Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

24 Mac 2014

INFO PAYA KANGSA PULAU TAWAR, JERANTUT, PAHANG

Pulau Tawar merupakan sebuah mukim yang terletak di tebing Sungai Pahang di daerah Jerantut, Pahang, Ramai yang keliru antara Mukim Pulau Tawar dan Kg Pulau Tawar .

Secara amnya bila merujuk kepada Mukim Pulau Tawar ia adalah gugusan kampung-kampung dan felda yang ada di dalam Mukim Pulau Tawar itu sendiri . Sementera itu bila merujuk kepada DUN Pulau Tawar ia lebih meluas merangkumi gugusan Felda Gelangi, gugusan Felda Lepar Utara dan sebahagian gugusan Felda Jengka
Tetapi jika merujuk kepada Kampung Pulau Tawar , ia adalah sebuah wilayah yang mengelilingi sebuah kawasan Paya yang luas iaitu Paya Kangsa . Kampung-kampung di sekeliling Paya Kangsa inilah yang lebih layak sebagai Kg Pulau Tawar yang asal.

Disini sehingga awal tahun 1980-an padi ditanam untuk kegunaan sendiri penduduk kampung Pulau Tawar . Setiap keluarga mempunyai sebidang sawah disini utk menanam padi setahun sekali untuk bekalan beras sepanjang tahun . Ikan Puyu , keli , limbat , toman , potak , sepat siam , kepar da sepat rongging merupa sumber protein utama dari tasik ini sebelum tahun 1980-an . Selepas itu ikan lampam jawa menguasai tasik ini sehingga tahun 1995 dan kini tasik ini menjadi surga talipia hitam . Sekitar tasik ini kini ditanam dengan tanaman pisang , sawit dan sayur-sayuran untuk pasaran sekitar Pahang.

Keturuan masyarakat Kampung Pulau Tawar itu pada asalnya dari pelbagai tempat . Ianya akibat migrasi penduduk dari sekitar Tanah Melayu dan Nusantara yang akhirnya membentuk masyarakat asal di Kampung Pulau tawar ini sejak dari 500 tahun dahulu . Adalah dipercayai masyarakat asal Pulau tawar adalah dari keturunan Minangkabau dari Pagar Ruyong yang berhijrah ke Pulau Tawar sekitar 400-500 tahun dahulu . Kemudian berlaku perkhawinan campur dengan masyarakt lain seperti dari Jambi , Terengganu , Johor dan Kelantan yang akhirnya kini membentuk budaya dan bahasa masyarakat Pulau Tawar. Sumber Rujukan by Google

AAP - Banyak sekali sejarah dan keunikan serta sejarah kepahlawanan di Pulau Tawar ini perlu diperlihara. Nilai sejarah yang begitu tinggi Paya Kangsa dan Pulau Tawar. Sebaiknya terus dijaga dan dikekalkan.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<