Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

6 Ogo 2016

CARA MEMBUAT TEMPOYAK PAHANG

Post ini sekadar nak berkongsi cara-cara membuat tempoyak yang mudah dan simple sahaja. Kalau orang Pahang menyebut "tempoyok" cara membuat tempoyak ini ada bermacam-macam cara boleh dikatakan setiap negeri ada cara tersendiri untuk membuat tempoyak ini.

Disini penulis sekadar berkongsi cara membuat tempoyak cara orang Pahang. Penyediaan untuk membuat tempoyak ini sangatlah mudah tapi untuk menghasilkan tempoyak yang baik dan tahan lebih lama amat perlu pada buah durian yang terbaik dan berkualiti. Durian kampung adalah yang terbaik jika anda ingin membuat tempoyak. Sementara durian kahwin tidak sesuai sama sekali berkemungkinan kerana isi durian kahwin banyak air, tempoyak cepat busuk dan tidak bertahan lama

Pertama untuk membuat tempoyak cari atau pilih durian kampung yang berkualiti tidak buruk, merekah, buruk dan sebagainya. Walalupun kita boleh sahaja membuat tempoyak daripada durian seumpama itu tapi kurang berkualiti.

Kedua selepas isi durian di keluarkan atau di asingkan daripada bijinya campurkan garam secukup rasa dan di gaul @ lecik bagi halus sedikit. Garam lebih sedikit tidak mengapa untuk tempoyak tahan lebih lama. Garam ada yang menggunakan garam kasar atau halus terpulang pada anda penting mesti berasa garamnya.

Ketiga biarkan semalaman bagi agar tempoyak tersebut mengambang jika ada lebihan daripada air durian tersebut sebaiknya dibuang dahulu, kemudiaan boleh disimpan didalam bekas atau balang yang sesuai dan disimpan didalam freezer untuk bertahanan lebih lama. Tempoyak jika disimpan dalam freezer boleh bertahan sehingga 2-3 tahun atau boleh bertemu kembali dengan musim durian semula.

Catatan : Kebiasaanya tempoyak Pahang tidak dicampurkan adukkan dengan sebarang perkara yang lain lada, pisang dan sebagainya hanya durian dan garam sahaja. Bagi menjamin keasilian rasa tempoyak tersebut. Selamat mencuba. :)

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

2 ulasan:

  1. OOO... Saya pula buat tempoyak terus masuk isi durian tu dalam balang, kemudian masukkan garam, lepas tu tutup. Simpan selama 1 bulan. By the way teknik yg tuan bagi ini pun bagus juga. Boleh try nanti. terima kasih.

    BalasPadam
  2. Poyok...makanan pembuka selera utk mendatang kembali selera ...yg telah lama hilang setelah lama makam westen food....

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<