Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

14 Sep 2014

TAMAN RIMBA KENONG DIAMBANG KEMUSNAHAN ?

Pada 13.09.2014, saya telah dijemput oleh orang kampung yang diketuai oleh Tok Empat sendiri untuk meninjau kawasan yang bakal musnah akibat Pembalakan dan Perlombongan di dalam kawasan Hutan Rimba Kenong. Walaupun telah digazetkan sebagai Hutan Pelancongan namun ketamakkan manusia mengatasi segalanya. Saya melihat sendiri kawasan tadahan untuk bekalan air bersih orang kampung akan musnah dan bakal menjadi bekalan air bertoksik. Trek pelancong ke Kenong selama ini juga akan musnah.
Mereka orang kampung ini tak punya apa-apa, jangan haraplah NGO yang ternama dan popular akan turun membantu memperjuangkan hak orang kampung kerana mereka mereka tahu "orang kampung miskin, menghabiskan masa jer". Kebanyakkan NGO sekarang ini lebih kurang syarikat balak jugak, No Money No Talk...... tak kisahlah, ada sokongan atau tidak, saya akan tetap bersama dengan orang kampung mempertahankan sehingga ke perjuangan yang terakhir. Sekali lagi Syarikat Kerabat DiRaja menjadi tunggangan Si Towkey2 Balak dan Lombong Emas. Sumber Artikel : FB TAMAN RIMBA KENONG DIAMBANG KEMUSNAHAN. Jom like page Facebook : Save Kenong Rimba Park

Info :  Lokasi Taman Rimba Kenong terletak di daerah Kuala Lipis, Pahang. Kemudahan yang terdapat di sini adalah seperti parkir, tandas, pondok rehat, pusat maklumat, chalet, gerai, surau, jambatan gantung dan jeti. Terletak 32 km dari Bandar Kuala Lipis melalui Jalan Kuala Lipis-Merapoh dan 302 km dari Bandar Kuantan melalui Jalan Kuantan-Merapoh. Taman Rimba Kenong terletak di dalam Hutan Simpan Yong yang merupakan jenis hutan dipterokarpa bukit.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<