Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

27 Apr 2013

MENGAPA KITA PERLU MENGUNDI?

 
"Sekiranya kita tidak mengundi, orang yg tidak sepatutnya memegang kuasa pemerintahan akan mendapat kuasa itu. Apabila org yg tidak layak mendapat kuasa, kita turut bertanggungjawab atas perkara itu kerana kita tidak menjalankan tanggungjawab kita sebagai pengundi. Islam menggalakkan kita bermusyawarah dalam kehidupan, mengundi adalah cara musyawarah peringkat global" (Prof Dr Muhaya).
Kesimpulannya, janganlah pentingkan diri hanya kerana anda bencikan sesetengah golongan yg terlibat dalam politik. Jangan sekadar goyang kaki, mulut lantang bersuara mengatakan itu ini tentang politik, sedangkan anda tidak mengundi. Bangkitlah dari 'pemikiran zon selesa'. Undi adalah HAK anda. Jom mengundi (^_^) Sumber : Facebook Prof Dr Muhaya : https://www.facebook.com/profdrmuhaya
Blog Prof Dr Muhaya : http://www.drmuhaya.com/
Kenapa perlu mengundi? Penting sangatkah? Penting sangat sebenarnya. Berdasarkan Penyair German, Bertolt Brecht, beliau melabelkan org buta yg paling teruk ialah BUTA POLITIK. Orang yg tidak ambil bahagian dalam politik seolah-olah tidak mahu peduli dengan segala kos hidup dan hal-hal berkaitan negara. Ada juga yg pertikaikan 'quote' tersebut. Mereka kata, itukan pendapat orang Jerman,

Memisahkan agama dan politik seperti juga seumpama memisahkan irama dan lagu atau lebih teruk daripada itu, maka akan sumbang dan musnahlah segalanya... Saya memilih untuk mengundi :)

Wassalam, Wa'allahhualam.

2 ulasan:

 1. Ya betul Fardu Kifayah.Kecuali Duli-duli Al Sultan diMalaysia.Buta Politik kerana buta Ilmu usul fiqh dan sejarah kemerdekaan Tanah Melayu 1957.
  Politik Tanah Arab tidak sama dengan t.mlyu?
  SESIAPA YANG BUTA ILMU USUL FIQH DAN ILMU SEJARAH TANAH MELAYU(1956/57) BERMAKNA BUTA POLITIK.
  BUTA bererti TAQLID.TAQLID adalah Haram dalam Islam.
  Taqlid dalam aqidah ISLAMnya TIDAK SAH.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima ksih diatas perkongsian Ustaz Saaudi Mohd.

   Padam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!