Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

UPDATE ENTRI TERKINI :

7 Mei 2015

APA MAKSUD NOMBOR SOLID, SERIAL RENDAH, SERIAL TINGGI, NOMBOR TANGGA, BINARY, TRINARY, PENGULANG, RADAR, BOOKENDS DAN HARI LAHIR?

Entri ini sebagai satu perkongsian agar kita semua mengetahui apakah maksud nombor wang kertas dibawah ini. Nombor-nombor wang kertas ini dikalangan pengumpul dan peminat numismatik ada peminatnya yang tersendiri untuk menyimpan sebagai koleksi peribadi dan tidak kurang nombor-nombor ini boleh mendapat tawaran harga yang tinggi dikalangan peminatnya. Jom kita lihat apakah jenis-jenis nama, nombor wang kertas tersebut.

Nombor Solid / Rare Mewah
Contoh AA1111111, AA8888888 dan sebagainya adalah nombor yang hebat ianya terjadi apabila nombor berkenaan adalah sama. Nombor seumpama adalah nombor-nombor yang dicari. Yang di kategorikan mewah dan rare. Kebanyakannya adalah sangat jarang ditemui. Dan jarang juga dijual hanya disimpan sebagai koleksi peribadi. Namun begitu jumlah nombor soli adalah satu nombor adalah berbeza dari nombor yang lain, contonya AA8888188. Jumlah nombor solid yang mantap “8” mungkin akan mendapat permintaan yang tinggi kerana kaum Cina diseluruh dunia menganggap nombor tersebut sebgai nombor bertuah.

Serial Rendah / Low Serial
Kebiasaanya nombor siri dibawah angka 100 (AA0000100) adaah sedikit sukar untuk diperolehi. Melainkan anda ada hubungan rapat dengan pihak Bank Negara Malaysia. Bilangan terendah siri untuk awalan pertama (AA0000001) kebayankan diberikan sebagai cendermata kepada sultan dan pembesar negara sebagai hadiah.

Serial Tinggi / High Serial

Satu lagi siri mewah yang perlu dicari adalah nombor siri tinggi contoh AA1000000 atau AA9999990 dan 100 bilangan diatas.

Tangga / LadderSuatau perkara yang jarang ditemui tapi tetap dicari, nombor tangga soro nombor menaik mahu pun menurun contonya AA1234567 atau AA7654321. Ada juga mereka yang mengumpul sebahagian wang kertas tangga sebagai contoh AA0234567 atau AA0765432.

Binary atau Perduaan

AA0000099 juga boleh dikategorikan sebagai Binary, nota dengan duit digit yang unik . Sebagai contoh nombor perduaan lain-laian adalah AA9999199, AA5535535 atau AA4555544.

Trinary
Bilangan trinary notes ialah apabila wang kertas yang mengandungi 3 digit nombor yang unik, sebagai contoh AA3366644, AA1122331 atau AA0322023.

Radar
Nombor bagi bilangan radar adalah apabila nombor siri adalah sama kehadapan mahu pun ke belakang. Sebagai contoh : AA0322032, AA1232321 atau AA3351533.

Pengulang / Repeater
Perkara ini berlaku apabila satu urutan nombor berulang diawalan, contohnya AA212121, AA6767676 atau AA5050505

Radar Pengulang
A pengulang radar adalah kedua-dua radar dan pengulang contonya AA1008001 AA6007006 atau AA5050505

Bookends
Nombor siri mempunyai urutan yang sama angka di kedua-dua hujungnya Sebagai contoh : AA3084530 “30” adalah dengan urutan digit yang terdapat di kedua-dua bahagian awal dan akhirnya.
Hari Lahir / Birthday
Anda boleh mencari tarikh lahir seseorang pasti ianya menjadi koleksi yang amat bermakna. Sebagai contoh tarikh hari lahir teman baik anda isteri atau sesiapa sahaja. Contoh : mereka lahir pada 19.4.1973, anda boleh mencari notes dengan awal digit AA1941973. Pasti jika anda banyak menyimpan koleksi seperti ini, mungkin mudah mendapat pembelinya. Tambahan pula jika hari lahir tersebut adalah hari lahir selebriti atau orang yang ternama dan terkenal.


Prefix Gantian ZA, ZB, ZC, ZD
Prefix gantian seperti ZA, ZB, ZC dan sebagainya yang bermula dengan nombor awalan yang rendah  seperti 0000xxx juga mendapat perhatian peminat dan pengumpul matawang. Sementara harganya boleh mendapat nilai yang agak tinggi.

Entri sekadar perkongisan dan pengetahuan bersama.
Sumber : AKU ANAK PAHANG

Wassalam, Wa'allahhualam.

29 ulasan:

  1. Assalamualaikum, AAP, baru tahu, patutlah ada yang membeli note RM 10 sehingga berpuluh2 ribuRM, ada nilai rupanya..Terima kasih atas info

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas minat membacanya TQ

      Padam
    2. Saya ada duit RM50
      JJ9999947
      Ada yang berminat
      Whatsapp
      0145114383

      Padam
  2. Rm1 zeti aziz...BT9999199...brape nilai nye ye...bleh sy tahu... 01123846499

    BalasPadam
  3. Almost solid..bab hrga kbiasaannye brgntung pd condition,no siri,mintage,dan hrga juga adalah prsetujuan d antara buyer n seller..

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum dato..
    Maaf saya mau numpang iklan, saya punya wang indon Radar 078870 & 194491, Low number 000071, 877777, 847777, 774444, Double 500500, Trinary 339911, 445577. And wang pilipinas 201677 (birthday). Saya nak jual, barangkali ada yg minat
    e- mail ke: dimasditha0202@gmail.com

    BalasPadam
  5. As'salam...sy nk tanye kalu yg ni biasa ke atau ada harga BN 2266221

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. So saya ada wang serial no 3788837 kira bookend la.. kan?

    BalasPadam
  8. Saya nak tanya kalau AZ 0333339 biasa ke tidak?

    BalasPadam
  9. Saya nak tanya kalau AZ 0333339 biasa ke tidak?

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum sy punyai 1ringgit status bookend kot BQ 4559745 apa nilainya ye

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum sy punyai 1ringgit status bookend kot BQ 4559745 apa nilainya ye

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum, cam mana nak tentukan huruf depan

    BalasPadam
  13. salam saya ada wang kertas RM1 no siri 9000909... berapa yer boleh bida.. dgn t.tgn Zeti Aziz...

    BalasPadam
  14. Salam sy ad duit RM1 SIRI11
    NO SIRI : GZ 3333369 ALMOST SOLID
    CONDITION (VF)
    BERMINAT BOLEH WSSAP SY 0109290838

    BalasPadam
  15. sya ad jual duit lama rm2 AJ 8844840 lau berminat..wsp 0173925364

    BalasPadam
  16. Salam tuan

    Nak tanya adakah nombor cb5565655 ini merupakan prefix radar.

    Mohon jawapan tuan

    BalasPadam
  17. salam..saya nak tanya..saya ada wang kertas Rm 100..no siri dia BB2228886 adakah nombor biasa @ ada nilai nyee...

    BalasPadam
  18. salam..saya nak tanya,saya ada duit kertas Rm 100..no siri BB2228886. Adakah duit tersebut nombor biasa @ ada nilai nyee..

    BalasPadam
  19. salam..saya nak bertanya..saya ada wang kertas Rm 20 no. siri AX3888867,AZ7808989 & Rm 100 no. siri BB2228886..adakah wang ini ada nilai @ tidak..

    Sila Balas..

    BalasPadam
  20. salam saya nak tanya kalau no siri CU2284822 rm10 punya ada harga x.kalau ada boleh pm saya ?0135226214

    BalasPadam
  21. salam ..tumpang tanya ..duit RM10 no siri CU2284822 ada harga tak..newbie lagi..harap ada yang membantu..apa2 pm whatsapp 0135226214

    BalasPadam
  22. Hi sy ada 10 ringgit no siri cj8888997
    Tandatangan zeti aziz.
    Berminat call 011-21854183
    Faisal

    BalasPadam
  23. Hi sy ada 10 ringgit no siri cj8888997
    Tandatangan zeti aziz.
    Berminat call 011-21854183
    Faisal

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARIAN ARTIKEL

Loading

JOIN GROUP NUMISMATIK JUAL BELI

COIN LAMA, DUIT KERTAS LAMA & SETEM LAMA MEMBELI & MENJUAL

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<