Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

25 Apr 2014

TIPS DAN PANDUAN CONTOH PEPERIKSAAN AKAUNTAN GRED W 41

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41:
Peperiksaan Akauntan Gred Gred W41 ini bertujuan untuk mengukur sejauh mana daya pemikiran serta kebolehan calon-calon dalam mengaplikasi maklumat yang diperolehi dari latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka, soalan-soalan yang diajukan merangkumi pelbagai aspek dengan skop yang luas.

Matlamat peperiksaan ini juga adalah untuk menilai kematangan calon agar sesuai kualiti dan potensi seorang penjawat Akauntan Gred W41.

Peperiksaan ini mengandungi 1 bahagian yang terbahagi kepada 4 seksyen.

Berikut ialah 4 seksyen tersebut :

1. Seksyen A : Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
2. Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah
3. Seksyen C : Esei Bahasa Melayu
4. Seksyen D : Esei Bahasa Inggeris

Seksyen A : Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling

Seksyen ini akan menguji calon dengan perkara-perkara yang berlaku di seluruh dunia dan fokus utama pada Malaysia. Isu-isu yang akan diuji termasuklah politik, ekonomi, sosial, sains, teknologi, sastera, kebudayaan, kesenian, muzik dan sukan.

Skop ini berbentuk umum dan tidak ada bahan rujukan yang spesifik. Calon yang mempunyai sensitiviti terhadap isu semasa dan alam sekitar akan dapat menjawab soalan dalam seksyen ini dengan mudah.

Untuk seksyen ini, anda perlu menjawab sebanyak 60 soalan dalam masa 45 minit. Jumlah markah yang diperuntukkan untuk seksyen ini ialah 30 markah.

Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini akan menguji calon untuk menyelesaikan masalah berdasarkan 3 perkara yang berikut :

A. Kemahiran logik

Elemen ini akan menguji kemahiran berfikir dan kaedah bagaimana calon mengaplikasikan kemahiran menyelesaikan masalah.

B. Kemahiran menginterpretasi data

Elemen ini akan menguji kecekapan calon membuat analisa datauntuk menyelesaikan masalah yang diutarakan.

C. Konsep matematik

Konsep matematik yang diuji termasuk algebra dan geometri. Sukatan matematik yang diuji tidak akan melebihi skima matematik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Untuk seksyen ini, calon perlu menjawab sebanyak 40 soalan dalam masa 45 minit.

Jumlah markah yang diperuntukkan untuk seksyen ini ialah 20 markah.

Seksyen C : Esei Bahasa Melayu

Seksyen ini akan menguji tahap kreativiti dan kebolehan calon sama ada menguasai bahasa Melayu atau pun tidak. Untuk seksyen ini, calon perlu menjawab sebanyak 1 daripada 3 soalan dalam masa 1 jam.

Calon perlu mengarang esei yang mempunyai 200-300 patah perkataan. Jumlah markah yang diperuntukkan untuk seksyen ini ialah 20 markah.

Seksyen D : Esei Bahasa Inggeris

Seksyen ini akan menguji tahap kreativiti dan kebolehan calon sama ada menguasai bahasa Inggeris atau pun tidak. Untuk seksyen ini, calon perlu menjawab sebanyak 1 daripada 3 soalan dalam masa 1 jam.

Calon perlu menghasilkan esei yang disusun dengan jelas, teratur dan logik. Calon juga perlu mengarang esei yang mempunyai 200-300 patah perkataan. Jumlah markah yang diperuntukkan untuk seksyen ini ialah 20 markah.

Cara mendapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41

Sebagaimana yang telah diwar-warkan oleh Tim InfoKerjaya, jualan pakej rujukan ini akan dibuka pada 1 Mei hingga 4 Mei 2014, hanya empat hari sahaja.

Kepada calon yang bakal menduduki Peperiksaan Bertulis Peperiksaan Akauntan Gred W41 ini nanti, anda boleh BOOKMARK page ini bagi memudahkan sebagai rujukan apabila penjualan dibuka pada 1 Mei 2014 nanti.

Ataupun anda boleh menggunakan fungsi langganan dibawah untuk mendapatkan link pembelian pakej rujukan tersebut terus ke email anda supaya anda tidak terlepas untuk mendapatkannya.

Klik pada links langganan dibawah dan masukkan nama serta email anda dan tunggu pihak mereka memaklumkan kepada anda apabila penjualan pakej rujukan dibuka nanti.

KLIK DAPATKAN INFO LANJUT PAKEJ RUJUKAN :
>> PEPERIKSAAN BERTULIS AKAUNTAN GRED W41

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

2 ulasan:

  1. moga berjya pada yang dpt panggilan utk exam ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesama kita doakan kejayaan mereka insya Allah.

      Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<