Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

23 Apr 2016

MODUS OPERANDI PEMBALAKAN HARAM DI PAHANG

MODUS OPERANDI PEMBALAKAN HARAM (Berdasarkan soal-siasat, maklumat dalaman, perangkaan kes, perisikan dan kajian selama 30 tahun di Pahang) Ramai yg tertanya-tanya bagaimana sebesar-besar batang balak boleh dicuri dari hutan dan dibawa keluar hingga ke kilang papan? Jawapannya... kalau kerana duit semuanya boleh! Rasuah, penyelewengan dan salahguna kuasa, bukan perkara baru dalam industri pembalakan, sebaliknya ia sudah berakar-umbi sejak bermulanya kegiatan pembalakan itu lagi!.

Sehingga kini sudah ramai pegawai dan kakitangan Jabatan Perhutanan ditangkap, didakwa dan dijatuhi hukuman kerana kesalahan rasuah, termasuk menerima wang suapan sebagai balasan kerana tidak mengambil tindakan terhadap pembalak haram dan pembalak yg tidak mengikut peraturan perhutanan. Namun, lebih ramai yg terlepas walaupun umum boleh melihat sendiri kemewahan mereka yg terbabit, terutama selepas bersara.

Biasanya pembalakan haram berlaku di kawasan hutan berhampiran kawasan pembalakan yg dilesenkan kerana "menumpang lesen" adalah pra syarat untuk membawa keluar kayu balak yg ditebang curi.

Namun, ada juga kes pembalakan haram menggunakan papan tanda lesen palsu, lesen tamat tempoh dan nama pihak istana. Kes seumpama ini pernah dilaporkan dalam TV3 membabitkan ribuan tan balak yg ditebang dari Hutan Simpan Kemasul, Pahang pada bulan Ramadhan tahun 2008. Ada juga kes balak curi yg dibawa keluar dari hutan simpan menggunakan "Pas Memindah Balak" palsu atau pendua. Kes seumpama ini pernah dikesan dalam satu operasi diketuai Pengarah Perhutanan Pahang ketika itu, Datuk Che Hashim bersama TV3 di Rompin, Pahang pada tahun 2006.

FOTO: Pegawai Unit Penguatkuasa Jabatan Perhutanan Pahang menyaksikan ribuan tan kayu balak yg dicuri dari Hutan Simpan Kemasul pada bulan Ramadhan 2008. Tangkapan dibuat hasil maklumat yg disalurkan kpd Wartawan TV3 Pahang. Pembalak haram memasang papan tanda lesen palsu menggunakan nama Sultan Pahang. Sumber kredit : PEKA PAHANG

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<