Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

25 Jan 2014

INFO : DI MANAKAH LOGHAT PAHANG?

Tahukah anda dimanakah sebenarnya loghat pahang? mungkin jika anda tinggal di pahang atau pernah tinggal dimana-mana kampung di Pahang anda sudah mengetahui dan amat biasa dengan loghat-loghat daerah negeri ini atau loghat pahang itu sendiri. Tetapi jika anda bukan orang Pahang dan tidak pernah pergi ke Pahang mungkin anda tidak akan mengetahui sama sekali. Perlu anda ketahui setiap daerah di Pahang berubah dialek percakapannya, apatah lagi jika anda memasuki ke kampung-kampung bagi setiap daerah boleh dikatakan dielak terus berubah. Difahamkan tidak kurang ada 40 jenis dialek yang terdapat di  Pahang itu yang didaftarkan. Jika didaftarkan mahu melebihi daripada angka tersebut.

1. Sebenarnya tidak ramai orang dari pantai barat yang tahu bagaimanakah bunyinya dialek atau loghat Pahang. Ini dibuktikan dengan pengalaman saya sendiri menanya rakan-rakan se universiti yang bukan dari pantai timur. Hampir 70% daripada mereka tidak tahu bagaimana bunyinya longhat Pahang malah ada yang menganggap yang orang Pahang tiada dialek atau hanya bercakap seperti orang Johor, Terengganu atau Kelantan.

 2. Dialek pahang berbeza-beza dan diklasifikasikan kepada tiga bahagian, iaitu bahagian Pahang Hilir yang meliputi kawasan Pekan dan Rompin. Pahang Tengah meliputi kawasan Maran, Bera, Temerloh dan Chenor. Serta Pahang Hulu iaitu Kuala Lipis, Raub, Jerantut dan Cameron Highland.

3. Berbanding dengan orang Terengganu dan Kelantan, orang Pahang yang berada di luar Pahang samaada menetap, bekerja atau belajar sangat jarang menggunakan dialek mereka kerana khuatir tidak difahami oleh orang luar atau disebabkan inferiority complex. Malah ada di antara mereka seboleh-bolehnya mahu menyembunyikan dialek tersebut dan matlamat mereka selalunya berjaya kerana tiada siapa yang tahu dialek sebenar mereka. Namun mereka akan terkantoi jika ada diantara orang luar tersebut adalah juga orang Pahang! pendek kata biasanya hanya orang Pahang yang dapat kesan bahawa seseorang itu orang Pahang atau tidak melalui cara percakapan mereka. selain itu, jika anda orang Kelantan dan Terengganu, dan anda ingin menyembunyikan dialek anda, anda biasanya kurang berjaya sebab bunyi dan lenggoknya tetap tertonjol. Hal ini berbeza dgn orang Pahang yang lebih mudah menyembunyikan dialek mereka.

 4. Dialek Pahang juga sering disalah ertikan sama dengan dialek negari Perak! Walaupun ada diantara intonasinya yang seakan-akan sama namun ia tidak serupa. Sebab itu banyak para pelakon yang berasal dari Pahang kadang-kadang diambil berlakon watak sebagai orang Perak. Tidak seperti dialek-dialek lain contohnya Kedah, Perak, dan sekarang Terengganu dan Kelantan, dialek Pahang amat jarang digunakan dalam filem-filem mahupun drama. Kalau adapun biasanya tidak tepat dan menyerupai dialek Perak.

5. Dialek Pahang juga mengikut pergerakan arus sungai Pahang. Hulu sungai biasanya air deras atau laju maka penduduk hulu Pahang banyak bercakap dalam dialek yang agak laju dan deras. Manakala di Pahang tengah aliran sungainya semakin sederhana jadi begitulah juga dialek yang dituturkan. Di hilir pula dialeknya menjadi lebih perlahan atau dalam bahasa Pahang dipanggil leweh maka begitulah juga dialek mereka.( mengikut kajian seseorang).

 6. Dibawah saya lampirkan sebahagian daripada loghat atau dialek Pahang secara umum untuk pengetahuan kawan-kawan yang tidak tahu atau bukan orang Pahang. Ada diantara perkataan di bawah sama penggunaannya di negeri pantai timur lain seperti di Kelantan dan Terengganu namun cara sebutannya adalah berbeza: Bahasa Melayu Piawai / Bahasa Melayu Pahang saya- kawan (kawan), koi, kas, keh, kaweh, kome awak- awok (awak), aok, ork, ka mereka- demeh yang itu- hok tu yang ini -hok ni beritahu -royek, kabo (khabar) rambutan -muktan keluar -keluor (keluar) orang -ora (orang) tidur- reloh buang air besar- ronoh, perot (perut) kenapa ngaper -(mengapa), matnyer plastik- jabir bekas plastik -molor selimut -gebor selalu -senalo, sokmo jenis- jenih (jenis) malas -maleh (malas) letih- kehut, kohot, tok rot gelojoh- polok baiki- bele tilam -lece penuh- mombong di sana -setoho suruh- nyeraya kebas kaki- sesemut, senyor budu- pede tercekik -mengkelan selirat- sengkelik leka -ralik tangis -rahang, lalok pening- oteng bengkak- merenin telekung- mahane Kata Penguat Maksud manis meletiang- sangat manis pahit memlepang- sangat pahit tawor heber -sangat tawar itang legang -sangat hitam lawo mat -sangat cantik busuk melantong- sangat busuk ngerlang- sangat cerah wangi merohong- sangat wangi tebal bakut -sangat tebal masang menaung -sangat masam .

AAP - Moralnya mungkin negeri Pahang ini amat luas jadi tidak mustahil setiap daerah akan berubah dialek percakapannya, walaupun jika ditulis dan di eja sama sahaja. Namun sebutanya tetap berlainan dan berubah. Ada juga pendapat mengatakan bentuk muka bumi yang bergunung ganang dan landai yang mempengaruhi loghat Pahang ini. Jika mereka di pendalaman cara percakapannya seumpama berlari dalam mengeluarkan kata-kata tidak mustahil sebab faktor muka bumi mereka bergunung ganang bagi daerah Jerantut dan Lipis. Begitu juga jika bentuk muka bumi landai dan kurang berbukit percakapan mereka seumpama landai dan beralun sahaja bagi daerah Temerloh dan Pekan . Mungkinkah ada di antara kita orang pahang sendiri  malu menggunakan loghat kita sendiri? Bahasa menunjukkan bangsa.  Sebahagian Sumber Facebook Al Semantani. Selebihnya di suntingan kembali oleh AKU ANAK PAHANG.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<