Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

19 Feb 2016

MONUMEN SEJARAH KEZALIMAN TENTERA JEPUN DI TEMERLOH

Pasti ramai warga Temerloh atau Mentakab yang tidak mengetahui atau terlepas pandang akan kewujudan monumen bersejarah ini. Monumen ini letaknya di Padang Bola Majlis Perbandaran Temerloh di bandar Mentakab (berdekatan Giat Mara).

Monumen ini telah dibina pada 12 September 1946 bagi memperingati mangsa-mangsa kezaliman tentera fasis Jepun di Temerloh dan Mentakab, khususnya pembunuhan dan penyeksaan kejam tentera fasis Jepun kepada kaum cina pada zaman Perang Dunia Kedua (1941-1945) dahulu.

Terdapat 4 bahasa utama yang diukirkan bagi memperingati mangsa-mangsa yang telah gugur oleh kezaliman fasis Jepun di monumen ini, iaitu bahasa Inggeris, Tamil, Cina dan Jawi (melayu).

Ukiran jawi di monumen bersejarah ini bertulis "Peringatan bagi mereka-mereka yang yang telah hilang jiwanya oleh kezaliman musuh. 12 September tahun 1946." dan ukiran bahasa Cina pula mempunyai lambang kebangsaan cina.

Sehingga hari ini, monumen bersejarah ini masih boleh dilihat di Padang Bola Majlis Perbandaran Temerloh di bandar Mentakab. Sumber dan gambar kredit sepenuhnya : FB Angkatan Bahaman  

BLOG : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

1 ulasan:

  1. ada mak & ayah bagi tahu. Terima kasih sbb dokumenkan dlm blog.

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<