Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

19 Mei 2013

PANAS : PUNAH HUTAN CAMERON HIGHLANDS TERUS DINODAI !

SUNGAI Ulu Telom dipenuhi lumpur akibat daripada hakisan tanah. Kaedah pembersihan bukit secara mampan mengakibatkan pencemaran sungai. Foto Oleh NORAFIFI EHSAN
AKTIVITI pembersihan hutan yang berlaku berhampiran dengan Pos Terisu, Cameron Highlands ini dianggarkan membabitkan sekurang-kurangnya empat bukit dan lembah. -foto Oleh NORAFIFI EHSAN

Aktiviti pembersihan tanah mapan berterusan pada skala yang mengejutkan di sini, dengan kawasan hutan yang dianggarkan berkeluasan beberapa saiz padang bola sepak ditebang bagi memberi laluan kepada penukaran projek pertanian.

Sebahagian besar kerja-kerja pembersihan tanah itu berlaku jauh daripada pandangan awam.

Aktiviti pembersihan hutan yang berlaku berhampiran dengan Pos Terisu itu dianggarkan membabitkan sekurang-kurangnya empat bukit dan lembah.

Sesetengah daripadanya tidak lagi menyerupai bukit apabila puncaknya mula diratakan bagi memudahkan petani menanam sayur-sayuran.

Tinjauan The Star menunjukkan pekerja mengendalikan mesin pada hujung minggu walaupun tindakan itu adalah sesuatu yang dilarang. Hakisan yang berlaku juga menjejaskan banyak sungai, dengan air yang mengalir perlahan akibat saluran tersumbat apabila kelodak masuk ke dalam sungai.

Proses penggondolan hutan itu juga dilakukan di kawasan yang mempunyai cerun yang sangat curam yang boleh mengakibatkan tanah runtuh sekiranya hujan.

Buktinya jalan yang menghala ke kawasan ini dipenuhi dengan lubang besar malah terdapat juga bahagian yang telahpun runtuh.

Presiden Persatuan Alam Sekitar Serantau Cameron Highlands, R. Ramakrishnan berkata, aktiviti pembersihan bukit di kawasan itu mula dilakukan dalam tempoh kurang daripada sebulan yang lalu yang menjangkau lebih 40 hektar.

Katanya, beliau telah membuat tinjauan beberapa kali ke kawasan itu dan mendapati aktivinya makin dipercepatkan semasa pilihan raya umum yang lalu.

"Kakitangan Pejabat Tanah dipinjamkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Ini menjadi penyebab pihak terbabit bebas melakukan apa sahaja yang mereka mahu, termasuk membawa masuk jentera berat yang dilarang," katanya, sambil menambah bahawa sebanyak tiga jengkaut dan 20 traktor dikesan berada di satu kawasan. - Sumber : mstar.com.my

AAP - Realitinya keindahan, kenyamanan dan kesejukan tanah tinggi ini sudah jauh berbeza pada tahun-tahun sebelumnya... pastinya bukan di Cameron Highlands sahaja hutan-hutan lain juga tidak terkecuali... sudah apa mahu jadi?  :(

Wassalam, Wa'allahhualam.

2 ulasan:

  1. Sedih dengan kerakusan manusia. Mungkin sengaja di'highlight'kan isu-isu alam sekitar di CH ini sebab ahli parlimen CH yang menang PRU baru-baru ini dilantik menjadi menteri yang menjaga alam sekitar. Diharap beliau melakukan sesuatu untuk memelihara alam sekitar di CH

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semoga yang munah tidak terus musnah .. semoga ada jalan penyelesiannya kelak drp pihak berwajib "cintai alam sekitar kita" tidak hanya pada sebuah slogan sahaja hendaknya.

      Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!