Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

30 Jan 2013

SENARAI TOP 10 BLOGGER TERBAIK MALAYSIA

Blogger Terbaik Malaysia merupakan impian pada setiap blogger dan dalam mengejar status ini kita haruslah mengutamakan apakah misi dan tujuan untuk anda menjadi seorang blogger yang Terbaik Malaysia. Set matlamat anda dan anda pasti akan berjaya menjadi 10 Blogger Terbaik Malaysia.

Kalau diukur dengan blog AKU ANAK PAHANG  ini,  jauh panggang daripada api... masih jauh perjalanan untuk mendudukan carta 10 Blogger Terbaik. Hanya keajaiban sahaja untuk blog ini kalau nak jadi hebat :) Kadang nak jugak jadi yang terbaik dikalangan yang terbaik tapi terpaksa akur dengan usaha dan kemampuan kita sendiri yang berblog sekadarnya sahaja :(

Jom kita lihat senarai 10 Blogger Terbaik Malaysia yang tersenarai dibawah ini :

Blogger Terbaik No 01 Malaysia - Denaihati http://denaihati.com/
Blogger Terbaik No 02 Malaysia - Beautifulnara http://beautifulnara.com/
Blogger Terbaik No 03 Malaysia - Puanbee http://puanbee.com/
Blogger Terbaik No 04 Malaysia - Cik Tom http://www.ciktom.com/
Blogger Terbaik No 05 Malaysia - Eyriqazz http://www.eyriqazz.com/
Blogger Terbaik No 06 Malaysia - Kak Yanmie http://yanmieonline.com/
Blogger Terbaik No 07 Malaysia - Boni Kacak http://www.bonikacak.com/
Blogger Terbaik No 08 Malaysia - Katak Comel http://miraakim.blogspot.com/
Blogger Terbaik No 09 Malaysia - Roti Kaya http://www.rotikaya.com/
Blogger Terbaik No 10 Malaysia - Mstar http://mstar.com.my/

List diatas merupakan 10 Blogger Terbaik pilihan koz sendiri kerana setiap blog list di atas merupakan blogger yang koz gemar tuk singgah di blog mereka setiap masa. Setiap kelebihan dan keistimewaan pada blogger di atas tidak perlu di terangkan kerana koz yakin jika anda seorang blogger anda pasti mengenali mereka.

Jika tidak kenal sudi-sudilah melawat dan terjah blog mereka bagi tujuan untuk mengenali dan merapatkan siraturahim sesama kita insyallah. Sumber : kozumiro.blogspot.com

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

28 Jan 2013

Senarai Pekan Sehari & Pasar Malam Sekitar Jerantut

Bagi anda yang suka ronda-ronda pekan sehari atau yang ingin menjual sebarang barangan dan produk di sekitar Bandar Jerantut ini. Anda boleh tinjau-tinjau hari, tempat dan masa pekan sehari di sekitar Jerantut pada senarai diatas. Kebiasaannya Pasar malam akan bermula pada jam 5.00 petang dan Pekan sehari akan bermula jam 7.00 pagi. Jom ronda-ronda :)

Tambahan :
Rabu : Pasar malam berdekatan Kampung Pulau Tawar bermula 5.00 petang.
Khamis - Pekan Sehari Felda Kota Gelangi 1.  8.00 pagi  - 11.00 Pagi
Jumaat : Pasar malam Bandar lama Jerantut 5.00 petang - 9.00 malam.

Boleh dikatakan setiap hari minggu adalah hari pekan sehari umun bagi semua daerah dan bandar-bandar utama yang terdapat di negari  Pahang. Pahang terdiri daripada 11 daerah.

Pasti ada sesuatu yang menarik bagi pekan-pekan sehari diseluruh negeri Pahang. Jom berkunjung ke negeri Pahang. Sambil meninjau kemeriahan dan kelainan pekan sehari yang terdapat di negeri Pahang ini.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

23 Jan 2013

PLAT C 1 PLAT KERETA PAHANG YANG PERTAMA


Semasa entri ini dicatat nombor pendaftran terkini bagi nombor pendaftaran "C" bagi Pahang CDE 783. Mungkin ada juga di antara kita yang tertanya dimanakah nombor pendaftran yang terawal dan didaftarkan diatas nama siapa dan pada tahun berapa ?

Pasti jawapannya kereta dan nombor plat tersebut didaftarkan diatas nama DYMM Al Marhum Sultan Abu Bakar sekitar tahun 1945 : " C 1 " Packard - Sports Tourer ( Buatan Amerika ) : Kenderaan ini di gunakan oleh Bagida Sultan bagi  perjalanan ulang alik dari Pekan ke Kuala Lipis oleh kebawah DYMM Sultan Abu Bakar. Difahamkan ketika itu jalan masih belum berturap dan bertar.

Dan ini ada kereta terkini yang menggunakan plat tersebut.

Sumber Gambar : Gambar Klasik Pahang FB

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Wordless Wednesday - Terlajak Tidur Ayam juga dipersalahkan... terlupa nak berkokok :)

Apakah Wordless Wednesday?
'Wordless Wednesday' ialah satu kempen mengeluarkan entri yang semata-mata gambar tanpa penjelasan yang panjang ke atas gambar itu.. Kalau ada penjelasan yang panjang, tidaklah namanya 'Wordless' :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

22 Jan 2013

INFORMASI ASAL USUL ZIP YKK

Pada tahun 1932, Tadao Yoshida yang berusia 24 tahun bekerja di sebuah syarikat yang menghasilkan zip dan selepas itu majikannya telah jatuh bankrap. Pada tahun 1934 Tadao Yoshida mengasaskan sendiri Syarikat YKK ini di Nihonbashi, Tokyo. Pada awal penciptaan zip, ia telah dipanggil "clasp locker" . Ia telah direka pada 1891 oleh Whitcomb L Judson. Kemudian, pada 1913, Gideon Sundback Sweden mengubahsuai zip "clasp locker" dan menggunakan gigi logam lalu terciptalah zip seperti yang kita lihat hari ini, dan tercipta ia pada 1917. Hari ini, terdapat juga zip yang dibuat daripada plastik. Singkatan YKK merupakan kepanjangan dari Yoshida Kogyo Kabushikikaisha . Tadao Yoshida mendirikan Yoshida Kogyo Kabushikikaisha iaitu nama penuh kilang YKK pada tahun 1934.
TADAO YOSHIDA 
 YKK bermaksud Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (吉田工業株式会社).

YKK menjalankan perniagaan di Jepun, Asia, Amerika Syarikat dan Brazil. Sistem pengeluarannya memiliki produk yang dibangunkan untuk memenuhi keperluan pasaran yang tepat dan menyampaikan tahap kualiti yang dipercayai di seluruh dunia. Jenama YKK adalah bertujuan untuk meningkatkan nilai barangan yang menawarkan kualiti, kepelbagaian dan keunikan, berdasarkan pelbagai pengetahuan bagaimana ia telah terkumpul melalui projek-projek utama di seluruh dunia. Pelanggan-pelanggan sedia tahu mereka boleh bergantung kepada YKK untuk pembuatan berkualiti tinggi. Jenama YKK biasanya dijumpai dalam barangan :

* Pakaian
* Perabot
* Beg
* Peralatan Sukan

Syarikat ini iaitu kilang membuat zip kini terulung di dunia, beliau membuat kira-kira 90% daripada semua zip iaitu lebih kurang 206 kilang di 52 buah negara. Mereka bukan sahaja membuat zip malah mereka membuat mesin untuk membuat zip. Kilang terbesar mereka adlah di Georgia iaitu membuat lebih 7 juta zip setipa hari.

Kumpulan YKK juga mengilang produk lain seperti butang-butang, produk seni bina, dan juga mesin industri. Syarikat Yosida zip berpegang kepada satu prinsip iaitu "Kitaran Kebaikan yang bermaksud, tidak berjaya seseorang itu melainkan jika dia menjadikan manfaat kepada orang lain". Menggunakan prinsip ini, beliau berusaha untuk mewujudkan produk terbaik diluar sana.

90% zip kat dunia ni adalah buatan YKK di 206 kilang dan 52 negara.

YKK bukan sahaja buat zip tapi juga mencipta mesin pembuat zip. Kilang terbesarnya terletak di Georgia, USA. YKK juga menceburi bidang pertanian dan pembuatan. Sumber Asal : Forum Cari.com.my

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

21 Jan 2013

PENGGUNA ROKOK E-ELEKTRONIK TERDEDAH KEPADA PENYAKIT!

BENTONG — Penjualan rokok e-elektronik bukan sahaja salah di sisi undang-undang malah pengguna produk itu turut terdedah kepada pelbagai penyakit kronik.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, penjualan bahan dan produk itu adalah salah mengikut Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

"Mereka yang didapati bersalah menjual dan mengedar produk itu dan cecair nikoton untuk kegunaan rokok e-elektronik boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas menyampaikan sijil kepada 353 pelajar cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah dan Penilaian Menengah Rendah bagi kawasan Parlimen Bentong di sini, hari ini.

Beliau berkata, sekalipun salah, namun penjualan rokok e-elektronik itu sukar dikawal berikutan orang ramai didapati melakukan pembelian menerusi internet.

"Rokok e-elektronik atau e-rokok ini kononnya bertujuan membuang tabiat merokok secara beransur-ansur, tanpa disedari mereka yang menggunakannya terdedah kepada kepada pelbagai jenis penyakit kronik," katanya.— BERNAMA

AAP - Apakah mungkin... industri rokok biasa terancam?  macam industri perfilieman... jadi kerajaan kena mengambill tindakan supaya penghisap rokok berbalik kepada tembakau berjenama. Rasanya rokok biasa juga boleh menyebabkan penyakit kronik :( jadi tidak ada bezanya. Tepuk dada tanya selera.. kebiasaanya yang ditegah itu lebih menjadi :(

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

20 Jan 2013

AL-FATIHAH DATUK MOHD KHAIRUDDIN KAWI

Datuk Mohd Khairuddin Mohd Kawi adalah Bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Pahang dan Bekas YB Jerantut, telah meninggal pagi tadi dan dikebumikan dihari ini sebelum zohor 20.01.2013. Beliau juga adalah diantara tokoh Pejuang Kemerdekaan bersama Tun Razak.
Video diatas kredit kepada : http://cikguadammela.blogspot.com
 
Sumber gambar daripada Facebook

Bekas speaker Dun Pahang, Datuk Mohd Khairuddin Mohd Kawi meninggal dunia disebabkan sakit tua pada usia 85 tahun di Hospital Jerantut pada jam 4.30 pagi semalam.

Mohd Khairuddin menghembuskan nafas terakhir di sisi isteri, Datin Zainah Razak, 55, dan empat anaknya.

Allahyarham yang dikenali sebagai tokoh politik, budaya dan penulis di Pahang sebelum ini dikurniakan anugerah Dato’ Kurnia Budiman daripada kerajaan negeri.

Mohd Khairuddin dilahirkan pada 3 Ogos 1928, menerima pendidikan awalnya di Kuala Lipis sebelum menyambung ke peringkat pendidikan Inggeris di Sekolah Clifford sehingga lulus Senior Cambridge.

Langkahnya dalam politik bermula pada 1951 apabila beliau mula berdamping dengan Tun Abdul Razak di Kuala Lipis ketika Tun dilantik sebagai Ahli Mesyuarat Kerajaan Persekutuan dan Ketua Pemuda Umno Malaya.

Beliau berkecimpung dalam arena politik dan wakil rakyat selama lima penggal bermula 1955 apabila menjadi calon Umno ketika berusia 27 tahun serta memenangi kerusi kawasan Lipis Barat Daya pada Pilihan Raya Persekutuan Tanah Melayu yang pertama.

Seterusnya, Allahyarham dipilih menjadi wakil rakyat Umno dari 1959, 1964, 1969, 1974 sehingga 1978 di kawasan Lipis dan Jerantut.

Selepas memenangi pilihan raya Dun Kawasan Jerantut pada 1978, Allahyarham dilantik sebagai Speaker (Yang Di Pertua) Dun Pahang yang pertama ketika berusia 42 tahun. - Sumber Berita :  Sinar Harian

Al-Fatihah dan takziah daripada kami : akuanakpahang

Wassalam,Wa'allahhualam.  
 

INFO GUA BAMA KUALA LIPIS PAHANG

 

Gua Bama terletak di Mukim Telang di mana Gua Bama merupakan salah sebuah kawasan pelancongan yang sering dijadikan kawasan perkemahan. Ianya merupakan sebuah gua batu kapur dan terletak di belakang perkampungan masyarakat melayu.

Kemudahan trek laluan ke gua juga ada disediakan. Info terbaharu kawasan rekreasi terbaharu itu menyediakan kemudahan seperti tapak perkhemahan, abseiling dan permainan paintball. 

Lokasinya berdekatan dengan Jalan Lipis ke Merapoh yang mengambil masa kira-kira 20 minit perjalanan dari bandar ini, gua batu kapur itu turut dikelilingi dusun buah-buahan yang diusahakan oleh penduduk tempatan.

Bagi peminat abseiling sudah tentu struktur gua tersebut amat sesuai untuk pendakian dengan pemantauan jurulatih bertauliah. Pasti gua ini diantara gua yang unik dan tercantik juga di Pahang.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

18 Jan 2013

KENAPA KITA PERLU MENGAMBIL SARAPAN PAGI?

Sarapan pagi selain mengenyangkan ternyata memiliki beberapa manfaat yang lainya, yang mana amat bagus untuk kesihatan tubuh badan anda. Disini jom kita lihat apakah manfaat disebaliknya. Sekiranya anda mengambil sarapan pagi.

1. Menurunkan berat badan
Ternyata dengan sarapan anda boleh meneurunkan berat badan, mahu tahu kenapa sarapan boleh menurunkan berat badan? Dengan sarapan pagi tubuh kita akan mempunyai tenaga untuk melakukan metabolisme sehingga kepada pembakaran lemak yang ada di tubuh akan lebih maksimum akibatnya berat badan akan menjadi turun.


2. Menambah tenaga
Dengan sarapan pagi automatik tenaga kamu di pagi hari akan lebih bertambah sehinga ketika anda melakukan aktiviti-aktiviti di pagi hari akan lebih semangat dan tidak muram sampai siang hari.


3. Menjaga kesihatan jantung
Banyak kajian yang menyebutkan sarapan penting bagi kesihatan jantung. Sebab orang-orang yang terbiasa sarapan punya kadar kolesterol yang rendah, saiz pinggang lebih kecil, dan kadar insulin yang stabil dalam darahnya.

4. Meningkatkan sistem imunisasi
Kajian lain menyatakan kalau makan besar di pagi hari mampu membuat kamu terhindar dari risiko serangan penyakit flu. Seperti yang diketahui, selsema biasanya disebabkan oleh sistem kekebalan yang rendah


 5. Meningkatkan Konsentrasi
Dengan sarapan pagi anda akan lebih menumpukan perkara ini disebabkan kerana tenaga yang masuk di pagi hari membuat anda lebih bersemangat dan tidak mudah lemah.


AAP - Sekurang-kurangnya bersarapan ringkas diawal pagi baik untuk kesihatan dan menghindar daripada berbagai penyakit yang lainya. Kerana jika perut dibiarkan kosong pasti boleh mengundang berbagi penyakit sampingan yang lain. Sumber | Olahan Semula : akuanakpahang

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

15 Jan 2013

ADA TELEFON KHUSUS UNTUK KECURANGAN DI JEPUN.

Bagi orang yang suka berbuat curang atau seumpamanya telefon anti kecurangan di Jepun ini mungkin menjadi telepon pilihan yang wajib anda cari dan digunakan.

Ketika masyarakat dunia kini sudah boleh menikmati telefon telefon cangih yang boleh mengakses segala maklumat ternyata warga jepun masih suka menggunakan telefon bimbit biasa yang boleh menjaga rahsia peribadinya bahkan telefon biasa ini mendapat gelaran uwaki keitai atau telefon kecurangan.

Syarikat Telefon Fujitsu menawarkan sebuah telefon flip-phone yang mempunyai ciri-ciri siluman yang mampu melindungi semua maklumat para penggunaya telefon ini diberi nama Fujitsu F-Series.

Fujitsu F-Series merupakan telefon yang sesuai digunakan oleh orang orang yang sedang curang dengan ciri silumanya ini telefon ini mampu menyembunyikan panggilan masuk dari kenalan yang bertanda dalam mod tersebut.

Para pengguna telefon ini akan mendapatkan tanda khusus ketika nombor yang telah ditanda menelefon tanda pangilan masuk tersebut perubahan warna pada skrin atau perubahan pada tanda ikon bateri dan isyarat.

Dengan adanya tanda tersebut secara automatik tidak akan ada yang mengetahui jika hubungan intim anda dan pasangan anda sedang menelefon.

Fujitsu pertama kali memperkenalkan ciri-ciri privasi pada tahun 2002 sebagai sebahagian daripada syarat-syarat keselamatan yang ketat untuk semua telefon yang dilakukan oleh NTT DoCoMo Inc, pembekal terbesar di Jepun.

Namun sayangnya jangan berangan dahulu, telefon ini hanya dijual di Jepun dan belum dijual di luar daripada Jepun. Jangan cari pasal kalau memang nak menambah cawangan secara sah entahlah :) apa-apa pun bab curang ini memang amat berdosa, sendiri mahu ingat....

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

10 Jan 2013

TANGKI AIR JERANTUT DIANCAM TANAH RUNTUH DAN TANGKI AIR PECAH.

CERUN bukit yang dikatakan boleh mengakibatkan tangki air milik Paip pecah jika kerja-kerja menarah bukit itu diteruskan di Jerantut, kelmarin

JERANTUT 9 Jan. - Penduduk di beberapa taman perumahan di bandar ini menggesa pihak berkuasa segera menghalang kerja-kerja menarah cerun bukit berdekatan yang dilakukan bagi mengelakkan kejadian tanah runtuh.

Lebih membimbangkan, menurut penduduk, di atas bukit berkenaan juga menempatkan tangki air milik  Pengurusan Air Pahang (Paip) yang bila-bila masa sahaja boleh pecah berikutan kekuatan tanah yang tidak stabil akibat kerja-kerja tersebut selain musim hujan ketika ini.

Utusan Malaysia difahamkan, kerja meratakan kawasan cerun bukit itu telah dilaksanakan sejak akhir tahun lalu untuk tujuan pembinaan sebuah projek berskala besar di lokasi tersebut.

Sumber : Utusan Malaysia dapatkan berita lanjut di Utusan Malaysia hari ini 10.01.2013.

Entri berkaitan disini :  TANGKI AIR BUKIT KUANTAN, JERANTUT BAKAL PECAH DAN RUNTUH ?

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

8 Jan 2013

WASPADA : SINDIKET MASUK ISLAM OLOK-OLOK !

Satu sindiket penipuan dengan cara 'memeluk Islam' oleh sebuah keluarga kaum India yang diketuai seorang wanita, dipercayai ibu kepada keluarga tersebut,Paravathiam A/P Mayavan K/P 64073-02-5484, kini sudah terbongkar! Tujuan mereka melafazkan syahadah berkali-kali adalah untuk mendapatkan simpati, bantuan kewangan dan sumbangan orang ramai terutamanya dari penganut Islam di negara ini.

 Kronologi sindiket : Mula dapat dikesan pada 16/12/12 di Surau Taman Seroja, Salak Tinggi, Selangor. Kali kedua pada 25/12/12 di Masjid Istiqamah, Puchong, Selangor. Kali Ketiga pada 26/12/12 di Surau Madaniah USJ 18, Selangor. Kali Keempat di Masjid Al Ekhsan Sek 24, Shah Alam, Selangor. Terakhir kali kelima di Surau Al Sobah, Bandar Baru Bangi, Selangor pada 4/01/13.

Caranya: Ibu kepada keluarga ini akan berjumpa dengan Imam masjid/surau yang menjadi sasaran dan memberitahu bahawa satu keluarganya berhajat nak memeluk agama Islam. Sudah pasti sebaik saja selesai upacara melafazkan kalimah syahadah dilakukan maka orang ramai yang hadir akan memberikan sumbangan berbentuk wang ringgit kepada keluarga ini. Harap perkara ini dapat pemerhatian serius oleh pihak berwajib. Sekiranya anda terserempak dengan mereka, mohon laporkan segera kepada pihak masjid/surau atau pihak yang berkaitan. Sebarkan. Pahangdaily -  SUMBER  

AAP - Macam cara orang nak dapat duit dan simpati, pasti mereka sanggup berbuat apa sahaja. Semoga menjadi pedoman untuk kita bersama agar tidak terpedaya dengan sindiket seumpama ini.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

TANAH UNTUK DI JUAL SUNGAI PAR, JERANTUT

Negeri : Pahang
Daerah : Jerantut / Mukim Pedah
Lokasi Sungai Par Jerantut.
Kategori Tanah : Pertanian
Keluasan : 0.9939 Hektar  (2 .1/2 ekar)
Rezab : Antarabangsa
Syarat Kepentingan : Pengarah Tanah dan Galian Pahang.
Harga : RM 150.000.00 Sahaja.
Berminat sila email : yassinsalmanshah@gmail.com atau catatkan komen anda dibawah.

U/P : Siapa cepat dia dapat, sudah ada tawaran daripada mereka yang tertentu. Cuma tidak ada kepastian secara jelas. Terima kasih.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

INFO MUZIUM SUNGAI LEMBING PAHANG

Di Jabatan Muzium Malaysia Wilayah Timur, terdapat hanya sebuah Muzium yang ditadbir oleh Jabatan Muzium Malaysia iaitu Muzium Sungai Lembing, Sungai Lembing Pahang.

Muzium Sungai Lembing ditubuhkan bagi mengimbau zaman kegemilangan Sungai Lembing sebagai bandar terkaya pengeluar bijih timah utama di negeri Pahang. Pada suatu ketika dahulu, bandar ini seumpama EL-Dorado Timur di Tanah Melayu kerana di sinilah terletaknya sebuah perkampungan pegawai Inggeris yang istimewa di Lembah Sungai Kenau. Namun, mulai 1984 segala kemewahan tersebut lenyap akibat kejatuhan harga bijih timah.

Keunikan muzium ini adalah kerana ianya ditempatkan di sebuah bangunan bekas kediaman Pegawai lombong itu sendiri yang masih mengekalkan ciri-ciri senibina zaman Inggeris.

Lombong bijih timah di Sungai Lembing merupakan satu-satunya lombong bawah tanah yang terdalam dan terpanjang di dunia, yang pernah diusahakan secara besar-besaran dan pernah menjana ekonomi negara yang menjadikan Sungai Lembing begitu terkenal diperingkat antarabangsa. Muzium Bijih Timah Sungai Lembing mempamerkan koleksi peralatan perlombongan yang pernah digunakan untuk melombong bijih di bawah tanah. Di antara koleksi menarik yang dipamerkan ialah jentera gerudi, gerabak keretapi, pakaian topi keselamatan dan peralatan perabot pejabat pengurus lombong.

Koleksi dan Galeri
Keseluruhan konsep muzium ini menggunakan pelbagai media dan teknik pameran. Susunatur muzium ini adalah mengikut urutan kronologi sejarah, peristiwa dan artifak bagi memudahkan para pelawat melihat, memahami dan menghayati setiap informasi yang dipamerkan, justeru itu segmen ini menampilkan diorama dan pameran yang mengimbau waktu kegemilangan yang mampu mengembalikan nostalgia.
 
Gambar-gambar berkaitan Sumber daripada :  Facebook

 
 
 
 
Selain itu, penemuan geologi di sekitar Sungai Lembing dan beberapa panel informasi yang memaparkan tokoh-tokoh yang berkait rapat dengan perlombongan Sungai Lembing seperti Sultan Abu Bakar, Tok Janggut dan W.W Abel juga diadakan untuk menambah pengetahuan para pelawat. Hari & Masa Lawatan 9.00 pagi hingga 6.00 petang Bayaran Masuk Percuma Sumber : Jabatan Muzium Malaysia

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

7 Jan 2013

TERKINI : AMARAN RIBUT TROPIKA SONAMU

Majlis Keselamatan Negara (MKN) memberi amaran berikut kepada penduduk di Pantai Timur yang diramal bakal dilanda ribut Sonamu bermula hari ini. Patuhi arahan MKN dan elakkan berada di kawasan rendah yang mudah dinaiki air.

Menurut pakar petir, Hartono Zainal Abidin, ribut kali ini mungkin lebih merbahaya berbanding pada 2001.
Kata Hartono, ribut tersebut bukan sahaja menjejaskan penduduk Pantai Timur, malah tempiasnya boleh terkena seluruh Semenanjung Malaysia.

Kali terakhir Malaysia dilanda ribut sebegitu pada 2001 di mana ia mengakibatkan tanah runtuh dan banjir lumpur di Gunung Pulai sekali gus mengorbankan 5 nyawa.

Sebelum ini, Jabatan Meteorologi memberi amaran ribut kuat akan melanda bahagian Pantai Timur antara 7 hingga 9 Januari yang membawa bersama angin kencang dan menyebabkan laut bergelora.

Nasihat Ribut Tropika
Di keluarkan pada 06:00PM 07 Januari 2013
Peringkat : Ribut Tropika (SONAMU).
Masa Pencerapan : 5:00 petang, 7 Januari 2013.

Kedudukan : Latitud 6.3 Utara; Longitud 108.3 Timur; kira-kira 534 km ke Tenggara Ho Chi Minh City, Vietnam.

Pergerakan : Perlahan ke arah Selatan-Barat Daya.
Jarak dari Bandar terdekat : Kira-kira 567 km ke Timur Laut Dungun, Terengganu.
Kesan terhadap Malaysia : Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang dan laut bergelora di perairan Laut China Selatan.

Sumber Berkaitan sila rujuk disini >  :  www.nasa.gov 


‘Jangan panik, tidak seteruk Katrina’


Kuala Terengganu: Orang ramai diminta tidak panik dengan amaran fenomena ribut tropika Sonamu yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) yang dikesan berlaku jam 2 petang kelmarin sejauh 756 kilometer ke timur laut Dungun berikutan ia dilaporkan pegun dan lemah sebaik sampai ke Pantai Timur.
Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Terengganu, Tajul Ariffin Muhamad berkata, orang ramai terutama penduduk di pinggir pantai tidak perlu panik dengan amaran Sonamu yang dikeluarkan JMM kerana ia tidak seteruk yang didakwa kononnya seperti fenomena Taufan Katrina atau Tsunami yang pernah berlaku.

“Sehingga kini MKN tidak mengeluarkan sebarang arahan rasmi kepada mana-mana pihak supaya penduduk berpindah kerana mengikut JMM, fenomena Sonamu berlaku di tengah laut dan tempias yang sampai ke perairan negeri ini berskala kecil serta lemah.
“Maklumat terbaru diterima MKN daripada JMM, tempias Sonamu akan beralih ke kawasan bawah Pantai Timur serta kebarangkalian untuk berlaku ribut kuat dan ombak besar yang dihebohkan segelintir pihak melalui Internet dan sebagainya, tidak akan berlaku,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Menurutnya, walaupun fenomena Sonamu itu tidak menyebabkan kejadian membahayakan orang ramai, namun aktiviti ke laut seperti menangkap ikan perlu dielakkan.

“MKN menasihatkan nelayan di Pantai Timur tidak menjalankan sebarang aktiviti di laut kerana dibimbangi membahayakan keselamatan selain fenomena itu dikhuatiri mengakibatkan banjir gelombang ketiga.

“Berdasarkan kajian, fenomena itu akan menyebabkan berlakunya hujan dalam kuantiti tinggi seterusnya boleh menyebabkan banjir besar. MKN sudah bersiap sedia dari segi pangkalan hadapan,” katanya. Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/08 http://www.hmetro.com.my

Entri akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tandas Awam Diperbuat Daripada Cermin Sehala Tidak kelihatan Daripada Luar

Ini adalah sebuah tandas awam yang direka oleh artis Monica Bonvicini dipanggil 'Don’t Miss A Second' terletak di London. Ia memaparkan tandas awam di tengah-tengah laluan pejalan kaki sibuk yang dibina sepenuhnya daripada cermin sehala. Didalam tandas ini, orang didalam boleh melihat semua pejalan kaki melalui tandas ini tanpa kelihatan dari luar.

AAP - amacam ada yang berani nak membuang air kat situ ? Adus... tak lepas rasanya kalau nak membuang air besar atau air kecik macam nie :) apa motif dia orang buat tandas macam nie? anda ada jawapannya?  :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

6 Jan 2013

ALASAN KENAPA PEREMPUAN LEBIH SUKA PAMER GAMBAR DI FACEBOOK

Berbanding lelaki, perempuan mempunyai lebih banyak gambar dengan pelbagai pose di Facebook. Kajian terbaru menunjukkan gambar sensual menjadi cara perempuan merasa lebih baik. Untuk apa?

Kajian terbaru saintis University of Buffalo, Amerika Syarikat, Michael A. Stefanone mendapati bahawa perempuan tidak hanya bahagia apabila mempamerkan gambar di Facebook tetapi juga pada dasarnya, mereka meningkatkan keyakinan diri atas penampilan mereka. Stefanone percaya pertukaran foto di Facebook adalah cara bagi kaum hawa untuk meningkatkan imej diri mereka.

"Kesimpulan kajian atas perilaku lelaki dan wanita berasal dari fokus budaya akan imej dan penampilan perempuan," ujar Stefanone seperti dilaporkan dari Huffington Post.

Menemubual sekurang-kurangnya 311 peserta, kajian itu mengukur bagaimana mereka memanfaatkan Facebook sekaligus mengukur tahap kepercayaan diri. Ini terlihat dari pandangan koresponden atas penerimaan persekitaran terhadap mereka, hubungan dengan keluarga dan keintiman hubungan peribadi.

Wanita berusia muda cenderung menyukai perasaan apabila menjadi pusat perhatian awam. Oleh itu, mereka cenderung menghabiskan masa lebih banyak di Facebook dan berkongsi gambar, termasuk gambar yang cenderung sensual. Di sisi lain, perempuan yang merasa tidak perlu imej akan menghabiskan sedikit masa di media online, Stefanone menganggap ini sebagai budaya selebriti. Sumber | Olahan Semula akuanakpahang

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

5 Jan 2013

TANGKI AIR BUKIT KUANTAN, JERANTUT BAKAL PECAH DAN RUNTUH ?

Tangki air yang bersaiz besar adalah tangki pada gambar diatas yang telah ditarah.

Penulis sekadar berkongsi maklumat dari facebook kebimbangan warga tempatan kemungkinan akan terjadi keretakan dan akan pecahnya tangki air di Bukit Kuantan, Jerantut. Ini adalah disebabkan kerja-kerja penarahan bukit bagi tujuan pembangunan. Difahamkan bukit yang ditarah diatasnya ada tangki air milik Pengurusan Air Pahang (PAIP). Tangki air ini juga beroperasi menyalurkan air ke seluruh pelusuk di daerah Jerantut. Bolehlah dikatakan tangki ini adalah nyawa bagi penduduk di daerah Jerantut.

Dan ini adalah mesej yang telah disampaikan oleh mereka : TOLONGLAH SIASAT, APA JADI DENGAN TANGKI AIR INI, ADAKAH BAKAL PECAH DAN RUNTUH DIK KERANA KERAKUSAN MANUSIA?

AAP - Berat dan besar masalah ini perlu mendapat perhatian semua pihak! Sudah banyak contoh tauladan sebelum ini apakah kita tidak mengambil iktibar ? Pasti rakyat akan tartanya2 apakah peranan mereka yang telah diamanahkan untuk semua ini? dan apakah mereka sekadar berpeluk tubuh, memandang dan mendongak tanpa rasa kesal, bersalah dan berasa bertanggungjawab ke atas semua perkara ini ?

Sumber dan  gambar daripada :  Facebook

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<