Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

7 Mac 2017

INFO SYILING SULTAN BRUNEI SATU SEN 1304 HIJRAH 1887 MASEHI

Sedikit info yang dapat dikongsikan berkaitan dengan syiling atau matawang awal Brunei termasuk cengkerang cowrie. Brunei juga mengeluarkan duit syiling timah denominasi Pitis dalam AH1285 (AD1868). Ini diikuti oleh duit syiling satu sen dalam AH1304 (AD1887) Brunei juga terkenal dengan teapots gangsa, yang telah digunakan sebagai mata wang dalam perdagangan tukar barang di sepanjang pantai Borneo Utara. Ia juga merupakan duit syiling terakhir yang dikeluarkan sebelum pengenalan mata wang Straits Settlements adalah 'Duit Bintang', atau dikenali sebagai 'Bintang duit syiling. Ia dipanggil duit syiling Star kerana bintang yang dicetak di bahagian depan duit syiling. Ia telah dicetak di Birmingham, England, pada tahun 1887. Ia diperbuat daripada tembaga.

Sultan Hashim Jalilul Alam Aqamaddin adalah ke-26 Sultan Brunei. Beliau memerintah Brunei 1885-1906, dan beliau mengeluarkan ini duit syiling tembaga pertama bagi Brunei yang mengandungi Cent denominasi 1 dan tarikh Bahasa Arab 1304 AH (1887) syiling .Ini telah dicetak di pudina Ralph Heaton and Sons, Birmingham, England .. ini adalah satu perubahan besar dari syiling Brunei sebelum ini yang semuanya ditempa daripada timah. Reka bentuk duit syiling yang dipaparkan bintang pecah lima, menyebabkan syiling ini untuk menjadi lebih dikenali sebagai "Duit Bintang" diameter (Star Cash) .Ia adalah berukuran 29.00mm.

Info matawang ini :

Negara: Brunei
Tahun: 1304 Calendar: Islam (1887) Masehi
Nilai: 1 Cent (0.01)
Kandungan: Tembaga
Berat: 9.33 g
Diameter: 28.83 mm
Bentuk:
Demonetized: ya
Description: -
Bahagian depan: Lima menegaskan Bintang dalam jejari menunjuk bulatan, sekitar yang merupakan tulisan Jawi "Belanja Perentah Brunei Satu Sen sanat 1304" Lettering: 1354 Songsang: Angka '1' dalam bulatan kosong sekitar yang merupakan legenda: "Kesultanan Brunei 1304"
Edge: Plain
Mintage: 1,000,000 keping.

Edisi ke-21 The Standard Catalogue Of Malaysia-Singapura-Brunei Coin & Paper katalog Wang akan dijual pada Harga Jualan Disyorkan (RSP) daripada RM93.00. (US $ 29,00).
Catalogue Setiap Steven Tan dijual Dickson Niew Collection Shop akan ditandatangani oleh Encik Steven Tan (PNM) - Sumber Google

AAP -  Maaf syiling milik saya ini tidaklah secantik mana, namun cukup sekadar ada, untuk koleksi dan simpanan peribadi sahaja.

Siaran Blog : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

2 ulasan:

  1. Balasan
    1. belum rare lagi la bro... saya ada sekeping juga siling bintang ni. klu ada yg berminat ..0198718550

      Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<