MAIN MENU

Footer Pages

27 Okt 2012

RESEPI SUP TULANG

Salam, gamaknya musim raya aidil adha nie banyak yang dapat daging dan tulang lembu atau kerbau mungkin tercari-cari resepi nak membuat sup tulang. Disini saja saya nak kongsikan dengan anda semua cara-cara nak membuat sup tulang yang saya google :) apapun jom lihat manalah tau kut-kut anda berhajat nak membuat sup tulang hari ini :)

Bahan-bahan ( 4 orang )
500g tulang lembu
1 sup bunjut adabi
2 kiub ayam / daging - tak kisah mana2 adabi ke maggie
2 1/2 liter air.
3-4 ulas bawang putih
1 cm halia
minyak untuk menumis
daun sup/ daun bawang
bawang goreng
cili padi -kalo nak pedas :)
limau nipis- kalo suka masam2 sket..
2 ketul ubi kentang
1/2 batang lobak merah

Cara-cara
Mula-mula cucilah tulang temulang.

Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.

Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.

Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.

Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..

Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.

Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. Kalo tak nak letak pun takpe..

Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.

Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.

Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perahlah sedikit limau nipis. - Sumber Resepi : Myresipi

Ok selamat mencuba. Gambar diatas sekadar hiasan sahaja :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih di atas kunjungan anda ke halaman blog ini. Paparan blog lebih menarik jika anda menggunakan paparan versi website. Sebarang pertanyaan, pandangan dan cadangan. Sila email kepada pengarang. Terima kasih.