Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

14 Nov 2014

INFO POKOK KETUMPANGAN AIR @ TUMPANGAN AIR

Nama Botani: Peperomia Pellucida
Nama Lain: Ketumpangan air, Tumpangan air, Tumpang angin, rangu-rangu, shiny bush, pepper elder Famili: Piperaceae


Tumbuhan tropika semusim ini mudah dijumpai di kawasan-kawasan yang agak lembab dan agak terlindung dari cahaya matahari. Jika terdedah kepada cahaya matahari pokok ini sukar untuk membesar dan hidup subur. Ia mudah dijumpai dan tumbuh meliar tetapi tidak ramai orang yang mengetahui khasiatnya. Ketinggian pokok boleh mencapai sehingga 30 cm. Batangnya dari jenis berair dan senang patah berwarna hijau muda. Daunnya berbentuk seperti daun sirih dan baunya juga hampir sama. Buahnya mempunyai minyak sari apabila dimasak. Walaupun ia tidak mendapat perhatian di Malaysia namun di negara luar, tumbuhan ini dan benihnya dijual secara komersial. Ia boleh dijadikan sayur dan salad.

Khasiat :
Jus pokok ini diminum untuk mengelakkan jangkitan pada mata, cirit-birit, batuk, selesema, jangkitan pundi kencing dan untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Daunnya mengandungi bahan antibakteria yang boleh merawat penyakit kulit seperti bisul, jerawat dan kulit melecur. Ia juga boleh digunakan untuk merawat athritis dan rheumatik. Ia juga boleh menjadi penawar kepada sakit sendi dan sakit perut. Keseluruhan pokok yang dilumatkan boleh mengurangkan sakit kepala dan panas badan akibat demam.
Sumber : wikipedia.org

Fakta Menarik:
Tumbuhan ini sering dianggap sebagai rumpai yang menumpang di celah-celah tanaman anda. Mungkin disebabkan itu lalu nama yang diberi ialah Ketumpangan Air. Juga dikenali sebagai Sirih Cina atau nama saintifiknya Peperomia Pellucida, bukan sebarang rumpai. Ia boleh dijadikan sayuran, salad dan teh. Terdapat beberapa manfaat dan khasiat lain seperti meredakan batuk, merawat jangkitan pundi, gout, tekanan darah tinggi dan sebagainya.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!