MAIN MENU

Footer Pages

14 Ogo 2011

Resepi Buah Melaka, Ondeh-ondeh dan Kuih Kelempung.

Ada orang menyebutnya kuih buah Melaka, ada yang menyebut ondeh-ondeh dan ada juga yang menyebut kuih kelempung :) cara penyediaan kuih ini tersangatlah mudah untuk menyediakanya :

Bahan-bahan:
400gm/1 bungkus tepung pulut
air daun pandan (jus pandan) ~ secukupnya (kalau payah sangat letok aje pewarna hijau :) seketul atau secukupnya gula melaka atau sebaiknya gula kabung dipotong kecil-kecil untuk intinya. Kelapa parut secukupnya - digaul dgn sedikit garam halus dan air secukupnya untuk merebus.

 1. Gaul tepung pulut ngan air pandan tambah garam skit.. jangan terlebih air.. biar sampai boleh bentukkan aje.. kalau takde air pandan letok aje pewarna hijau ngan air biasa gaulkan sekali..

2. Bentukkan bulat muat2 semulut.. kendian isikan gula kabung atau gula melaka yang dipotong kecik ditengahnye kendian bulatkan.

3. Panaskan air dan direbus sehingga timbul..(gamaknya disinilah dapat nama kuih kelempung tu sebab bila diletakkan dalam air utk direbus bunyi macam bender jatuh kedalam air kelempung :)  kendian angkat terus gaulkan dlm kelapa parut tadi.. sedia utk dimakan.. jangan bantai telan terus panas weh :)
Larangan memakan kuih ini :
Jangan telan sebutir-sebutir emboh lekat ditekak :)
Jangan gigit separuh, habis meleleh gula didalamnya kena ke baju.
Orang takde bergigit juga dilarang memakan kuih nie :(
dan budak-budak dibawah umo bimbang terlekat.

Masalahnya macam mana kuih ini boleh mahal sangat dijual dek orang, dulu-dulu singgit 13-14 biji...  lepas tu 10 biji singgit  (10sen sulas) sekarang singgit dalam 6-7 biji aje :( sungguh pun membuat kuih ini amatlah mudah keknya bila terkena penyakit malas payah nak cakap...  kalau membeli kenalah membayor seperti mana harga diatas tu :(

Kuih ini tetap menjadi peberet saya :)

Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada :

13 ulasan:

  1. salam,
    memang mudah sangat nak buat..
    masa remaja dulu.. bila mak berniaga.. sayalah yang tukang buat kuih ni..
    zaman dah berubah.. kuih ni pun orang buat besar gabak..
    kalau ubuh gula merah tak berapa sedap.. yang sedapnya gula melaka dipotong seketul kan3..
    org berniaga suka sangat nak jimat..

    BalasPadam
  2. Ondel-ondel ke ondeh-ondeh..

    Yang kelempung tu dari loghat mana ehh.. Kalau loghat noghori disebut kolopong.. sbb bila masak dia terapong.. :-)

    Saya suka versi asal iaitu putih bersih.. Kurang suka yang ada warna2 ni.. mcm dah tak ori lagi dah..

    Kadang2 kan, tepung tak berapa nak masak dah kena angkat.. Tu yg malas beli tu sbb mentah lagi..

    Kat rumah ni mmg sentiasa stenbai gula kabung tu.. Gula kabung pun dah mahal weii... huhuhu...

    BalasPadam
  3. My feveret masa kanak2 dulu.. sedapnyerrrr

    BalasPadam
  4. @ cikgu isza - Tul tu letak gula merah mudah cair disini popular gula kabung.

    @ ~ Cik Azz ~ loghat sebalah Jerantut dan lipis kut.. mmg kaler putih lagi cantik kadang kalau kaler hijau sgt berseriaulah pulak nak makan.

    Mamawana - supa le kita :)

    BalasPadam
  5. hikhik..
    sis tk pernah dgr ondel2..
    cm comel je nma tu..

    BalasPadam
  6. memang best weh kueh ni

    hati2 kalau nak bagi budak kecik makan selalu terkecik weh

    BalasPadam
  7. Kome makan nasi jer pada waktu berbuka..

    BalasPadam
  8. salam..
    ermm..koi suka juga kueh ni..
    selalu orang rumah buatkan je..
    puas sikit makan..
    :)

    BalasPadam
  9. Dah lama x makan kuih ni..kecik2 dulu mak selalu buat mmg suka makan tp skrg kalau belipun rasanya x sama mcm yg mak buat

    BalasPadam
  10. Sakkam Ramadhan En Yassin,

    Keh minat sangat kuih ni, kome panggil buah melaka,

    En Yassin ni buat keh terliur je, dah laa keh ni malas nok membuatnya. Pada hal bukan nya susah sangat yee dok.

    BalasPadam

Terima kasih di atas kunjungan anda ke halaman blog ini. Paparan blog lebih menarik jika anda menggunakan paparan versi website. Sebarang pertanyaan, pandangan dan cadangan. Sila email kepada pengarang. Terima kasih.