Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

17 Mei 2014

INFO PERMAINAN WOODBALL BOLA KAYU

Apa maksud permainan Woodball? Permainan Woodball mungkin ianya agak asing bagi sesetengah pihak daripada kita. Namun demikian, permainan ini mula popular dan kian menarik perhatian masyarakat. Selain caranya yang mudah, peralatannya yang murah, serta tempat pelaksanaannya yang fleksibel, woodball juga boleh dimainkan oleh siapa saja, baik anak-anak, orang dewasa mahupun warga emas.

Sejarah asal usul Woodball
Secara literal, woodball merupakan kata dalam bahasa Inggeris yang jika diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia dapat diertikan bola kayu. Menurut sejarahnya, woodball muncul dari idea seorang warga China Taipe (Taiwan) yang bernama Mr. Ming-Hui Weng. Ketika itu sekitar tahun 1990, Mr. Ming ingin membuat kebun bagi ayahnya agar dapat dipakai untuk jalan-jalan dan menikmati pemandangan alam. Selain itu, dia juga mendapat idea untuk memanfaatkan kebun tersebut sebagai tempat bermain bola.

Seterusnya, Mr. Ming pun cuba membuat jenis sukan bola yang boleh dimainkan di tanah yang tidak luas serta murah biayanya agar dia dapat mengajak lebih banyak teman untuk bermain di taman tersebut. Selepas itu, lahirlah woodball ciptaannya. Sukan ini kemudian popular kerana peralatannya yang semakin bagus, sekaligus juga mudah dipelajari dan dimainkan. Akhirnya, woodball mulai popular dan menembusi pelbagai negara.


Istilah Mengenai Woodball
Beberapa penggunaan kata mengenai permainan ini seperti berikut:
 

Course = Padang
Laluan perairan = Lintasan
Starting line = Garis Pemulaan
Starting Area = Kawasan Permulaan (garis persegi yang lebar kesamping
2 meter dan panjang ke belakang 3 meter)
Gate Area = Pintu Gawang
( garis melingkar garis pusat 5 meter dengan pintu sebagai pusatnya, apabila tidak memboleh berada di zon penampan 2 meter)
Mark = Penandaan bola
Out of Bound (OB) = Keluar
Par = Par (sama harga)


Menariknya, meski ada peraturan antarabangsa, woodball tidak harus memerlukan tempat khusus. Lokasi boleh dimainakan dimana sahaja, baik di lapangan sepak bola, tanah luas lain, maupun di pantai. Secara umum, permainan ini terdiri dari 12 lintasan, yang sering disebut laluan perairan, dengan lebar kurang lebih 2 meter dan panjang yang boleh disesuaikan.

Cara bermain woodball cukup sederhana. Bola kayu dipukul dengan pemukul kayu tersebut menyusuri garis lintasan, untuk selanjutnya dimasukkan ke gawang. Pemain yang berjaya memasukkan bola ke gawang dengan perhitungan pukulan yang paling sedikitlah yang berhak menjadi juara.

Terkini dengan kerjasama pihak Majlis Daerah Jerantut, Laman Woodball  ini telah terbina di Jerantut. Bagi peminat permainan woodball anda bolehlah bermain digelanggangnya yang sudah disediakan berhadapan Sek.Keb.Jerantut. Batu 1, Jalan Benta, di atasnya rumah rehat Jerantut.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<