Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

17 Okt 2012

MENGAPA WANITA LEBIH CEPAT PANIK BILA MENERIMA BERITA BURUK?Setelah menerima, membaca atau mendengar sesuatu perkhabaran yang negatif, apa reaksi anda? Kebanyakan kaum lelaki hanya sekadar menderngar tanpa menanggapinya dengan serius, mereka kelihatan lebih santai. Sebaliknya, para wanita mendadak menjadi lebih panik dan protektif.

Keadaan ini menunjukkan tahap kepekaan terhadap situasi stress. Sonia Lupien dan pasukan dari University of Montreal, Kanada, meneliti sekumpulan lelaki dan wanita yang membaca artikelnya baru-baru ini.

Satu kelompok dilihat hanya 'neutral berita', sementara kumpulan lain menunjukkan artikel yang mereka baca dianggap sebagai berita 'negatif'. Setelah membaca berita, peserta melakukan ujian psikologi standard untuk mengukur stress. Mereka juga memantau tahap stress dengan mengukur kadar kortisol saliva (hormon stres).

Seperti dilaporkan Daily Mail, para penulis kajian ini mendapati bahawa walaupun membaca berita negatif, tingkat stress pada lelaki tidak akan meningkat dengan cepat. Namun pada wanita yang membaca berita negatif, tahap kortisol akan meningkat lebih tinggi. Wanita pun mempunyai ingatan dan tindak balas emosional yang kuat terhadap berita negatif tersebut.

Walaupun penyelidikan sebelumnya telah menilai peranan media massa sebagai faktor peningkat stress, ini adalah kajian pertama yang mempersoalkan kesan daripada penerbitan berita negatif pada kereaktifan stress. Sumber asal VIVAlife.Com Olahan semula by akuanakapahang

AAP - Orang lelaki jenis sedikit keras hatinya dan mungkin sedikit payah gelabah berbanding orang perempuan yang lembut hatinya.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

3 ulasan:

  1. Salam Abg Yassin, Lelaki ni jenis wat tak tau je wehhhh... hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pendek kata orang jantan nie kadang buat tak cakne aje yak :(

      Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!