Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

5 Jun 2012

KESAN BURUK MENATAP HANDSET SETIAP HARI PADA MATA

Berapa lama masa yang anda habiskan untuk memeriksa telefon pintar anda setiap hari? Hati-hati, kerana terlalu kerap menatap skrin telefon pintar boleh memberi kesan negatif pada mata anda. Menurut kajian baru, satu dari sepuluh orang di barat begitu obses dengan teknologi. Mereka menggunakan telefon pintar hampir di segala aktiviti, bahkan sampai ketika hendak tidur. Kebiasaan moden ini menyebabkan gangguan pada penglihatan mata. Sebanyak 41 peratus orang dibarat menderita sakit kepala atau mengalami penglihatan kabur selepas penggunaan komputer atau telefon bimbit pintar secara berkala.

Kajian yang dilakukan lensa kekal Clarivu mencari 71 peratus warga barat mempunyai peralatan teknologi berbanding lima tahun sebelumnya. Seperempat orang berusia 30-44 tahun juga memerhatikan skrin peranti pintar seperti BlackBerry 10-20 kali setiap hari. Kesan daripada ketagihan telefon pintar ini antara lain peningkatan keperluan penggunaan kacamata untuk melihat skrin dengan jelas. Hanya 20 peratus warga barat yang mengaku mahu tulisan dalam skrin telefon mereka lebih besar.

Pengarah Perubatan Optegra Rob Morris berkomentar, "Keselesaan teknologi moden memudahkan pekerjaan sekaligus memberi hiburan dan rangkaian sosial di mana-mana kita berada. Tapi budaya teknologi juga membuat ketegangan pada mata lebih cepat daripada generasi sebelumnya," ujarnya seperti dipetik Femalefirst.

AAP - Moralnya mata lebih cepat rabun jika sentiasa menggunakan peralatan diatas... sebaiknya jangan keterlaluan...gunakan dengan sebaiknya.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

2 ulasan:

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!