Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

11 Nov 2012

KENAPA NAMA-NAMA RIBUT TROPIKA, TAUFAN DIKAITKAN DENGAN NAMA ORANG PEREMPUAN?


Di Lautan Atlantik, ribut tropika yang mencapai kelajuan angin yang berterusan 39 batu sejam diberi nama, seperti "Ribut Tropika Fran". Jika ribut mencapai kelajuan angin yang berterusan 74 batu sejam ia dipanggil taufan - seperti "Hurricane Fran". Jadi, ribut taufan tidak diberi nama, ribut tropika diberi nama, dan mereka mengekalkan nama mereka jika mereka berkembang menjadi taufan. Nama-nama yang akan digunakan untuk ribut Atlantik baru-baru ini dan masa depan yang disenaraikan dalam jadual di bawah.

Nama-nama yang digunakan untuk Atlantik Ribut Tropika
Kebanyakanya nama-nama taufan tersebut adalah nama orang perempuan :) Contoh nama-nama taufan yang pernah berlaku - taufan Sandy, taufan Katrina, taufan Irene dan taufan Wilma dan nama-nama lain yang bakal di sebut nanti seperti diatas. Gamaknya orang perempuan nie kalau nak marah memang sikit ganas dan  hebat :)  mereka sangat liar, basah dan garang :) tetapi apabila mereka pergi, mereka ambil rumah, kereta dan sebagainya bersama mereka. Berbeza dengan orang lelaki dia orang akan tinggalkan aje :)  Atau mungkin anda ada pendapatanya yang tersendiri? akuanakpahang

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

2 ulasan:

 1. 1. 'Sandy' bukan nama perempuan sahaja tetapi nama yang boleh diberikan kepada lelaki mahupun perempuan. Contoh nama lain yang 'dual gender' ialah Blake, Cameron, Jessie, Casey, dan banyak lagi.

  2. Kamu kata "Kebanyakanya nama-nama taufan tersebut adalah nama orang perempuan". Ada kamu kira berapa nama lelaki dan berapa nama perempuan? Hakikatnya, nama yang disenaraikan untuk pengunaan adalah bergilir-gilir lelaki dan perempuan. Cuba kamu siasat sendiri.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Benar, namun namanya lebih mirip pada nama orang perempuan tidak bergitu ? :)

   Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<