Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

29 Ogo 2013

KADAR KEKERUHAN AIR TERCEMAR TERUK SUNGAI PAHANG DI JERANTUT?

  
Keadaan Sungai Pahang terkini di Jerantut

Kadar kekeruhan air sungai Pahang di Jerantut di katakan terjejas teruk perkara ini pasti menyulitkan bagi pihak pembekal air (PAIP) untuk dirawat dan memproses air bersih di sekitar Jerantut.

NTU - Unit Kekeruhan Nefelometrik. Satu kadar ukuran untuk kekeruhan air. Pada dasarnya, ukuran kekeruhan air yang diukur oleh suatu nephelometer. Kekeruhan didasarkan pada jumlah cahaya yang tercermin dari partikel-partikel di dalam air. Sila rujuk carta dibawah ini :

Ini adalah mesej tidak rasmi daripada Paip Jerantut : Kepada pengguna2 sekitar bandar Jerantut sehingga sempadan Temerloh. Sila simpan air secukupnya kerana loji air batu embun terpaksa ditutup operasi sementara waktu disebabkan punca air mentah (air sungai pahang) terlalu teruk. Tidak boleh untuk dirawat. NTU terlalu tinggi melebihi had kebangsaan yang dibenarkan. Sekian terima kasih

Mungkinkah? kadar kekeruhan air ini disebabkan aktiviti pelombongan bijih besi dan emas dikawasan hulu sungainya?. Sila perhatikan gambar diatas kadar kekeruhan airnya pasti melebihi kadar kekeruhan NTU yang dibenarkan. Jika dilihat kadar kekeruhannya pasti telah melebihi had kebangsaan yang dibenarkan. Gamaknya jika sedemikan kekeruhannya berapakah kadar NTU nya? mahu 2000? 3000? atau 4000?

Pasti jika situasi ini dibiarkan kualiti air akan terjejas teruk....

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

2 ulasan:

  1. bahaya jugak kalau air tak bersih ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg amat membahayakan jika pencemarannya sungai ini tidak dikawal....

      Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!