Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

19 Mac 2017

SERANGGA RIANG-RIANG RERIANG CICADAS

Serangga Riang, reriang, Cicadas atau cengkerik atau selalu kita sebut dikampung sebagai nama riang-riang atau reriang adalah sejenis serangga yang unik. Putaran hidupnya bermula dari sebiji telur, kemudian jatuh kebumi sebagai ulat , masuk kedalam tanah , keluar semula sebagai riang-riang, mengawan dan mati. Jangka hidup tidak lama sekadar beberpa bulan sahaja. Reriang ialah serangga dalam order Hemiptera, suborder Auchenorrhyncha, dalam superfamili Cicadoidea, dengan mata besar terbuka luas di kepala dan biasanya bersayap lutsinar dan mengeluarkan suara atau bunyi agak bising.

Terdapat kira-kira 2,500 spesies reriang di serata dunia, dan banyak lagi belum dikelaskan. Ada perlbagai warna paling popular berwarna hijau, hitam dan merah. Saiz juga ada kecil dan besar, Serangga ini boleh dikatakan adanya bermusim terutama bila musim panas. Serangga ini biasanya mengeluarkan bunyi yang bising terutama di waktu senja dan malam hari dan tidak aktif diwaktu saing hari.

Difahamkan kalau masyarakat di Sabah serangga ini dinamakan "Towir" mereka disana memakan serangga ini dengan cara mengoreng ranggup. Rasanya tidaklah diketahui mungkin enak agaknya. Mitos daripada serangga ini di zaman kanak-kanak orang tua-tua selalu juga mengaitkan serangga ini dengan hantu syaitan dan dilarang bermain dengannya. Moral agaknya sebab serangga ini keluar di waktu maghrib jadi bukanlah waktu yang sesuai untuk bermain.

Siaran Blog : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!