Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

18 Feb 2014

FOSIL DINOSOUR SPINOSAURUS 'MAKAN IKAN' DITEMUI DI PEDALAMAN PAHANG

Spinosaurus merupakan dinosaur karnivor yang makan dinosaur besar yang lain. Sepanjang 18 meter (sekitar 60 kaki), dinosaur ini mempunyai sayap berduri di belakangnya. Fosil Dinosaur ini didapati di sekitar negara Egypt dan Niger. Dinosaur ini merupakan dinosaur karnivor kedua terbesar di dunia. Dinosaur ini hidup pada zaman akhir Cretaceous. spinosaurus boleh mengadaptasi kehidupan separa akuatik dan kegunaan tulang belakang yang berbentuk sirip untuk menyerap haba kerana spinosaurus ialah reptilia berdarah sejuk. - Sumber : ms.wikipedia.org
PETALING JAYA: Tinggalan fosil dinosour karnivor 'makan ikan' telah ditemui di Malaysia dan Universiti Malaya dijangka bersedia untuk mendedahkan buktinya pada Selasa.

Ditemui di kawasan pedalaman luar bandar di Pahang, tinggalan fosil dinosaur 'spinosauridae' yang dipercayai dari era lewat Mesozoic ini berkemungkinan besar dari tempoh zaman Cretaceous iaitu antara 65 juta dan 145.5 juta tahun lalu.

Dipercayai ini menjadi kali pertama fosil dinosaur ditemui di Malaysia. Fosil dinosaur ini telah dikenal pasti oleh pasukan yang diketuai oleh Profesor Madya Dr Masatoshi Sone dari jabatan geologi universiti itu dengan kerjasama pakar paleontologi reptilia Profesor Ren Hirayama dari Universiti Waseda di Tokyo.

'Spinosauridae' adalah sebuah keluarga tertentu dinosaur karnivor yang mempunyai ciri-ciri tengkorak memanjang seperti buaya dengan gigi berbentuk kon sama ada sangat kecil atau tanpa gerigi.

Satu lagi fosil 'spinosauridae' telah ditemui di Australia pada tahun 2011, di mana sebelum ini spesies ini dipercayai hanya wujud di hemisfera utara. Ahli-ahli sains telah menemui leher vertebrata berusia 125 juta tahun yang sama dengan Baryonx di Victoria, Australia.

Dr Masatoshi akan menghadiri sidang akhbar pada Selasa , bersama-sama dengan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, Naib Canselor UM Profesor Datuk Dr Mohd Amin Jalaludin dan Dekan Fakulti Sains Profesor Datuk Dr Mohd Sofian Azirun. Sumber - mStar Online

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

1 ulasan:

  1. Claim free satoshis over at Easy Bitcoin Faucet. 11 to 33 satoshis every 10 mins.

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<