Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

25 Sep 2013

SINDROM ATAU PENYAKIT TAKUT KEPADA BINI?

Kebelakangan ini kita kerap dihidangkan kisah rumah tangga iaitu saumi takut kepada bini atau sindrom takut ke bini. Ada seribu satu kisah dan cabangnya perkara ini, ada yang takut kepada bini mungkin kerana telah di guna-gunakan atau disihirkan atau telah di berikan nasi tangas dan ada yang takut kepada bini yang terus menerus menjadi pak turut. Terkadang dengan orang lain dia berani kalau dengan bini habis kecut.

Persoalanya kenapa ada sesetengah para suami mengalami penyakit atau sindrom takut kepada bini? Banyak faktor yang menyebabkan suami takut isteri. Bermula dari masalah kewangan sehingga kepada masalah sikap isteri yang terlalu emosional cerewet dan terlalu kuat berletir. Mingkin anda ingin mengetuhui ciri-ciri suami takut kepada isteri. Berikut ini ada hasil carian daripada Google :

1. Selalu menuruti permintaan dan kata isteri.
Jika ada suami yang selalu menuruti permintaan isteri, boleh jadi dia adalah suami takut isteri. Sikap penurut suami ini biasanya disebabkan kerana rasa takut kepada isteri. Takut isteri mengamuk atau melaporkan kepada pihak keluarganya kadang-kadang boleh membuat suami tunduk pada isteri.

2. Umur isteri lebih tua dari suami.
Biasanya mereka yang punya isteri lebih tua cenderung menjadi suami yang hormat dan tunduk pada isterinya. Akibatnya, rasa hormat dan tunduk tersebut mengarahkan si suami menjadi takut isteri.

3.Mempunyai anak pertama perempuan.
 Banyak orang yang mengatakan, kalau ada pasangan yang punya anak pertama perempuan itu ertinya suaminya adalah suami takut isteri. Meskipun tidak masuk akal, namun kebanyakan fakta membuktikan perkara itu benar.

4. Gaji isteri lebih tinggi dibanding gaji suaminya.
 Perempuan yang mempunyai pendapatan lebih tinggi biasanya lebih dominan, termasuk dalam hal rumah tangga. Merasa memiliki kuasa yang besar atas gajinya, isteri cenderung lebih mengawal urusan rumah tangga termasuk mengatur suami. Akibatnya, suami menjadi suami takut kepada isteri.

5. Isteri peminta dan cemburuan.
Ciri suami takut isteri juga boleh dilihat dari sikap isterinya. Seorang isteri yang sangat cemburu dan suka meminta atau menuntut perkara yang bukan-bukan yang mana boleh membuat suami takut isteri. Kebiasaan isteri yang selalu mengawal apapun aktiviti yang dilakukan suaminya jadi petanda kalau dia adalah suami takut isteri.

Ada satu perkara yang sangat ditegah oleh orang-orang tua dahulu sejauh mana kebenarannya anda fikirkanlah sendiri. Jangan sesekali dijadikan amalan menyidai seluar dalam isteri. Jika isteri uzur mungkin boleh diterima jika sihat jangan diamalkan.

Mungkinkah anda ada memiliki perkara yang dinyatakan diatas? Seandainya anda memiliki ciri-ciri yang dinyatakan diatas? Mungkin anda telah di kategori diantara mereka yang takut kepada bini.

Daripada Abu Hurairah RA berkata:
"Orang yang beriman yang paling sempurna imannya ialah orang yang paling baik akhlaknya. Dan orang yang paling baik diantara kamu ialah orang yang paling baik akhlaknya terhadap isterinya". (H.R. Tarmizi)

Moralnya : Sayang kepada isteri kata orang... kena dinasihat-nasihatkan jangan didiam-diamkan.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

1 ulasan:

  1. Mak saya cukup tak suka jika suami yang jadi tukang sidai kain baju.. Biarlah suami tu buat kerja lain.. Bak kata AAP, kalau isteri tu tak sihat, tu lain cerita la..

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<