Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

21 Nov 2012

PULAU TIOMAN DI ANTARA LAPANGAN TERBANG YANG MEMBAHAYA.

Dipetik daripada satu website mengatakan Pulau Tioman diantara beberapa lapangan terbang yang membahaya untuk pendaratan, ini adalah disebabkan kerana kawasan tersebut diliputi gunung ganang yang bercabang. Lapangan terbang ini terletak di Pantai Timur, Semenanjung Malaysia dan antara utara-timur laut dari Singapura.

Untuk boleh mendarat di landasan ini, Juruterbang perlu menetapkan visi yang tepat di pos pergunungan dan pesawat itu harus bermanuver hingga mencapai 90 darjah untuk dapat mendarat dengan lancar, kerana kalau salah sedikit perhitungannnya mungkin boleh membawa kecelakaan kemunkinan besar akan melanggar pokok-pokok dan juga gunung.

Jom kita saksikan Video ini :

Meskipun Tioman terletak di negeri Pahang, ia dihubungkan dari Bandar Mersing, Johor. Terdapat juga perkhidmatan feri terus dari Singapura. Pulau ini mempunyai dua aset tarikan kepada media dan pemasaran pelancongan. Pertama, topografi dramatik pulau ini berbentuk titisan air mata di Laut China Selatan dan digunakan sebagai latarbelakang filem 'Pasifik Selatan' pada tahun 1958. Manakala majalah TIME menamakan ia salah satu diantara pulau-pulau yang paling tercantik yang terdapat di dunia pada tahun 1970an.

AAP - Dahulu pernah kesini dengan menaiki tongkang sahaja sekarang sudah ada bot laju :)

Wassalam, Wa'allahhualam.

2 ulasan:

  1. makin lama makin canggih kan.. kalau dlu encik Yassin ke sana naik tongkang skank dah ada bot laju... mana tahu suatu hari nnti penggunaan kapal terbang ni meluas plak.. tpi kne di kaji dan pembangunan la sikit tuk lapangannya.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul nnt org naik bot laju pun tak mahu dah :)

      Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!