Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

8 Mac 2016

PADANG TERBANG SUNGAI TIANG KUALA TAHAN

Hari ini 08.03.2016 penulis sempat ke Padang Terbang Sungai Tiang, Kuala Tahan serta kampung berdekatan Kampung Gol. Penulis sekadar ingin melihat apa yang dikatakan oleh mereka sebagai Padang Terbang atau dahulu disebut mereka sebagai lapangan terbang yang terdapat di kampung Sungai Tiang, Kuala Tahan ini. Gambar diatas sekadar perkongsian bersama bagi mereka yang belum pernah menjejak kaki ke Sungai Tiang, Kuala Tahan ini.

Padang Terbang ini dibina pada awal tahun 1980an. Pada anggapan orang luar atau orang luar negara ramai yang beranggapan itu ialah Airport Sungai Tiang kerana jenama Taman Negara Pahang. Sebenar tidak begitu, mungkin sekadar kegunananya untuk mendarat kapal terbang yang ringan sahaja untuk membuat kerja-kerja membaja tanaman. Padang terbang ini tanpa kawalan daripada menara sebab tiada menara kawalan disini.

Mungkin ada perancangan untuk masa hadapan Padang Terbang ini boleh dinaiktaraf sebagai Lapangan Terbang Sungai Tiang Jerantut dinaik taraf segala kemudahan dan kelengkapan sebagai sebuah airport moden serta dijadikan sebagai pintu masuk utama melalui udara ke Taman Negara Pahang.

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

1 ulasan:

  1. Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

    Aaron
    aarongrey112 gmail.com

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<