Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

UPDATE ENTRI TERKINI :

15 Mac 2016

INFO SYILING 1 SEN 1962 MALAYA BRITISH BORNEO

Info berkaitan dengan syiling 1 sen Malaya and British Borneo adalah keluaran pada tahun 1962. Garis pusat : diameter 17.70mm, Berat 1.94gm. Material jenis gangsa Type Bronze. Tempa minted by Royal Mint UK Jumlah keluaran (mintege)  sebanyak 45,000.00. Harga semasa kalau sekadar VF tidak lebih RM 3-7 sekeping ianya amat bergantung pada kondisi syiling tersebut.

Tentu kita tertanya juga apakah kelebihan syiling ini? Paling istimewa syiling pertama ditempa menggunakan imej tradisional tempatan nusantara iaitu keris melayu, sesuai dengan syiling 1 sen keluaran terakhir siri Malaya and British Borneo sebelum pembentukan Malaysia pada 16 September 1963.

Dahulu syiling ini sekitar tahun 1970an amat mudah djumpai kegunaan agak terhad mungkin kurang di urusniagakan. Tapi sekarang ianya begitu sukar untuk di jumpai kecuali dibeli secara online. Sekiranya anda ada memiliki syiling 1 sen ini elok juga disimpan untuk koleksi dan tatapan generasi mendatang sebagai bahan sejarah matawang kita. Kerana matawang kita adalah warisan kita.

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

4 ulasan:

  1. memang susah nak cari kot syiling ni

    BalasPadam
  2. Brapa nilai wang krtas jerman thun 1910

    BalasPadam
  3. Brapa nilai wang krtas jerman thun 1910

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARIAN ARTIKEL

Loading

JOIN GROUP NUMISMATIK JUAL BELI

COIN LAMA, DUIT KERTAS LAMA & SETEM LAMA MEMBELI & MENJUAL

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<