Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

15 Apr 2014

SUNGAI JERANTUT ATAU NAMA JERANTUT, MANA TERLEBIH DAHULU?

 
Mungkin ramai yang tidak mengetahui dimana letaknya "Sungai Jerantut", Sungai Jerantut terletak diseberang Kampung Jerantut Feri, selepas jambatan feri diantara kampung yang paling hampir disana disebut Paya Garuk dan ada perkampung orang asal disini. Sungai ini melintasi laluan utama daripada simpangan Padang Piol ke Kuala Tahan. Sungai ini juga diantara cabang-cabang anak sungai yang mengalir terus ke Sungai Pahang. Persoalanya disini nama Sungai Jerantut dahulu atau nama Bandar Jerantut yang dahulu? Penulis amat percaya nama "Sungai Jerantut" telah diperolehi terlebih dahulu. Berdasarkan fakta asal usul nama Jerantut seperti kisah dibawah ini.
 
Diantara kisah yang pernah dikaitkan dengan nama Jerantut ini mungkin ada kaitanya dengan kisah ini : Asal usul nama Jerantut dicerita kisah pemburu dimana asal nama Jerantut dikaitkan juga dengan kisah cara orang kampung mendapatkan hasil buruan dengan cara menghalau buruan mereka ke Jeram dan apa bila mereka sampai ke jeram mereka akan bertanya sesama meraka di mana buruan itu? mereka akan menjawab ke "Jeram tu"..."Jeram tu" lama kelamaan kekallah namanya hingga ke hari ini JERANTUT.  Mungkin sungai yang dimaksud itu adalah Sungai Jerantut sekarang.

Entri yang berkaitan juga ada disini >> : ASAL USUL NAMA JERANTUT.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<