Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

14 Mei 2014

PAIP SERBU TAPAK PEMBINAAN DI FELDA LEPAR UTARA 4, JERANTUT

Keratan akhbar Sinar Harian 14 Mei 2014

Pengurusan Air Pahang Berhad (Paip) menyerbu sebuah tapak pembinaan di Felda Lepar Utara 4 selepas disyaki terlibat kejadian curi air di sini, kelmarin.

Pegawai Perhubungan Awam Paip Bhd, Datuk Jaafar Abdullah berkata, dalam serbuan itu, pihaknya mendapati kontraktor projek telah melakukan penyambungan tidak sah menggunakan paip High Density Polyethylene (HDPE) bersaiz 25 milimeter ke paip Paip Bhd.

Menurutnya, berdasarkan siasatan penguatkuasaan mendapati bekalan air dari penyambungan tersebut digunakan untuk proses membancuh simen dan lain-lain kerja ditapak projek.“Atas maklumat orang awam, Paip ke lokasi untuk melakukan siasatan berhubung dakwaan berkenaan.

“Pegawai penguat kuasa telah menjalankan ujian klorin di lokasi dan terbukti bekalan air yg digunakan adalah air terawat milik Paip Bhd,” katanya.Jaafar berkata, operasi selama tiga jam itu turut disertai Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) yang diketuai Pegawai Bahagian Hal Ehwal Pengguna, Pengaduan dan Penguatkuasaan.

Katanya, SPAN telah menyita paip HDPE dan peralatan lain sebagai bahan bukti seterusnya mengeluarkan notis kesalahan kontraktor berkenaan.“Selain maklumat orang ramai, kita juga melakukan risikan melalui penguat kuasa Paip Bhd.

“Kes disiasat di bawah Sesyen 123 (1) Akta Industri Perkhidmatan Air Negara (AIPA) 2006 yang memperuntukkan denda sebanyak RM100,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.

Jaafar berkata, Paip akan terus mempertingkatkan pemantauan dan Penguatkuasaan ke atas kegiatan curi air di seluruh negeri Pahang tanpa mengira kes melibatkan pengguna komersial mahupun domestik.

Tambahnya, pengguna yang mempunyai maklumat atau ingin melaporkan sebarang kes curi air atau aduan kerosakan paip boleh menghubungi Pusat Aduan Pelanggan PAIP di talian 09-573 9999. Sumber : Sinar Harian Pahang

Moralnya buatlah penyambungan yang sah.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<