Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

5 Dis 2013

PULAU DEDARI @ PULAU DHARI JERANTUT FERI

Pulau Dedari @ Pulau Dhari terletak di Jerantut feri dalam beberapa kilometer sahaja dari bandar Jerantut. Pulau dhari ini akan jelas kelihatan bila anda berdiri di atas jambatan Feri Jerantut. Pulau ini sudah lama menjadi penanda aras banjir bagi masyarakat setempat. Sekiranya pulau ini tenggelam maka keseluruhan kampung-kampung sekitarnya juga akan tenggelam sama.

Setakat tengah hari tadi 05.12.2013 pulau ini masih kelihatan sebahagiannya sahaja. Jika air bah bertambah besar pulau ini langsung tidak kelihatan. Masyarakat setempat amat mengetahui akan situasi ini. Penanda aras banjir pada pulau ini sudah amat maklum bagi penduduk disana. Harap-harap pulau ini tidak tenggelam jika tenggelam alamat banjir besar akan berlaku di kampung sekitarnya. Untuk makluman juga setakat tengah hari tadi air daripada sungai pahang telah melimpah ke kawasan kampung sekitar Jerantut feri ini dan banyak jalan utama sekitarnya sudah ditutup.

Sebutan 'Pulau Dhari' biasa disebut oleh masyarakat setempat.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

1 ulasan:

  1. singgah blog anak pahang...banyak info menarik disini..selalu juga pi jerantut kg mertua di benta...baru tahu ttg pulau dhari ni..tqvm

    BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

WAKTU BERBUKA PUASA BAGI NEGERI PAHANG 2017 DIBAWAKAN OLEH PAIP PAHANG

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

HOME

>>KLIK KEMBALI KE HALAMAN UTAMA<<