Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

22 Nov 2014

PETUA, ADAB DAN AMALAN ORANG MELAYU KETIKA MAKAN

Didalam amalan orang melayu ada petua dan amalan atau adab ketika makan. Jom sama-sama kita baca yang baik boleh diamalkan dan dijadikan pengetahuan dan amalan. Jika kurang sesuai tidak perlu diamalkan. Dibawah ini sedikit perkongsian yang diamalkan oleh orang-orang tua terdahulu.

Bacalah Bismillah dan doa makan sebelum makan dan selepas makan. Duduk dengan baik, tegap dan tidak menyandar, berbaring dan sebagainya. Bersila sebaiknya kerana mungkin kita tidak mengambil makan yang berlebihan. Makan dan minum tidak sambil bercakap dan berdiri.

1. Makan sebaiknya berhidang. 
- Kebaikannya, agar menjadi tertib dan kesempurnaan berumahtanggga, semua makanan disusun dan sempurna lengkap dengan air basuh tangan sapu tangan dan sebagianya. Mungkin reliti kehidupan kita begitu juga tersusun rapi dan sempurna.

2. Amalkan makan dengan menggunakan pinggan yang sama atau sejenis pinggan sahaja.
- Kebaikannya, melambang kesetiaan yang satu pada pasangan tidak kira lelaki atau perempuan. Mungkin Lelaki tidak akan mencari pasangan yang lain ( Isteri elok diamalkan petua ini pada saumi anda, agar tidak mencari pasangan yang lain :)

3. Tidak menambah nasi, isi secukupnya untuk dimakan.
-  Kebaikanya, mengambil makanan ikut keperluan sahaja dan boleh juga mengelak kegemukkan. Ada sesetengah ilmu orang dahulu yang diamalkan tidak boleh menambah makanan. Jika ditambah ilmu kurang menjadi atau dawas.

4. Jangan minum air berselang dengan air ketika makan nasi.
- Kebaikannya, pasti mudah kenyang dan makanan tidak dapat dihabiskan, lebih penting didalam amalan ini jika diamalkan akan memberi kesan buruk pada orang lelaki, akibatnya akan kalah diranjang.

5. Jangan menutup hidangan jika ada orang lain yang masih belum siap makan.
- Kebaikannya, pasti menyusahkan dan ada pendapat yang mengatakan banyak perkara tidak sempurna jika amalan ini terus diamalkan, mungkin antaranya akan kalah didalam perbicaran dan sebagainya. 

6. Selepas makan letakkan sedikit air didalam pinggan.
- Kebaikannya senang nanti untuk mencuci pinggan tersebut dan rezeki juga akan bertambah. Jika dibiarkan kering pasti susah untuk membasuh pinggan tersebut. Seumpama rezeki juga akan kering dan tidak akan bertambah.

7. Sebaiknya selepas makan pinggan mangkuk dibasuh terus.
- Kebaikkanya, bukan sahaja didapur (singki) terus kemas. lebih penting anda mengamalkan nilai kebesihan dan bertanggunjawab dapat menyelesiakan segala masalah dan kesulitan dikemudian hari kelak.

Pasti amalan dan petua diatas dapat memberikan kebaikan kepada pengamalnya, yang baik bolehlah dijadikan tauladan dan pengetahuan yang buruk dijadikan sempadan artikel disediakan oleh : AKU ANAK PAHANG

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!