Kod HTML Script No Copy Paste

UPDATE ENTRI TERKINI :

6 Mei 2011

DEFINISI HARI HOL NEGERI PAHANG

Salam semua mungkin ada diantara kita yang tidak mengetahui apa itu hari Cuti Hol Negeri Pahang yang disambut pada tanggal 7 Mei setiap tahun. Ianya merupakan cuti umum bagi Negeri Pahang sempena menyambut Hari Hol setiap tahun.

Kamus Dewan mendefinisikan bahawa Hol bermaksud kenduri arwah yang diadakan setahun sekali. Dalam konteks ini, Hari Hol di Pahang merupakan hari memperingati kemangkatan keluarga diraja di negeri ini. Hari Hol diisytiharkan sebagai cuti umum di Pahang bermula tahun 1974 bagi memperingati kemangkatan Sultan Pahang keempat, Sultan Abu Bakar iaitu ayahanda Sultan Ahmad Shah yang masih bertakhta pada hari ini. Serentak dengan hari pemakaman Sultan Abu Bakar itu, semua Jabatan kerajaan negeri, Persekutuan dan swasta diarah bercuti selama sehari.


Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat daripada :
 

16 ulasan:

  1. selamat bercuti AAP dan semua warga kuantan...

    PS: thanks syer definasi ttg hari hol ya

    BalasPadam
  2. Koi kerje esok....Tak dapat nok cuti weh..

    BalasPadam
  3. jatuh pd hari sabtu menang dah cuti huhuh x best la serupa je

    BalasPadam
  4. Malam 7 May, kalau lalu area padang polo tu kan..wangi jek bau...dulu x pasan gek,ustazah yg bgtau...

    BalasPadam
  5. (merujuk kepada cik shinju)
    wey! betul ke tu? nyaman je tengok padang polo tu.. siap ade kuda.

    BalasPadam
  6. Cik Shinju - cer cerita kome tak tau.... ( kalau bender berat usohlah )

    BalasPadam
  7. Koi pun ustazah yg gtau..
    mase tu kami qiamullail..
    koi teman ustazah balik umah dia amik brg..
    lalu kat pdg polo ter..harum jek baunya..
    Ustazah kabo Almarhum tu berdaulat,tggi ilmunya..
    Wallahualam...

    BalasPadam
  8. salam..
    selamat bercuti buat warga Pahang
    dan sesiapa yang bekerja di Pahang..
    patutlah byk orang kenduri kawin
    besok..
    :)

    BalasPadam
  9. cumanya sebagai rakyat, tidaklah sangat dapat menyertai atau merasai 'semangat' hari hol pahang ini.. adakah ianya terhad kepada istana, kerabat dan orang2 besar negeri pahang saja... kita rakyat biasa ni kena ingat mati tiap2 hari..

    BalasPadam
  10. mohon kebenaran nak post kat facebook ya

    BalasPadam
  11. SMKA TAHAP,JERANTUT JUGAK SLALU KENE GANGGU NGAN ANTO PDE MALAM HARI HOL

    BalasPadam
  12. selamat bercuti pada penjawat awam pahang, tapi aku sebagai rakyat marhain biasa tetap kerja macam biasa

    BalasPadam
  13. idup pahang tp kijo kat KL haha..

    BalasPadam

PERINGATAN: Blog Aku Anak Pahang tidak bertanggungjawab terhadap mana-mana komentar yang diutarakan melalui laman blog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian pemilik blog. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KLIK PERCUMA DAPATKAN INFO SELANJUTNYA.

SENARAI ENTRI TERKINI :

RUJUK ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :