Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

21 Sep 2014

INFO DAN LOKASI ISTANA MANGGA TUNGGAL, PEKAN PAHANG

 
Info berkaitan Istana Mangga Tunggal : Pada tahun 1975, Istiadat pertabalan Ke bawah DYMM Sultan Haji Ahmad Shah Al Mustain Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Muadzam Shah dan Tengku Ampuan Pahang, DYMM Tengku Ampuan Hajah Afzan Binti Tengku Muhammad telah dilangsungkan. Upacara yang telah berlangsung di Balairung Seri, Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang ini telah dimulakan dengan tembakan meriam satu das menandakan Istiadat Bersiram bermula. Turut berangkat ke Istiadat Pertabalan tersebut ialah DYMM Paduka Seri Sultan Perak dan YAM Tengku Mahkota Pahang. Ke bawah DYMM Sultan telah diputerakan di Istana Mangga Tunggal, Pekan, Pahang pada 24 Oktober 1930.

Baginda telah dilantik sebagai Tengku Mahkota pada bulan Mei 1944 pada usia 14 tahun. Ke bawah DYMM Sultan Ahmad Shah dilantik sebagai Sultan Pahang yang kelima pada 7 Mei 1974 menggantikan ayahanda baginda, Al-Marhum Sultan Sir Abu Bakar Riayatuddin Al-Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Abdullah Al-Mutassimu Billah Shah yang mangkat pada 5 Mei 1974 di Istana Peninjau, Padang Polo, Pekan, Pahang. Baginda telah dimasyhurkan sebagai Yang di-Pertuan Agong Ketujuh Malaysia dan memerintah daripada 26 April 1979 hingga 25 April 1984. Sumber : arkib.gov.my

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<