Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

29 Ogo 2012

TIDUR MENDENGKUR BOLEH MEMBAKAR KALORI ?

Tidur mendengkur selalu dikaitkan dengan masalah kesihatan tetapi tahukah anda ternyata tidur berdengkur juga baik untuk kesihatan terutama bagi anda yang ingin menurunkan berat badan sebab berdengkur boleh menurunkan kalori yang ada di dalam tubuh anda.

Sebuah kajian yang dilakukan oleh beberapa saintis dari University of California, San Francisco, termasuk hal yang menarik tentang berdengkur yang dapat menurunkan kalori dalam tubuh manusia menurut  para penyelidik semakin kerap dengkuran seseorang ketika tidur maka semangkin banyak kalori yang dibakar. Perkara ini terjadi kerana dengkuran menyebabkan kerja sistem saraf semakin meningkat dan membakar sejumlah kalori.

Penelitain ini melibatkan 212 pesakit yang mengalami masalah berdengkur ketika tidur. Dari hasil kajian didapati bahawa pesakit yang mengalami masalah serius dengan dengkuran boleh membakar 2,000 kalori setiap hari meskipun mereka sedang tidur.

Sementara kalori yang terbakar pada mereka yang jarang sekali mendengkur hanya 1.626 satu hari.

Walaupun berdengkur boleh membakar banyak kalori, namun para penyelidik memberi amaran bahawa berdengkur boleh juga menyebabkan munculnya masalah lain.

"Mendengkur yang biasanya muncul akibat keletihan juga boleh menyebabkan menurunnya aktiviti secara fizikal," jelas Eric J Kezirian, pemimpin penyelidikan. Sumber asal smartnewz.info olahan semula drp akuanakpahang

AAP - Sememang sedap kalau tidur sampai mendengkur nie... masalahnya orang disebelah tetap tidak akan jadi tidur kita kalau orang disebelahnya kuat sangat mendengkurnya huhuhu...

Wassalam, Wa'allahhualam.

4 ulasan:

 1. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
  Bersabarlah dalam bertindak agar membuahkan hasil yang manis.,.
  ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

  BalasPadam
 2. iye ke gitu...
  kalau letih sgt baru kome tidur berdengkur heheheh

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!