Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

22 Jan 2017

SYILING POOR

Pada tahun 2007, yang membawa persatuan peniaga industri duit syiling numismatists Guild Profesional (PNG), mengeluarkan keputusan kaji selidik peniaga duit syiling utama yang memberikan pendapat profesional mereka kira-kira 11 perkhidmatan pensijilan. PCGS dan NGC telah dinilai "Superior" secara keseluruhan, dengan ANACS dan ICG dianggap "baik". PCI dan SEGS telah disenaraikan sebagai " POOR @ Teruk", manakala yang dikenali sebagai "tidak boleh diterima" adalah Accugrade (ACG), Numistrust Corporation (NTC), Hallmark Coin Grading Service (HCGS), American Syiling Club Perkhidmatan Grading (ACCGS), dan Star Grading Services (SGS ). 

AS syiling penggredan telah berkembang sejak beberapa tahun untuk satu sistem yang lebih halus dan perbezaan gred yang lebih halus. Pada asalnya, hanya terdapat dua gred, baru dan terpakai. Ini berubah kepada sistem surat penggredan bermula dengan gred yang paling rendah - Basal Negeri (juga Poor (PO)), kemudian meneruskan Fair (Fr), Tentang atau Hampir Baik (AG), Good (G), Sangat Baik (VG), Fine (F), Very Fine (VF), Amat Fine (EF), Hampir atau Perihal Uncirculated (AU), Uncirculated (Unc) dan sehingga Brilliant Uncirculated (BU). Gem Uncirculated adalah lebih kurang sama dalam penggunaan untuk bu pada masa itu. gred berangka 1-70 kini mengiringi gred lisan.

PO - Poor < 5%
G - Good 10%
VF - Very Good 25%
F- Fine 50%
VF - Very Fine 75%
EF - Extremely Fine 90%
AU - About Uncirculated 95% + some luster
Sumber : Wikipedia

Syiling diatas digredkan sebagai POOR mungkin sudah tiada ada nilainya dalam dunia numismatik tapi masih tetap ada dalam nilai sejarahnya. Jadi tak salah jika disimpan sebagai salah satu koleksi numis yang menarik.

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<