Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

27 Jun 2014

ADAKAH AGIHAN SUBSIDI MINYAK DI MALAYSIA ADIL?

Gagasan Anti Seleweng Subsidi (GASS) terus mendesak kerajaan mengkaji semula kaedah agihan subsidi bahan bakar. Ia berikutan kaedah agihan subsidi kini disifatkan tidak adil kerana golongan berpendapatan tinggi turut meraih manfaat yang sepatutnya hanya untuk rakyat berpendapatan rendah.

Siang tadi GASS dibawah Jaringan Melayu Malaysia JMM Pahang mengadakan pemantauan urusan jual beli petrol di sebuah stesen minyak di Kuantan. Hasil pemantauan selama tiga jam bermula sembilan pagi, NGO terbabit mendapati 52% daripada 65 kenderaan mewah melebihi 2000cc mengisi petrol ron95.

Purata bagi setiap pengisian pula ialah RM100 bagi setiap kenderaan terbabit. Bagi pengurus besar JMM Pahang, Razlina Abdul Razak (gambar), tindakan itu dilihat tidak adil. Ini kerana lazimnya pemilik kenderaan mewah adalah golongan berpendapatan tinggi.

Justeru NGO terbabit berpendapat pemilik kereta mewah tidak wajar mengambil kesempatan membeli bahan bakar bersubsidi. Menurutnya tinjauan ini hanya dilakukan untuk tempoh singkat di satu lokasi. Justeru, beliau yakin peratusan itu akan lebih besar jika tinjauan sama dibuat di lokasi lain.

Justeru NGO terbabit menggesa kerajaan mengkaji pelaksanaan sistem agihan subsidi yang lebih adil bagi bahan bakar itu. Video dan Sumber TV3

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

1 ulasan:

  1. salam ramadan al mubarak dari AUC
    moga ramadan tahun lebih elok dari tahun sebelumnya...

    http://www.anakulucheka.com/buffet-ramadhan-casa-ombak/

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<