Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

31 Ogo 2012

BERAPA KALI MATA BERKELIP SETIAP MINIT?

Gamaknya berapa kali mata anda berkelip dalam setiap minit? Mengikut kajian mata kita akan berkelip sebanyak tidak kurang 15,000 kali dalam masa sehari. Kalau dibahagi dengan 24 jam, 1jam anda telah berkelip sebanyak 625 kali dan setiap satu minit tidak kurang mata anda akan berkelip sebanyak 10 kali betul ker? cubalah sendiri :)

Tanpa anda sedari, semasa anda  membaca tulisan ini, mata anda telah berkelip beberapa kali.  Kemungkinan besar anda tidak pernah menyedarinya dan anda terus-menerus melakukannya.

Mengapa mata anda berkelip begitu kerap dalam sehari? Tujuannya untuk melindungi kedua bola mata anda. Dalam prosesnya, anda mungkin juga telah memberi petunjuk-petunjuk tanpa anda sengaja mengenai cara kerja otak anda.

Kerlipan rutin tujuannya agar air mata membasahi permukaan mata yang mengering. Dengan satu atau dua kali berkelip per minit seharusnya sudah cukup untuk melakukan pekerjaan mencuci dan melembapkan mata.

Berkelip juga menggambarkan emosi dan perasaan anda. Sebagai contoh, perasaan cemas membuat mata anda berkelip lebih banyak. Jika anda panik, maka tanpa anda sadari, mata anda akan berkelip lebih banyak berbanding situasi normal. Menarik bukan mengenai kerlipan mata anda yang memiliki banyak manfaat.

AAP - Kalau mata anda tidak berkelip-kelip itu tandanya anda sedang asyik membaca cerita didalam blog ini terima kasih :)

Wassalam, Wa'allahhualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!