Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

17 Nov 2012

KENAPA PERLU MEMASANG ALEXA RANK DI BLOG?

Rasanya semua majoriti blogger tau apa itu ALEXA RANK kann... tak payah citer panjang-panjang semua dah tau :) dan ramai blogger impikan blog mereka berada pada kedudukan yang terbaik Rank Alexa yang dimaksudkan ialah seperti contoh gambar bawah ni.
Ini merupakan contoh Rank Alexa blog akuanakpahang yang sememang tak sehebat blog orang lain :( Namun alhamdulillah reputation sudah jauh menurun daripada ribu riban dahulunya, sekarang dah dapat angka agak kecil sedikit :) Selagi kecil angka Reputation untuk sesuatu blog itu selagi bagus dan hebat :)

APA ITU ALEXA RANK
Alexa merupakan tempat pemberi ranking terhadap suatu weblog. Alexa sangat biasa digunakan bagi kalangan blogger manapun untuk melihat ranking blog mereka. Ada dua rank yang akan dapat dilihat di Alexa Rank iaitu diperingkat Dunia dan juga diperingkat Malaysia.

Secara teori alexa memberikan ranking terhadap suatu weblog berdasarkan pengunjung ataupun trafik dari weblog tersebut, semakin sibuk trafik weblog tersebut maka semakin baiklah reputasinya rank alexanya. Terikat sama pada faktor lainya bukan diatas trafik semata-mata :(

Daripada kefahaman membaca dan pemerhatian, selain faktor trafik salah satu faktor untuk mendapat rank alexa yang terbaik ialah anda wajib memasang toolbar alexa pada blog anda dengan meletakkan toolbar alexa akan lebih mudah untuk memantau blog anda atau ada memantau rank alexa anda.. pendek kata kalau kita bersungguh nak naikan trafik blog kita web site berkenaan juga bersungguh menarik trafik blog anda :)

Seandainya ada pihak yang mengatakan tak perlu atau tak kisah dengan ALEXA RANK terserahlah pada hak masing-masing tul dak ? tetapi kebiasaan yang berfikiran macam itu kerana anda tak pernah dapat rank yang baik dan juga buat blog suka-suka sahaja... sesekali apa salahnya sudah alang-kepalang anda blog mestilah nak yang terbaik.

Untuk melihat rank alexa blog anda sila ke ALEXA. COM<--- masukkan url blog anda. Untuk meletakkan toolbar rank alexa blog anda, ambil kod di ALEXA dan cari TAB toolbar dekat bawah blog ini.

U/P : Ada pendapat yang mengatakan kalau alexa rank anda bagus untuk sesuatu web site atau blog, Syarikat pengiklan luar pun akan mengintai dan akan bayar kita dengan harga yang lumayan :) Kalau belum memasang ALEXA RANK boleh mengushar untuk memasangkanya  :)

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

4 ulasan:

  1. terime kasih daun keladi.
    baru cuba-cuba nak pasang di blog lepas baca tadi

    BalasPadam
  2. Sesama, bolehlah pelan2 membuatnya.

    BalasPadam
  3. salam Yassin..
    tahniah ranking dah baik Alexa ler nih..tapi dari
    pengalaman koi..Alexa ni bukan betul sangat pun..banyak blog yang
    trafik puluh juta pageview..ranking Alexa jauh dari blog koi yang yang hanya berapa je trafik masuk..Jadi terserah pada kita nak menerima ranking Alexa nih :)

    BalasPadam
  4. Wmsalam, Betul tu Zul ada juga pendapat yang mengatakan begitu yang koi dengor... apa pun koi rasa sekadar merujuk trafik keblog kita sahaja sebagai bandingan.

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARIAN ARTIKEL

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<