Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

17 Mac 2013

SERANGGA YANG PELIK 'TOIED'


Bagi kita yang tidak pernah melihat serangga ini mungkin kita rasa amat pelik. Namun bagi sesetangah orang lain mungkin sudah biasa melihatnya bukan sesuatu yang pelik.

Serangga ini biasa akan berada atau terlihat di pokok-pokok di hutan, pokok langsat terutamanya. Nama sainstifik serangga ini saya pun tak tahu mungkin gamak belum pernah di buat kajian tentangnya. Spesis apa saya pun tak tahu, kemungkinan spesis belalang gamaknya.

Bagi masyarakat kampung serangga ini di sebut atau dikenali dengan nama "TOIED" mungkin hanya orang  disebelah Kampung Tanjong Besar, Benta, Kuala Lipis yang menyebutnya "TOIED" . Mungkin juga di tempat lain, lain pula nama dan sebutanya. Pasti jenarasi di hari ini mungkin sudah tidak mengenali serangga ini, apatah lagi mengetahui akan namanya.

AAP - Penulis pun ingat-ingat lupa sama ada pernah melihat serangga ini. Pelik juga bagaimana boleh mendapat nama "TOIED" ini. Sebab nama tersebut ada maksud lainya di kampung saya :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

3 ulasan:

 1. kome panggil belalang gajog kalau masuk ke hutan biasa sgt jump, kata org dia ni suka menyakat org jg hehehe

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kampung kome sebut Toied :) kas pun jarang jumpa :)

   Padam
 2. kas bese dengor dee sebut toied tapi x penah tgk goner natangnya..gitu rupanya yak!!

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!