Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

4 Apr 2014

INFO GUNUNG BENOM PAHANG

Gunung Benom merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Pahang Darul Makmur Gunung Benom mempunyai ketinggian setinggi 2,107 meter atau 6913 kaki dari aras laut.

Gunung Benom merupakan gunung yang kedua tertinggi di Negeri Pahang selepas Gunung Tahan dan merupakan puncak gunung yang kesepuluh tertinggi di Semenanjung Malaysia . Banjaran Benom ini terletak di antara sempadan dua buah daerah iaitu sempadan daerah Jerantut dan daerah Raub. Gunung ini boleh didaki menerusi tiga cara iaitu dari Sungai Klau di Raub, dari Kampung Ulu Cheka di Jerantut dan dari perkampungan orang Asli di Kampung Damak Jerantut. Pendakian menerusi Sungai Klau lebih cepat untuk sampai ke puncak kira-kira 2 atau 3 jam manakala pendakian yang agak sukar dan jauh menenerusi Kampung Ulu Cheka di sebelah Jerantut. Pendakian menerusi Sungai Klau di Raub menerusi laluan air terjun Lata Berumbum.

Jika pendakian menerusi Kampung Ulu Cheka di sebelah Jerantut pula pendakian akan bermula dari Kampung Tengah, Ulu Cheka dan untuk sampai ke kawasan pendakian perlulah melalui perkampungan kecil di Kampung Damak menuju ke Kampung Ulu Cheka sehinggalah sampai di Kampung Tengah Mukim Ulu Cheka Jerantut. Melalui Kampung Tengah ini pendakian agak sukar dan terpaksa menempuh bukit yang tinggi serta dipenuhi pelbagai spesis tumbuhan.

Gunung Benum merupakan gunung ke sepuluh tertinggi di Semenanjung Malaysia dengan ketinggian 2107 meter (6916 kaki) dari paras laut dan ia merupakan gunung kedua tertinggi di Negeri Pahang selepas Gunung Tahan. Banjaran Gunung Benum terletak di antara sempadan tiga buah daerah iaitu Jerantut, Temerloh dan Raub. Topografi kawasan ini meliputi kawasan berbukit-bukau dengan tanah rendah yang mendatar dan terdapat juga kawasan berpaya dibeberapa bahagian. Di samping itu, kawasan ini diliputi oleh hutan dipterokarp sehingga ke hutan pergunungan.

Rezab Hidupan Liar Krau dimana terletaknya Gunung Benum merupakan kawasan perlindungan yang tertua di Malaysia. Ianya diwartakan pada 9 Jun 1923 dengan keluasan seluas 62,395 hektar. Rezab ini merupakan kawasan perlindungan Hidupan Liar kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepas Taman Negara.

Perjalanan Pendakian Gunung Benum Pendakian ke puncak Gunung Benum merupakan satu pengalaman yang pasti tidak akan dilupakan oleh pendaki-pendaki. Rentisnya boleh dikategorikan sebagai sukar atau hardcore trail serta mempunyai pemandangan panorama indah ditambah dengan jeram dan lata di kaki gunung yang sedia menanti para pendaki semasa dalam perjalanan balik. Punca air di beberapa tapak perkhemahan hanyalah dari tangki tadahan oleh itu pendaki perlu bersedia dengan keadaan sumber air terhad dan keperluan membawa air yang mencukupi semasa sedang berjalan/ trekking. Sumber di sunting drp Wikipedia dan www.nre.gov.my

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<