Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

7 Sep 2014

INFO DAN GAMBAR MUZIUM SULTAN ABU BAKAR PEKAN, PAHANG.

Hari ini penulis berkesempatan singgah ke Muzium Sultan Abu Bakar Pekan, Pahang. Sambil-sambil menghabiskan cuti hujung minggu bersama keluarga. Jadi sempatlah mengambil gambar-gambar yang berkaitan. Sekadar di kongsikan bersama untuk tatapan anda, yang mana mungkin masih tidak berpeluang berkunjung kemari. Jom lihat gambar-gambar yang berkaitan disini.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedikit  info Muzium Sultan Abu Bakar ialah sebuah muzium di Pekan, Pahang yang memiliki himpunan barang-barang sejarah yang kaya dengan nilai sejarahnya. Terletak di Jalan Sultan Ahmad, muzium ini mempamerkan barang-barang antik yang termasuk banyak barang-barang China kuno yang diperbuat daripada kaca dan tembikar, serta barang-barang yang berkaitan dengan sejarah semula jadi, arkeologi, etologi, dan raja.

Sejarah Pahang, khususnya yang berkenaan dengan raja-raja kunonya, didokumenkan dengan baik dalam muzium ini. Bangunan muzium ini adalah asalnya tempat kediaman Residen British yang pertama di Pahang, dan bertarikh 1880-an. Sejak masa itu, bangunan ini telah digunakan sebagai ibu pejabat Angkatan Tentera Jepun semasa pendudukan Jepun dan kemudiannya, sebagai Istana rasmi al-Marhum Sultan Abu Bakar. Sekarang ianya dijadikan Muzium Sultan Abu Bakar Pekan, Pahang.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

1 ulasan:

  1. assalamualaikum.Pertanyaan tentang sebuah kubur di perkarangan muziaum

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<