Nuffnang dan No Copy Paste

DAPATKAN INFO PERCUMA DARIPADA PENAJA KLIK IKLAN

UPDATE ENTRI TERKINI :

26 Apr 2015

APA KELEBIHAN RM 1 TANDA TANGAN 'AISHAH' @ TAN SRI ALI ABUL HASSAN ?

Ramai Numismatik yang tercari-cari wang RM 1 tanda tangan atau sain "Aisyah" @ Tan Sri Ali Abul Hassan ini kenapa dan mengapa? Pasti keunikan Duit RM1 Aisyah ini sentiasa menjadi buruan pengumpul-pengumpul duit lama untuk dijadikan koleksi dalam simpanan setiap ahli Numismatik. Wang kertas ini bolehlah dianggap misteri dan unik mungkin kerana keunikan kisah disebaliknya menyebabkan harganya juga boleh mencecah melebihi RM 1000.00.

Dari sumber yang diperolehi mengatakan ada kekilafanya pengedaran wang kertas ini kepada umum. Sumber mengatakan ketika dalam masa proses peralihan dan pertukaran Gavenor Bank Negara yang Baru daripada Gavenor Tan Sri Ali Abul Hassan kepada Gavenor Baru Tan Sri Zeti Aziz. Duit RM1 Aisyah ini ditandatangi oleh Tan Sri Ali Abul Hasan dan diedarkan semasa Gavenor Baru Tan Sri Zeti Aziz.

Kesilapan edaran ini hanya berlaku dan disedari di Bank Negara Pulau Pinang sahaja dan tidak dicawangan-cawangan Bank Negara yang lain kerana Cawangan ini sempat menerima arahan membatalkan pengedaranya.  Kesemua Duit RM1 yang ditandatani oleh Tan Sri Ali Abul Hassan ini arahanya ditarik balik sertamerta dan wang RM1 Aisyah ini dimusnahkan dan diganti denga prefix Replacement ZB.  Hanya RM1 Aisyah ini sahaja terlepas edaran dengan siri prefix seperti berikut:

CR 720 0001 - CR 720 9999 [ prefix pemulaan ]
CR 721 0001 - CR 721 9999
CR 722 0001 - CR 722 9999
CR 723 0001 - CR 723 9999
CR 724 0001 - CR 724 9999 [ prefix terakhir ]


Daripada fakta ini Duit RM1 Aisyah ini tersilap dan terlepas diedarkan kepada pengunaan umum adalah berjumlah kira-kira dalam 50,000 keping sahaja dimulai dengan prefix CR720, CR721,CR722, CR723 dan CR724. Dan ini bermakna juga bolehlah dikatakan bahawa prefix yang dimulai CR720 adalah first prefix dan CR724 adalah last prefix untuk Duit Aisyah yang masih ada tertinggal sekarang ini.

CR 720 [ first prefix ]
CR 721
CR 722
CR 723
CR 724 [ last prefix ]

                 
Sumber asal kredit : http://sharuddin58.blogspot.com

AAP - Pasti bagi peminat dan pengumpul wang lama (Numismatik) akan menjadi satu kebanggaan jika mereka dapat menyimpan sekeping atau lebih RM 1 tanda tangan atau sain "Aisyah" @ Tan Sri Ali Abul Hassan ini. Fakta yang paling penting perlu diketahui wang kertas ini HANYA dikeluarkan sebanyak 50,000 keping sahaja. Jadi sudah perkara pasti untuk mencari dan ingin memilikinya bukan suatu perkara yang mudah.

Wassalam, Wa'allahhualam.

120 ulasan:

  1. sebenarnya ada dalam sinpanan saya sekarang tapi nilainya RM 2 & RM 100 mungkin pada masa itu ada lagi dalam nilaian yang lain kut

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada duit 2 ringgit tanda tangan aishah
      Wassap 0195946623

      Padam
    2. Saya ada duit 2 ringgit tanda tangan aishah
      Wassap 0195946623

      Padam
    3. Saya Ada 5 ringit tanda tangan aisyah kalau nk pape call or whatsapp 0123418611

      Padam
    4. Saya ada 2ringgit tanda tangan aisyah..pape wasup 0172190399

      Padam
  2. Bukan senang nak jumpa sekarang kan..

    BalasPadam
  3. sye ade rm2 tanda tangan aisya.. 5 keping.. sape2 nak bole pm.. facebook name, muhammad zahirul naquib

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pm hrge untuk 1 keping...leh cod x....0145068784

      Padam
    2. Saya ada RM2 sign aishah .pm 01129201206 ..

      Padam
    3. Saya ada rm10 tandatangan aishah . Whatsapp 01133084876

      Padam
    4. Saya ada rm10 tandatangan aishah . Whatsapp 01133084876

      Padam
    5. Saya ada rm5 tandatgn aishah.. pm 0148899610

      Padam
    6. Saya ada rm5 tandatgn aishah.. pm 0148899610

      Padam
    7. Saya ada rm5 tandatgn aishah..pm 0136676169

      Padam
    8. Saya ada rm5 tandatgn aishah..pm 0136676169

      Padam
    9. Saya ada sekeping wang aisyah nilai 100...call 0105858098 jika berminat...

      Padam
    10. Saya ada sekeping wang aisyah nilai 100...call 0105858098 jika berminat...

      Padam
  4. saya ada Rm2 5 keping dan rm1 sekeping yg ada sign aisyah,sesiapa berminat sila pm/wshp 01123330558 harga boleh runding sampai jadi ..

    BalasPadam
  5. saya ada Rm2 5 keping dan rm1 sekeping yg ada sign aisyah,sesiapa berminat sila pm/wshp 01123330558 harga boleh runding sampai jadi ..

    BalasPadam
  6. saya ada rm 1 tntangan ali @aishah..jika berminat boleh kol sy 0134234203

    BalasPadam
  7. Salam...
    Saya ada duit RM5 tanda tangan tan sri ali abdul hassan mcm masi baru lagi sapa berminat mau nampak2 jak atau mau beli blh wapp 01131724419

    BalasPadam
  8. rm5 by aisyah satu,rm2 aisyah 2..rm1 aisyah 1..call 0134812306

    BalasPadam
  9. Balasan
    1. Ade lg x rm1 aishah tu...leh wassap 0145068784

      Padam
  10. Saya ada 1,2,5 ringgit sign aishah...minat pm saya whatsapp 0148748012....HARGA BOLE RUNDING

    BalasPadam
  11. Saya ada rm10 tandatangan aishah

    BalasPadam
  12. Saya ada rm10 tandatangan aishah

    BalasPadam
  13. Saya ada tanda tangan aishah bernilai rm10...jika berminat call saya di no 0129536490

    BalasPadam
  14. Saya ada duit bernilai rm10 no duit CF651 jika berminat boleh call saya di no 0129536490..nama ridduan...

    BalasPadam
  15. Saya ada tanda tangan aishah bernilai rm1.. jika berminat call or whatsapp di no.0163027623.. nama ponnarasi

    BalasPadam
  16. Saya ada simpan duit tanda tangan aishah.rm100,rm50,rm20,rm5 dan rm1.sesiapa yg berminat,sila call saya d no.0143591016.atau d whatsapp saya.
    Nama-Robert

    BalasPadam
  17. Saya ada simpan duit tanda tangan aishah.rm100,rm50,rm20,rm5 dan rm1.sesiapa yg berminat,sila call saya d no.0143591016.atau d whatsapp saya.
    Nama-Robert

    BalasPadam
  18. saya ada simpan rm100 sign aishah.. berminat call/wassp 018-3103560
    ramla..

    BalasPadam
  19. saya ada duit rm10 tanda tangan aishah . siapa berminat call no 0127537625 .

    BalasPadam
  20. Saya ada rm2 & rm5 tanda tangan
    Aishah.Boleh call/ wass no 01114086559

    BalasPadam
  21. Saya ada rm2 tandatangan aishah.berminat sila wsaap no.0182080388.

    BalasPadam
  22. Saya de duit Aisyah...Dan gabenor sebelumnya....0122535479

    BalasPadam
  23. Saya de duit Aisyah...Dan gabenor sebelumnya....0122535479

    BalasPadam
  24. Sy ade duit rm100 tnda tgn aisyah

    BalasPadam
  25. Saya sain aishah rm10 berminat leh col no nie 01114403700..harga boleh runding.

    BalasPadam
  26. Saya sain aishah rm10 berminat leh col no nie 01114403700..harga boleh runding.

    BalasPadam
  27. Saya sain aishah rm10 berminat leh col no nie 01114403700..harga boleh runding.

    BalasPadam
  28. SAYA MENPUNYAI DUIT RM100 TANDATANGAN AISHAH .BERMINAT HUBUNGI 0148212055

    BalasPadam
  29. Kalau ada yang ingin menjual duit rm1 sign by ALI ABUL HASSAN ( aishah ) blh whatsapp sy 012-6477287

    BalasPadam
  30. Kalau ada yang ingin menjual duit rm1 sign by ALI ABUL HASSAN ( aishah ) blh whatsapp sy 012-6477287

    BalasPadam
    Balasan
    1. rm10 aishah ade dgn sya bro..pm harga..0139160799..kite set cun2..tq

      Padam
  31. RM 10 by aishah .
    0174165047

    BalasPadam
  32. Masih simpan rm5 aishah... ada harga x? Condition fine, ada kesan lipat je...
    0174498360

    BalasPadam
  33. Masih simpan rm5 aishah... ada harga x? Condition fine, ada kesan lipat je...
    0174498360

    BalasPadam
  34. Sy ada rm100,rm50 dan rm10 sign aah(aishah).sekiranya berminat bole whatapp sy 0188717308 utk detail.tq

    BalasPadam
  35. Sy ada rm100,rm50 dan rm10 sign aah(aishah).sekiranya berminat bole whatapp sy 0188717308 utk detail.tq

    BalasPadam
  36. Sy ada rm2 n rm100 siapa berminat sila wsap sy 0128583988

    BalasPadam
  37. Sy ada rm100 tandatngan atau sign aishah ..berminat sila sms 0198714093

    BalasPadam
  38. Sy ada rm100 tandatngan atau sign aishah ..berminat sila sms 0198714093

    BalasPadam
  39. one ringgit singnature by aishah..interested do wasep me 0175395457

    BalasPadam
  40. saya ada rm 10 tndatngan aishah ... no siri BJ8236330 ... berminat call atau wssap 01132666675

    BalasPadam
  41. saya ada rm 10 tndatngan aishah ... no siri BJ8236330 ... berminat call atau wssap 01132666675

    BalasPadam
  42. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  43. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  44. Saya ada rm 100 012-7723249

    BalasPadam
  45. Saya ada rm10 tanda tangan aishah. Condition cantik macam duit baru. Boleh pm fb : adilah nordin / adilahnrdn@gmail.com

    BalasPadam
  46. Aku ade sekeping dwit 100 tt aisyah.. Nk watsup la.. 0146804834

    BalasPadam
  47. Saya ada rm 1 aisyah..
    wassap
    013 3762151

    BalasPadam
  48. Saya ada rm 1 aisyah..
    wassap
    013 3762151

    BalasPadam
  49. Ada sedikit koleksi wang ringgit malaysia lama untuk dilepaskan. Lihat facebook Buragas Laut untuk view. Terima kasih

    BalasPadam
  50. Rm1 berminat wassap sy.0137908558

    BalasPadam
  51. Not 10 sign aishah duit rare siri no vp8855885 urgnt sale!! 0146038370

    BalasPadam
  52. Sy ada rm10 tandatangan gabenor aishah
    Berminat whatsap 0104297177

    BalasPadam
  53. Sy ada rm10 tandatangan gabenor aishah
    Berminat whatsap 0104297177

    BalasPadam
  54. Saya RM 1.00 tt Aisyah w/sap 01112167673

    BalasPadam
  55. Sa ada rm 1 2 keping.rm 10 1 kpng.Pm sya klo bmnat 0178151216

    BalasPadam
  56. Sa ada rm 1 2 keping.rm 10 1 kpng.Pm sya klo bmnat 0178151216

    BalasPadam
  57. Saya ada 4 keping.. ambil semua 1500.. berminat wasap saya 0192052846

    BalasPadam
  58. Saya ada 4 keping.. ambil semua 1500.. berminat wasap saya 0192052846

    BalasPadam
  59. Sy ada RM 10 aisyah bminat whatsap sy 0128974788

    BalasPadam
  60. saya ada rm5 tandatangan aishah pm 0107608075

    BalasPadam
  61. Saya ada duit rm50 tandatangan Aishah.berminat pm whatsupp saya 0125513149

    BalasPadam
  62. Saya ada duit rm50 tandatangan Aishah.berminat pm whatsupp saya 0125513149

    BalasPadam
  63. Saya ada duit rm 1 tandatangan aishah.berminat call 0192114562

    BalasPadam
  64. Saya ada rm100 tandatangan aishah.. nak pm 0163554550

    BalasPadam
  65. Rm50 aisyah corner sign BH679 ws0178260762

    BalasPadam
  66. Rm50 aisyah corner sign BH679 ws0178260762

    BalasPadam
  67. saya ada duit kertas aishah rm5 dan rm2 pm di WhatsApp 0149546497..sirius

    BalasPadam
  68. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  69. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  70. saya ada duit kertas rm50 sign aishah brmint whatsapp 0135303761

    BalasPadam
  71. saya ada duit kertas rm50 sign aishah brmint whatsapp 0135303761

    BalasPadam
  72. saya ada duit kertas rm50 sign aishah brmint whatsapp 0135303761

    BalasPadam
  73. Saya ada rm1 aishah. Yang mula² dicetak. Nak jual RM100k .Masih nampak cantik dalam bekas KHAS.

    Siapa berminat tinggalkan no phone atau email.

    BalasPadam
  74. Saya ada rm1 aishah. Yang mula² dicetak. Nak jual RM100k .Masih nampak cantik dalam bekas KHAS.

    Siapa berminat tinggalkan no phone atau email.

    BalasPadam
  75. Sya ada rm10 sign aishah 2keping.siapa nak beli cll 0195453904

    BalasPadam
  76. Sya ada rm10 sign aishah 2keping.siapa nak beli cll 0195453904

    BalasPadam
  77. saya ade sekeping rm2 rm10 rm100 sain aisyah.. brapa harga bole go setiap nilai agak²??huhu

    BalasPadam
  78. Saya ade rm 1 dgn sign saya sendiri,tak tau ade nilai tak?

    BalasPadam
  79. Saya ade rm 1 dgn sign saya sendiri,tak tau ade nilai tak?

    BalasPadam
  80. saya ade rm100 tanda tgn aisyah sign tepi...berminat boleh whatsapp no 0184652554

    BalasPadam
  81. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  82. Sye ad rm100 sign aishah sespe nk beli, urgent nk pakai duit niee .. Kalau nk whatsapp sye 0178481298 (mady)

    BalasPadam
  83. Sape nk jual rm1 aishah blh wsapp sy 0199228999

    BalasPadam
  84. Saya ada RM100 , RM50 , dan RM10 error ..... Semuanya sign Aisyah --- ws 01123130878 ....... Duit RM1 tahun 1989 ---- 01123130878

    BalasPadam
  85. Saya ada RM5 dua keping bertandatangan Aisyah
    WA 0136346211 jika berminat

    BalasPadam
  86. Saya ada note 10 tndatangan aisyah..tetiba je dlm dompet..spe nk bli bleh wsaap saya 0125479539.tq

    BalasPadam
  87. saya ade RM50 sain aishah (tengah) wasap 0123611379

    BalasPadam
  88. Saya ade Sekeping rm50 tandatangan aishah, nak letgo dalam harga 300-350 mcm tu je, no siri = cu6311521 , bole ws 0178790885 ye kalau berminat

    BalasPadam
  89. Salam.. saya ada 12 keping duit rm50 aishah.. 01133159236

    BalasPadam
  90. Salam.. saya ada 12 keping duit rm50 aishah.. 01133159236

    BalasPadam
  91. Salam.. saya ada 12 keping duit rm50 aishah.. 01133159236

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sya ada rm2 sign aishah,.. Or ali abdul,. Whatsapp 0194696275

      Padam
  92. Saya ada duit rm 2 tanda tangan aishah sila wassap 0125334463

    BalasPadam
  93. Salam saya ada duit rm 2 tanda tangan aishah sila wassap 0125334463-daus

    BalasPadam
  94. Saya ada duit rm 2 tanda tangan aishah sila wassap 0125334463

    BalasPadam
  95. Saya ada rm2 sign aisyah pm me 0128999641

    BalasPadam
  96. Saya ada RM50 sign Aisyah
    Sesiapa yang berminat hubungi saya
    Borhan : 0135892061

    BalasPadam
  97. Sy ada lima keping rm10 sign aisyah..no siri berturutan..0164547282
    CR0486276
    CR0486277
    CR0486278
    CR0486279
    CR0486300

    BalasPadam
  98. Saya ada rm2 tndatgn aisha..0148590405

    BalasPadam
  99. Saya ade RM 5 tanda tangan Aishah.nak call saya 01133512953

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

RUANG PENGIKLANAN

KLIK INFO PERCUMA DRP PENAJA IKLAN

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARIAN ARTIKEL BLOG AKU ANAK PAHANG

Loading

SEARCH GLOBAL BY GOOGLE WITH WEB

Memuatkan ...