Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

21 Mei 2014

KAJIAN : ORANG LELAKI LEBIH SUKA PEREMPUAN YANG KURANG BERMAKE-UP

Wanita yang tidak pernah meninggalkan rumah tanpa lapisan atas asas , pemerah pipi dan solek mata mungkin terpaksa menimbang semula rutin kecantikan mereka , terutamanya jika matlamatnya adalah untuk menjadikan diri mereka lebih menarik. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Suku Tahunan Psikologi Eksperimen menyimpulkan bahawa wanita dilihat sebagai lebih menarik apabila mereka ke atas 30 hingga 40% kurang daripada solek mereka biasanya memakai .

Ramai wanita tidak lagi mengira masa yang mereka telah menghabiskan memakai alat solek, dan wang yang dibelanjakan selama ini atas asas , serbuk , pemerah pipi , pembayang mata, celak dan gincu. Walau bagaimanapun, jika matlamat utama mereka adalah untuk menjadi lebih menarik kepada lelaki, semua usaha mereka telah mungkin menjadi sia-sia , menurut hasil kajian baru-baru ini dilaporkan dalam TIME. Penyelidik di Universiti Bangor dan Aberdeen University meminta 44 wanita untuk memakai solek seolah-olah mereka akan keluar untuk malam di bandar .

Setiap wanita difoto sebelum dan selepas memakai solek , dan gambar-gambar kemudiannya diubah supaya terdapat 21 imej setiap wanita , masing-masing dengan jumlah yang berbeza solek. Gambar-gambar ditunjukkan kepada sekumpulan sampel kedua-dua pelajar universiti lelaki dan perempuan yang ditanya untuk memilih imej yang mereka mendapati yang paling menarik. Secara keseluruhan, lelaki dan perempuan lebih suka imej di mana wanita memakai kira-kira 40 % kurang daripada solek pada mulanya mereka memakai. Berbanding dengan lelaki , bagaimanapun, wanita mendedahkan keutamaan untuk makeup lebih sedikit daripada lelaki.

" Di ambil bersama-sama , keputusan ini menunjukkan bahawa wanita mungkin memakai kosmetik untuk merayu kepada pilihan silap orang lain ," menurut penulis kajian. "Ini pilihan silap kelihatan lebih terikat kepada jangkaan dilihat lelaki , dan , pada tahap yang lebih kecil, wanita. " Sumber disunting drp :  AFP RELAXNEWS , 2014.

** Gambar diatas sekadar hiasan semata-mata. Maksud kurang bermake-up bukan tidak bermake-up langsung, cuma kurang! Sumber asal topik kredit : Forum Cari.com

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

2 ulasan:

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<