Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

1 Jul 2015

PITIS PAHANG KETUN PAHANG SEJARAH MATAWANG NEGERI PAHANG PITIS SULTAN MUHAMMAD SHAH 1

SEJARAH KESULTANAN NEGERI PAHANG
Sejarah Pemerintahan Kesultanan Negeri Pahang bermula dengan Negeri Melaka telah meluaskan Jajahan takluknya dengan menyerang Pahang daripada pemerintahan Siam . Sultan Mansor Shah ketika itu Sultan Melaka telah menghantar wakil Raja Dato Seri Bija Diraja untuk menjadi wakil Raja menjaga kepentingan Sultan Mansor Shah di Negeri Pahang disekitar tahun 1450.

Peristiwa ketika bermain sepakraga lalu datang berkuda anakanda Sultan Mansur Shah iaitu Putera sulongnya bernama Sultan Muhamad dengan berkuda melintasi tempat permainan sepakraga dan ketika itu tersepak bola sepakraga tadi oleh anak Bendahara secara tak sengaja telah terkena dasta Sultan Muhamamd dan jatuh Dasta Sultan Muhamad . Maka Sultan Muhammad telah marah dan terus menikam anak Bendahara tadi dan anak Bendahara telah meninggal dunia . Peristiwa ini amat dimurkai oleh Sultan Mansur Shah keatas anaknya Sultan Muhammad kerana bertindak menikam anak Bendahara dan menitahkan Dato Seri Bija Diraja Di Negeri Pahang membawa Sultan Muhammad bersemayam di Pahang dan menitahkan bumi Melaka tidak menerima Sultan Muhammad dan menitahkan Sultan Muhamad memerintah Negeri jajahan takluknya di Negeri Pahang .

Bermula daripada peristiwa itu Sultan Muhammad telah bersemayam dan memerintah di Negeri Pahang dengan gelaran Sultan Muhammad Shah1 1470-1475 . Bagi mengukuhkan Pemerintahannya Sultan Muhamad Shah 1 telah mengarahkan Dato Seri Bija Diraja membawa dan menyalin Hukum Kanun Melaka bagi memagari pemerintahnya di Pahang dan Undang-undang Laut Melaka sebagai panduan sistem dagangan di Pahang mengikut amalan Agama Islam mazahab ahli Sunnah Wal Jamahah.

Bagi mengukuhkan ekonomi di Negeri Pahang Sultan Muhamad telah menjalinkan hubungan baik dengan negeri-negeri yang pernah berperang dengan Pahang seperti negeri Acheh dengan mejemput pembesar dan Ulamak serta perdangan Acheh datang ke Pahang. Dan Sultan Muhammad Shah 1 juga menjalinkan hubungan kekeluargaan dengan Siam dengan mengambil anak Raja Siam sebagai isterinya . Bergitu juga dasar hubungan antarabangsa Sultan Muhamad telah mengarahkan satu delegasi dagangan khas dihantar ke Negeri China untuk memperluaskan dagangan dan hubungan duahala diantara Negeri Pahang dan China ..

KAJIAN TENTANG NUMISMATIK
Didalam menjurus kepada kajian Numismatik tentang pengunaan Matawang yang digunakan di Negeri Pahang pada masa Sultan Muhamad Shah 1 tidak banyak catatan yang dapat ditemui . Hanya terdapat catatan hubungan dagang dan urusan ekonomi masih mengunakan sukatan dan timbangan mengunakan skala tahil, kati, sepaha dan pikul dan sebagainya . Dan Matawang ketika itu adalah mengunakan matawang dari negeri Melaka , Johor , Acheh dan Pattani Siam , Ringgit China dan Dollar Sepanyol . Pada peringkat pemulaan kajian yang telah dibuat oleh ahli Numismatik mereka tidak ada catatan dan penemuan tetang matawang yang dikeluarkan sendiri oleh Kerajaan Negeri pahang semasa Pemerintahan Sultan Muhamad Shah 1 ( 1470-1475 ) .

Namun pada tahun 2013 terdapat penemuan baru oleh kumpulan MD Numismatik Malaysia yang dibuat pencarian MD di Pulau Ganchong dan berhampiran Pulau Che Abbas Pekan Pahang. Dimana tempat ini adalah bekas Pelabuhan Sungai dan perdagangan serta pentadbiran Sultan Muhammad Shah 1 . Sultan Muhamad Shah 1 telah bersemayam di Istana Pekan Lama dan di Pekan ini adalah Pusat Pentadbiran Negeri Pahang pada ketika itu .

PENEMUAN MATAWANG PAHANG PERTAMA
PITIS SULTAN MUHAMMAD SHAH 1 [ 1470 -1475 ]

Bagi kajian matawang Negeri Pahang ini Galeri Sha Banknote telah cuba mendapatkan beberapa keping matawang Timah yang dijumpai dan boleh dibuat kajian perbandingan mengukuhkan pendapat yang mengatakan ini adalah Pitih Timah Sultan Muhamad Shah 1 Negeri Pahang sekitar tahun 1470-1475 .

Banyak perbahasan tentang penemuan Pitih Timah yang ditemui di Pulau Ganchong Pekan Pahang dan Pulau Che Abbas Pekan Pahang ini . Kebanyakan pakar-pakar duit Kesultana Melayu seperti Allahyarham Ishar Latif , Tuan Haji Rani dan rakan-rakan lain bersetuju dengan pandangan bahawa Pitah timah yang baru ditemui ini adalah Pitih Timah Sultan Muhamad Shah 1 Sultan Pertama yang memerintah Negeri Pahang sekitar tahun 1470-1475.

Berdasarkan Penemuan baru ini di Pulau Ganchong dan Pulau Che Abbas Pekan Pahang . Dan bentuk design Pitis Timah ini . Maka rekabentuk pitih timah sezaman dengannya 1470-1475 atau sebagainya adalah tidak ada rekabentuk Pitih timah yang dikeluarkan oleh negeri lain yang serupa dengan rekabentuk Pitih Sultan Muhammad Shah I ini. Obverse  Tulisan Jawi Muhammad dan direkabentuk boder dan dot dot diluar boder tersebut dan belakang tulisan jawi  Sultan Al Adil.

Entri copy paste sahaja sekadar rujukan dan pengetahuan bersama. Sumber asal kredit kepada : http://sharuddin58.blogspot.com Gambar  Koleksi Gambar akuanakpahang.blogspot.com

Matawang diatas di sebut Keton Pahang gambar sekadar perkongsian sahaja. Penulis masih tidak mendapat sebarang maklumat yang menarik yang dapat dikongsikan bersama anda. Sekadar mengetahui sahaja nama matawang ini disebut "Keton Pahang".

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!