Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

1 Feb 2016

INFO 7 FAKTA KITA PERLU TAHU TENTANG VIRUS ZIKA

Virus Zika disebarkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk. Gejala-gejala yang paling biasa Zika penyakit virus adalah demam, ruam, sakit sendi, dan konjunktivitis (mata merah). Penyakit itu biasanya ringan dengan gejala yang berpanjangan dari beberapa hari hingga seminggu. Penyakit yang memerlukan rawatan di hospital dalam jangka waktu yang lama kerana ianya mungkin sesuatu yang luar biasa.

Pada bulan Mei 2015, Pan American Health Organization (PAHO) mengeluarkan amaran mengenai mengesahkan jangkitan virus Zika pertama di Brazil. Wabak di Brazil membawa kepada laporan sindrom Guillain-Barré dan wanita hamil melahirkan bayi dengan kecacatan kelahiran dan hasil kehamilan miskin.

Sebagai tindak balas, CDC telah mengeluarkan amaran perjalanan (Tahap 2-Amalan dipertingkatkan Langkah berjaga-jaga) bagi mereka yang mengembara ke kawasan-kawasan dan negara-negara tertentu di mana penghantaran virus Zika sedang dijalankan.

Malaysia telah mengeluarkan amaran kesihatan ke semua Klinik kesihatan awam dan swasta mengenai virus Zika. Timbalan Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman berkata kementerian memandang keadaan global dengan kebimbangan besar kerana kemungkinan bahawa penyakit bawaan nyamuk itu akan merebak di sini adalah tinggi.

7 Fakta Kita Perlu Tahu Tentang Virus Zika 

1. Disebarkan Melalui Gigitan Nyamuk
Virus Zika merebak melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti nyamuk yang sama yang juga menularkan virus demam berdarah, chikungunya dan demam kuning."Malaysia mempunyai nyamuk Aedes untuk membawa penyakit dan kepadatan nyamuk di sini adalah sangat tinggi," kata beliau dalam satu kenyataan pada 29 Januari lalu seperti dilaporkan portal New Straits Times Online.

2. Gejala Demam Denggi Berlarutan
Virus ini mampu memberi kesan yang teruk kepada setiap mangsa malah ia mampu membawa maut. Antara sintom-sintom mudah untuk mengenali diri dijankiti virus Zika apabila demam ringan, ruam, sakit sendi berlarutan selama 2 hari hingga seminggu.

3. Menyebabkan kecacatan janin,  di mana bayi yang dilahirkan dengan kepala kecil.
Virus Zika dipercayai mampu memberi gangguan perkembangan otak dan menyebabkan bayi dilahirkan dalam keadaan cacat iaitu berkepala kecil.Amerika Tengah dan Amerika Selatan menyaksikan lebih ramai bayi dilahirkan dengan kecacatan otak dan kepala mengecut.

4. Belum Ada Ubat atau Vaksin Virus Zika
Setakat ini, masih belum ada vaksin mahupun ubat untuk merawat atau mencegah penularan Virus ini. Oleh yang demikian, ibu hamil tidak digalakkan mengunjungi negara yang mempunyai wabak Zika.

5. Jauhi 22 Buah Negara Berikut
Amerika Syarikat mengeluarkan larangan kunjungan ke 22 buah negara ini ekoran wabak Zika yang semakin menular. Negara-negara tersebut adalah Bolivia, Guyana, Brazil, Colombia, El Salvador, French, Guina, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela, Barbados, Saint Martin, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Guadeloupe, Samoa, Cape Verde.

6. Sejuta kes dilaporkan di Brazil,
Dijangka Meningkat hingga 4 Juta Buat masa ini, hampir satu juta rakyat Brazil disahkan menghidapi Virus Zika. Kes 'microcephaly' pula melonjak naik dengan peningkatan wabak Zika. Malah dia dianggarkan bakal meningkat hingga 4 juta. TERKINI : 23 buah negara telah dilaporkan penularan wabak Zika.

7. Jangan Leka, Ambil Langkah Pencegahan Dari Sekarang 
Rakyat Malaysia dinasihatkan agar berhati-hati dan sentiasa peka dalam keadaan kesihatan dan persekitaran. Virus ini mampu memberi kesan teruk dalam jangka masa panjang jika tidak diatasi.
Sumber Google. 

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!