Bahan-bahan:
1) ½ kati sagu biji halus - hahaha dalam 300 gram laa kut
2) 1 cawan gula kabong paling sesuai (dipotong kecil) kalau tak de, gula melaka pun boleh negeri lain tak de gula rasannya. Kalau tak de sangat bantai aje gula merah :)
3) ½ biji kelapa parut (bahagian lembut dan putih sahaja kelapa tua sgt tidak disyorkan)
4) Daun pisang (dipotong segi empat sama)
5) Garam secukup rasa - jangan bantai letok perasa lain pulok hehehe...
6) Lidi untuk sematan (kerat kecil) kalau malas atau tak de padan lipat kedalam aje.
7) 2 helai daun pandan (masuk dalam air kukusan) utk meghoromkan bau die. :)
Cara penyediaan :
Basuh sagu dengan air bersih dan toskan. Campokan sagu biji dengan kelapa dan garam gaul rata. Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah diikuti campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong.
Lipatkan kelonsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan.
Kukus sehingga kuih ini anggaran selama 30~40 minit. Jangan sekejap sangat sagu jadi mantoh hehehe
Kuih abuk-abuk ini mudoh sangat membuatnya keknya nok buat tu yang malas :) Selamat mencuba....
Wassalam. Wa'allahhualam. Salam hormat daripada Pengarang,
abuk-abuk ni mmg sedap...koi belajor masok abuk-abuk te masa tingkatan 3 subjek SRT. Menjadi amat mase te..siap buat pulak kat umoh ensen kat mak ayah dah pandai buat kueh heheh..
BalasPadamBab teka-teki te...tak nmpak bayang lagi, xde klu ker?
abuk2?tak penah mkn pom...huu...camnak rase je...tak penah nmpak...
BalasPadamselama-lama gua membesar kat pahang..xpernah pulok jumpe mende ni..
BalasPadamkl kat utara, kuih abuk2 nih pesen lain sikit..ade salut dgn serbuk kcg ijau..
BalasPadamKebetulan saya pun beli kuih abuk-abuk ni semalam. 3 seringgit gak. Dan sama gak satu dimakan, tak berapa habis, 2 lagi ditongsampahkan. Tak sedap lalu.
BalasPadamye sungguh kuih gini kalu x reti buat mmg ke dlm tong sampah la jawabnya..
BalasPadamkoi semalam kena kuih sampan ..sama juga x sedak
teka-teki - buah pala kot hehe
Kawan suka amat dengan kueh abuk-abuk ni.
BalasPadamBiasanya oghang ghumah kawan buat sendiri. Tapi bila makan biorlah berpada, sebab intinya manih - takut naik pulak paras gula dalam darah.
Wassalam,
Idris Talu.
laa yek. kalo gitu baik aok wat sendiri je bang. koi pon tak penoh makan ni.
BalasPadamnak jawap teka teki: buah kurma yusuf taiyobb(sebut dalam nada berbisik) hehehe
Cekwa - Kalau aok sebut zaman SRT (sains rumah tangga) tu kawan dan lagi hehehe...
BalasPadamnairaariaa - rugilah kalau anda belum merasa...:)
Linglung - Macam mana tu? x penah rasa rugi jadi org pahang :)
Hanie - lagi best tak? kat sini x de macam tu.
Pn. Aida - itu realitinya hehehe mmg rasa nak makan tapi tak sedak lalu :( sudah buang aje...
Pozi - mmg kalau tak reti memunahkan aje heheh sudah rugi duit aje. - jawapan teka teki itu salah hehehe...
En Idris - kalau org rumah buat mmg best kalau beli mmg x jadi hehehe..
Nerzhul - Mmg buat sendiri lagi best keknya kita nie malas bantai beli aje. Aok lah pemenang utama utk jawapan teka teki kawan nie hadiahnya berbuka puasa dirumah sendiri hehehe ..aok mmg bijok itulah jawapannya hehehe.
Betul sangat ter weh.Makan rajin amat tapi membuat nye je malas.
BalasPadamudoh tau membuatnya nok beli juga... kalu bulan posa ni banyok hok nampok sedap bila dah beli tawo hebeh
BalasPadamsalam Yassin..
BalasPadamada resepi aok hari ni
yek?rajin nolong orang rumah
masak rupanya aok yak?he he
kat sini rasenyer koi tak berape jumpa jenama ni....yelah kan hok niagapun bukannye pahang sejati....org luar yg duduk sini...
BalasPadamBelah Raub dulu kawan jumpa jugak, iras-iras kueh abuk-abuk, tapi pakai tepung sagu, bukan sagu biji macam yang biasa. Ada orang lama di Dong kata kueh tu asalnya disebut lompong sagu.
BalasPadamRasanya hampir serupa cuma tidak berbiji saja.
Wassalam,
Idris Talu.
Salam enyassin,
BalasPadamkalau tak jumpa daun pisang, saya guna talam aje. tak sesedap guna daun pisang sebab keras sikit.
kira kuih keturunan ni.. masa arwah nenek datang rumah mesti akan buat kuih ni.
kueh abuk2 ni saya pejam mata pun boleh buat...tak masak sbb kukus sekjap sgt lah tu..
BalasPadamteka-teki tu...blurr lagi..
Jejak Desa
BalasPadamkalau kit nie dah malas gitu lah :)
Cemomoi - sebab ngikut ker selera mata tu pasal laa...
Zul - Wmslam..sesekali selalu jugak turun kedapur zaman belum kahwin lagi dulu2 suka tolong mak skg tolong isteri :)
En. Idris - penah dgr tapi rasnya tak penah rasa lagi lebih kurang le tu kut.
Azrini - aroma duan pisang tu x de tak best juga.
Idalara - mmg mudah sgt tapi dah malas suka membeli hehehe..
Tekateki itu dah ada mmeber yg jawab cuba belik2 kat atas tu :)
Salam en yassin .
BalasPadamWahh..dah turunkan resepi istimewa . Kena buat ni, kalau tak rugiiii..
haha
Linda - Wmslam resepi nak marah tu hehehe sebab yg jual dan buat kuih tu dia tak pandai tapi nak menjual hehehe........elok juga jika linda mencuba.
BalasPadamsodappnyerr..
BalasPadamsalamm ramadhan
En Me - salam ramdhan kembali.. kuih nei mmg best :)
BalasPadam