit hati betul org lain main copy paste citer org... pastu sajer buat ded aje macam dialah konun yang menulis cerita tersebut.... tapi rupanya dia hentam copy paste aje, pas tu langsung tidak memberi sedikit kredit pada penulis asalnya. Perkara seumpama ini yang paling banyak saya melihat org copy paste bab tutorial didalam membina blog dan sebagainya.. sudahnya kita tak tahu siapa sebenar penulis asalnya artikel tersebut. ... Jika sekiranya anda adalah penulis sebenar sesuatu artikel itu mau tak marah... tentu berasa hati jugak...sebenar disini jika kita kekurangan idea, kita boleh sahaja cubit-cubit sedikit idea org sebagai sumber idea kita... tapi yang terbaik jangan ambil bulat-bulat nampak sangat kita copy paste perlu diubah dan diolah semula.

Disinilah terletaknya kebijaksanaan kita sebagai penulis mengolah semula cerita tersebut. Sebagai contoh kalau kita ingin membuat resepi masakan kita ubah sedikit bahan-bahan dan perasa yang lain agar resepi itu tidak ditiru bulat-bulat... paling mudah kalau org letak cili merah kita letak cili hijau ..:) kalau org masak ikan tenggiri kita masak ikan pari...kan ok macam tu. Namun ini bukan cara terbaik untuk seorang Blogger yang hebat jika hendak meniru yang orang sahaja. Secara jujurnya saya juga terkadang ada juga cubit-cubit sedikit idea org lain tapi tidak di copy paste bulat-bulat....  kita padankan cerita tersebut dengan cara kita ditokok tambah sedikit.

Sekiranya artikel itu kita ambil drp halaman tertentu atau drp org perseorangan apasalahnya jika kita berikan sedikit kredit dekat penulis tersebut. Catatkan sahaja sumber artikel ini drp dot..dot.. atau ditulis kredit untuk penulis dot...dot. Kalau nak mudah citerlah kisah kucing kelahi ngan anjing, ayam berak atas tangga hehehe.. tentu kita tak jiplak yang org punya, dan sudah tentu orang lain tak marah kat kita.

Moralnya tulislah sesuatu itu dengan idea kita dan cara kita.... sesemang tak baiklahkan kalau kita buat kerje copy paste @ jiplak ini kan :(

"Penah juga terkesan org copy paste artikel didalam blog saya ini" :(

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat daripada :

COMMENTS

BLOGGER: 14
Loading...
Nama

ADAT RESAM,1,air terjun,1,aki jabuk,1,Al fatihah,2,ALAM,1,alam mistik,1,anak pahang,1,anggun.,1,angpaw,1,apam balik jerantut. daud apam balik,1,ARTIS,2,award,1,awek bertudung,1,awek cun,3,awek gebu,1,ayam kampung,1,bahagia rumah tangga,1,Bait-bait kata,1,Bandar Jerantut,4,BANDAR LAMA JERANTUT,1,bedah payu dara,1,BENCANA ALAM,2,benta,1,BERITA,2,Berita Semasa,2,berkoran apa sahaja,1,berlajar buat di blog,1,Bicara agama,20,Bila rindu ku sebut nama mu. siti fairuz.,1,biodata fazura,1,BLOG,1,Blog mesra pengunjung,1,blogger jerantut,1,bobok,1,bolgger pahang,1,bolok,1,Broadband,1,BUAH-BUAHAN,1,bunga keladan,1,BUNGA SAKURA MALAYSIA,1,CAR BOOT SALE,1,cara amalan membunuh binatang,1,Cerita Lawak,7,cerita malam jumaat,1,Cintai Negara,1,citer setan,1,comel,1,Coretan Kenangan,4,cuaca hari ini,1,Cuai,1,cucuk angin,1,cun,1,Doa untuk kekasih,1,duit raya,1,Elizabeth Taylor,1,entri,1,Facebook,4,Fasha Sandha,1,gambang,1,GAMBAR ARTIS,1,gambar berkemban,1,GAMBAR HANTU (MISTERI),1,Gambar Klasik Pahang,1,GAMBAR PORNO SEX,1,gulai asam rom,1,gulai keladi,1,gulai rom kenerak,1,hakikat kehidupan,1,Hanis Zalikha,1,hantu,2,harga kelapa,1,hilang muntah,1,Hotel bercirikan Islamik di Jerantut.,1,IDOLA DAN SELEBRITI TERKENAL,1,IKAN STURGEON,1,info telur,1,INFORMASI,13,ISLAM,2,Jackie Chan,1,jalan-jalan carik apam,1,JBA,2,Jerantut,5,Julia Perez,1,Jupe,1,KADAR BAYARAN SAMAN DAN KOMPAUN KESALAHAN SAMAN,1,Kampong Lorong Buangkok | Kampung terakhir Singapura,1,kampung Pulau Tawar,1,Kampung Serambi Pekan,2,Kamus dan istilah kata Pahang,1,Keajaiban Allah.,1,kemahang,1,KEMERDEKAAN,1,Kena skodeng,1,Keputusan PRK Dun Merlimau dan Kerdau,1,Kereta kelisa,1,KERUH,1,KESULTANAN SULU,1,Kita cucuk dia dahulu,1,KOLEKSI GAMBAR PAHLAWAN PAHANG,1,KPDNKK,1,KUALA TAHAN,1,kubu jerantut,1,lata,1,lata jarum,1,lata jerantut,1,lata meraung,1,lawa,1,lebuh raya pantai timur,1,LEBUHRAYA KARAK,1,Legging,1,Lelaki paling kerdil Junrey Balawing,1,Loghat Pahang,11,LPT,1,malam jumaat hujan,1,manis mulut,1,Maria Ozawa,1,Mat kilau,1,Mat Rempit.,1,mata lelaki,1,mata perempuan,1,Mata Wang,1,Matawang,2,mengopek,1,mimpi,1,mimpi mainan tidur,1,MINYAK CENUAI,1,munyusu,1,nak jadi popular,1,NEGERI PAHANG,1,ONLINE,1,Osama bin Laden,1,p ramlee,1,Pahang,2,PAHLAWAN,1,Pahlawan Pahang,1,Pak pacak,1,pasukan polis hutan,1,Patah Mengkarung,1,pawang diraja,1,pawang nong,2,Pawng haji Mohamed,1,payu dara perempuan,1,Pekan sehari jerantut,1,Penawar rindu,1,pengantin malang,1,pengatain pening,1,Pengharaman Botol Susu Bayi Polikarbonat Bisphenol A Berkuat Kuasa 1 Mac 2012,1,penjawat awam muflis,1,PERBANKAN,1,PERKAHWINAN,1,PERUMAHAN AWAM,1,petua muntah-muntah,1,Petua tahan lama,1,POLITIK,3,potret cinta,1,potret kenangan,1,PRU,1,PTPTN CCRIS,1,Puisi,33,Pulau chekas,1,putih gebu,1,putu mayam,1,Ramadhan,4,Ramai yang mempersendakan Tsunami di Jepun,1,ramalan cuaca,1,Raub,1,reban ayam,1,Rendang Tak Berbuah,1,RESEPI MASAKAN,1,RESEPI NASI KEBULI PAHANG,1,Risiko Berbolgger,1,rokok e-elektronik,1,rom jerantut,1,rumah pelacur,1,sambal hitam,1,sebab fasha berbikini...,1,sebelum dia cucuk kita.,1,Sejarah Pahlawan,1,Sekitar Jerantut,1,sekolah,1,sekolah pawang nong ulu cheka jerantut,1,Seloka,4,Sembang Ramadhan,3,Sembang-sembang,13,serlahkan keayuan mu,1,SUNGAI PAHANG,1,susu badan,1,syaitan,2,TACOMA,1,tajuk entri,1,takbir raya,1,Takbir raya masjidil haram,1,TAMAN NEGARA JERANTUT PAHANG,1,Taman Pedah Jaya,1,tampak anggun dan bergaya,1,TANJONG BESAR,1,tanjung besar,1,tapak pekan sehari,1,Teguran,6,TEKOMA,1,Telefon bimbit punca lelaki mati pucuk,1,Telur palsu,1,TERCEMAR,1,Tg besar Benta.,1,tidak termimpi,1,tip meringankan blog anda,1,TIPS,2,TIPS BLOGGER,1,Tips membuat entri menarik.,1,tips tahan lama,1,TOKOH,1,TUN TEJA PAHANG,1,ukk,1,ulu cheka jerantut,2,Ulu Dong,1,UP TOWN Jerantut.,1,Up Town Jerantut,1,usah mimpi,1,Usop Wilcha,1,Video,1,Warna warni hari ini,1,
ltr
item
AKU ANAK PAHANG: Jangan Jiplak !
Jangan Jiplak !
http://1.bp.blogspot.com/-ofDNYSFn8rk/T4qINwE0wsI/AAAAAAAAG98/5xBmRkFGcGQ/s200/copy+paste.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-ofDNYSFn8rk/T4qINwE0wsI/AAAAAAAAG98/5xBmRkFGcGQ/s72-c/copy+paste.jpg
AKU ANAK PAHANG
https://akuanakpahang.blogspot.com/2010/12/jangan-jiplak.html
https://akuanakpahang.blogspot.com/
https://akuanakpahang.blogspot.com/
https://akuanakpahang.blogspot.com/2010/12/jangan-jiplak.html
true
8223854750831391477
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Baca Lagi Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy