Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

30 Apr 2012

20 Negara Terbaik Bagi Wanita

Menurut World Economic Forum, 85% peratus negara di dunia telah mendorong kesejahteraan wanita selama enam tahun terakhir. Tetapi, pembaikan dalam bidang ekonomi dan politik masih harus melalui jalan panjang.

Penelitian mencari ketidaksetaraan antara lelaki dan wanita terus berlanjut. Berikut ini The Independent menjelajah beberapa lokasi yang terbaik untuk wanita di abad ini:


 1. Tempat terbaik untuk wanita: Iceland
Iceland mempunyai persamaan hak antara lelaki dan wanita yang paling setara, termasuk pendidikan, pekerjaan dan kesihatan. Yang terburuk adalah Yaman, dan yang paling berbahaya adalah Afghanistan.

2. Terbaik tempat untuk menjadi ahli politik: Rwanda
Rwanda adalah satu-satunya negara di mana wanita menjadi majoriti ahli parlimen. Perempuan memegang 45 dari 80 kerusi. Negara-negara seperti Arab Saudi, Yaman, Qatar, Oman dan Belize, tidak memiliki wanita di parlimen.


 3. Tempat terbaik untuk menjadi seorang ibu: Norway
Norway adalah tempat terbaik di dunia untuk menjadi seorang ibu, dengan risiko kematian ibu yang rendah-satu di 7.600. Yang terburuk adalah Afghanistan, di mana seorang wanita sekurang-kurangnya 200 kali lebih mungkin meninggal saat melahirkan daripada terkena bom atau peluru.

4. Tempat terbaik untuk membaca dan menulis: Lesotho
Celik huruf pada kalangan wanita di Lesotho jauh melebihi laki-laki, dengan 95 peratus wanita boleh membaca dan menulis, berbanding dengan 83 peratus lelaki. Negara terburuk adalah Ethiopia, di mana hanya 18 peratus wanita boleh membaca dan menulis, berbanding dengan 42 peratus lelaki.

5. Terbaik tempat untuk menjadi kepala negara: Sri Lanka
Wanita telah memerintah Sri Lanka selama 23 tahun. Sedangkan puluhan negara, termasuk Sepanyol dan Sweden, tidak pernah mempunyai pemimpin wanita dalam pemerintahannya.


6. Tempat terbaik untuk menjadi seniman: Sweden
The Swedish Arts Council telah melakukan inisiatif untuk meningkatkan kesamaan gender dalam seni. The Swedish Film Institute memberikan amanat bahawa hibah filem yang diedarkan harus merata antara lelaki dan wanita, serta harus ada bahagian untuk wanita dalam produksi filem.

7. Tempat terbaik untuk menjadi atasan: Thailand
Thailand mempunyai peratusan terbesar untuk jumlah wanita yang menguruskan syarikat (45 peratus). Yang terendah adalah Jepun, di mana hanya 8 peratus dari kedudukan pengurusan kanan dipegang oleh wanita.

8. Tempat terbaik untuk melahirkan: Yunani
Yunani adalah tempat yang paling selamat untuk melahirkan, dengan satu di 1.800 risiko kematian ketika melahirkan. Tempat terburuk untuk memiliki bayi adalah di negara terbaru di dunia, Sudan Selatan. Jumlah bidannya kurang dari 20 orang.

9. Tempat terbaik untuk menyertai dalam ekonomi: Bahamas
Bahamas memegang kedudukan teratas secara global untuk penyertaan ekonomi bagi perempuan. Negara ini pun telah menghancurkan jurang gender sebanyak 91 peratus dalam enam tahun terakhir, sementara negara peringkat terendah adalah Yaman.


10. Terbaik tempat untuk menjadi seorang wartawan: Caribbean
Caribbean adalah kawasan perkadaran tertinggi untuk berita TV, cetak dan radio yang dilaporkan oleh wanita (45 peratus). Wilayah terburuk adalah Afrika, dengan 30 peratus dari berita dilaporkan oleh wanita. Eropah masuk di 35 peratus. Di Inggeris, sekitar 9 peratus dari editor akhbar nasional adalah wanita.

11. Tempat terbaik untuk hak memilih: Sweden
Sweden membolehkan wanita untuk melakukan pengguguran tanpa sekatan selama 18 minggu pertama kehamilan dan tidak ada keperluan atau persetujuan wajib apapun. El Salvador, Filipina, dan Nicaragua merupakan tiga negara yang paling melarang pengguguran. Wanita Inggeris boleh melakukan pengguguran sampai 24 minggu, namun dua doktor harus memberikan kelulusan.

12. Tempat terbaik untuk pekerja: Burundi
Burundi menduduki tempat pertama untuk pekerja. Tak hanya itu, Burundi juga satu-satunya negara di mana kadar penyertaan buruh wanita (92 peratus) lebih tinggi berbanding lelaki (88 peratus). Negara terburuk adalah Pakistan.


 13. Tempat terbaik untuk mendapatkan wang: Luxembourg
Luxembourg berkongsi kedudukan teratas dengan Norway untuk pendapatan. Jika pendapatan maksimum $ 40,000, wanita dan lelaki lebih mungkin untuk mendapatkan jumlah yang sama. Sementara penerima pendapatan terendah adalah di Arab Saudi, di mana wanita mendapatkan $ 7.157 sementara lelaki $ 36.727.

14. Tempat terbaik untuk belajar di universiti: Qatar
Negara terbaik untuk ini adalah Qatar, sementara negara terburuk adalah Chad, di mana tiga kali lebih banyak lelaki yang mendaftar perguruan tinggi berbanding perempuan.

15. Tempat Terbaik untuk hidup lama: Jepun
Wanita di Jepun boleh berharap untuk hidup panjang (87), mengalahkan lelaki dengan tujuh tahun lebih lama. Harapan hidup wanita terpendek adalah di Lesotho (48), tetapi hanya dua tahun lebih sedikit daripada lelaki.


 16. Tempat Terbaik untuk menjadi a lady of leisure: Denmark
Wanita di Denmark mempunyai lebih banyak masa untuk berehat, menghabiskan masa 57 minit setiap hari untuk pekerjaan yang tidak dibayar daripada lelaki. Wanita Mexico mempunyai masa luang yang paling sukar, menghabiskan sekitar empat jam untuk kerja yang tidak dibayar daripada lelaki.

17. Tempat terbaik untuk menjadi seorang atlet: Amerika Syarikat
Lima dari 10 besar bayaran tertinggi atlet sukan wanita pada tahun 2011 berasal dari Amerika Syarikat. Negara terburuk, Arab Saudi, tidak pernah menghantar atlet wanita ke Sukan Olimpik dan wanita dilarang mengikuti pelajaran sukan di sekolah-sekolah negeri.

18. Tempat terbaik untuk meninggalkan suami anda: Guam
Pulau Micronesia di Guam mempunyai kadar perceraian tertinggi di dunia, dan Guatemala adalah yang terendah.

19. Tempat Terbaik bagi pemandu wanita: India
New Delhi adalah tempat terbaik bagi wanita yang ingin menembusi dunia yang didominasi pemandu lelaki, khususnya pemandu teksi. Sebuah NGO di ibu negara itu melancarkan inisiatif untuk melatih perempuan dalam perkhidmatan radio teksi pertama, yang dijalankan hanya oleh perempuan. Negara terburuk adalah Arab Saudi, satu-satunya negara di dunia yang melarang perempuan untuk memandu.

20. Tempat terbaik untuk pekerjaan berketerampilan tinggi: Jamaica
Jamaica mempunyai nisbah tertinggi bagi pekerja mahir wanita, seperti ahli undang-undang, pegawai kanan dan pengurus. Hampir 60 peratus daripada peranan-peranan tersebut diisi oleh perempuan. Yaman menjadi negara terakhir untuk posisi ini. - Sumber asal : Vivanews.com diolah semula oleh akuanakpahang.


Negara kita bagaimana kedudukan mereka ?

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

2 ulasan:

  1. x malaysia
    maknanya malaysia bukan negara yg terbaik utk wanita.

    BalasPadam
  2. Kat mana pun wanita berada ada sebab musabab yg Allah telah tentukan. Bersyukurlah wahai wanita sedunia^___^

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!